Οι Δανοί ψηφίζουν για συμμετοχή της χώρας στην κοινή αμυντική πολιτική της Ε.Ε.

Οι Δανοί ψηφίζουν για συμμετοχή της χώρας στην κοινή αμυντική πολιτική της Ε.Ε. Facebook Twitter
Φωτ.:EPA/JENS NOEGAARD LARSEN
0

Η Δανία ψηφίζει σήμερα για το εάν θα ενταχθεί στην κοινή αμυντική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Η χώρα είναι το μόνο κράτος μέλος της Ένωσης των 27 κρατών της Ένωσης που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, έχοντας εξασφαλίσει εξαιρέσεις από αυτήν και από το νόμισμα του ευρώ έπειτα από δημοψήφισμα το 1993 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το οποίο έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη ΕΕ.

Εάν οι επικριτικοί προς την ΕΕ Δανοί ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της ρήτρας αυτοεξαίρεσης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό θα σηματοδοτήσει άλλη μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική για την Ευρώπη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αποφάσισαν αυτόν τον μήνα να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τόσο η Δανία όσο και η Γερμανία έχουν ήδη υποσχεθεί να αυξήσουν ραγδαία τις αμυντικές τους δαπάνες.

«Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει φυσικά το πιο σημαντικό μας εργαλείο, αλλά η ΕΕ μας δίνει ένα άλλο εργαλείο για να διασφαλίσουμε την άμυνά μας στα ανατολικά», δήλωσε ο Μόγκενς Γιένσεν, εκπρόσωπος αρμόδιος για την άμυνα των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών.

Η Δανία είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της συμμαχίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επισημάνει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια.

Τι θα αλλάξει μετά από ένα πιθανό «ναι»

Η συμμετοχή στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας θα επιτρέψει στη Δανία να συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, όπως αυτές στη Σομαλία, το Μαλί και τη Βοσνία.

Και ενώ η ΕΕ θα επωφεληθεί από την εκτεταμένη εμπειρία της Δανίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ως μέρος του ΝΑΤΟ και άλλων συμμαχιών, μια θετική απάντηση στην αυριανή ψηφοφορία θα θεωρηθεί ως επί το πλείστον συμβολική νίκη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Σόμπι Κρίστενσεν, ερευνητή στο Κέντρο Στρατιωτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

«Η πολιτική σημασία θα υπερβεί τη στρατιωτική συνεισφορά» είπε ο Κρίστενσεν στο Reuters.

Μια μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο συνιστά την κατάργηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης. Η αυριανή ψηφοφορία θα είναι η τρίτη τέτοια προσπάθεια από Δανούς βουλευτές να άρουν μία από τις εξαιρέσεις του 1993 μετά τις ψηφοφορίες για το ευρώ το 2000 και τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις το 2015, που και οι δύο απέτυχαν.

Προκαταρκτικές δημοσκοπήσεις έδειξαν σταθερό προβάδισμα για ένα αποτέλεσμα υπέρ της κατάργησης της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (opt-out), με σχεδόν 48% υπέρ και 31% κατά.

Όσοι τάσσονται κατά της κατάργησης έχουν υποστηρίξει ότι η αμυντική συνεργασία της ΕΕ επιβαρύνεται από τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματική λήψη αποφάσεων, ενώ φοβούνται επίσης την προοπτική να πρέπει να συνεισφέρουν σε έναν πιθανό υπερεθνικό στρατό της ΕΕ.

Η ΕΕ δεν έχει σχέδια να δημιουργήσει έναν υπερεθνικό στρατό εντός της Ένωσης, αλλά αποφάσισε να σχηματίσει μια δύναμη ταχείας ανάπτυξης που θα αποτελείται από έως και 5.000 στρατιώτες.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 20:00. Το αποτέλεσμα αναμένεται αργά το βράδυ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΛΟΤ ΛΟΥΙΣ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την Σάρλοτ και τον Λούις από το «σύνδρομο του εφεδρικού»

Η στάση αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από την εμπειρία του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτή τη θέση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «σκιά» και «plan B»
THE LIFO TEAM