ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Οι CEO στη Βρετανία βγάζουν 86 φορές περισσότερα από τον μέσο υπάλληλο

Οι CEO στη Βρετανία βγάζουν 86 φορές περισσότερα από τον μέσο υπάλληλο Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι CEO στις μεγαλύτερες εταιρίες της Βρετανίας κέρδισαν 86 φορές περισσότερα από τον μέσο ετήσιο μισθό πέρυσι. 

Το 2020, η μέση αμοιβή ενός εκτελεστικού διευθυντή μιας εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν 2.69 εκατ. λίρες, σύμφωνα με το High Pay Centre. 

Το συγκεκριμένο ποσό είναι μειωμένο κατά 17% σε σχέση με το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία, ωστόσο αναμφίβολα παραμένει σαφώς υψηλότερο από τις αποδοχές του μέσου εργαζόμενου.

«Εξακολουθούν να είναι πολύ γενναιόδωρες αμοιβές», σημείωσε ο Luke Hildyard, διευθυντής του High Pay Centre. 

Την ίδια στιγμή, τα ανώτατα εταιρικά στελέχη λαμβάνουν επίσης ετήσια μπόνους, τα οποία για το 2020 ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 828.000 λίρες (από 1,1 εκατ. λίρες το 2019). 

Σύμφωνα με τον Luke Hildyard, ο μέσος μισθός ενός εκτελεστικού διευθυντή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντικατοπτρίζει ένα βαθύτερο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Βρετανία από ό,τι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. 

Ο Pascal Soriot, επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca, είναι ο καλύτερα αμειβόμενος διευθύνων σύμβουλος, κερδίζοντας πέρυσι 15,4 εκατ. λίρες, χάρη στα αυξημένα κέρδη από το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Στη δεύτερη θέση, με αρκετή διαφορά, βρίσκεται ο Brian Cassin, επικεφαλής της χρηματοοικονομικής εταιρείας Experian, που κέρδισε 10,3 εκατ. λίρες. 

Τρίτος στη λίστα είναι ο Albert Manifold, του ομίλου επιχειρήσεων οικοδομικών υλικών CRH, με 9,92 εκατ. λίρες και ακολουθούν ο Laxman Narasimhan της Rechitt Benckiser με 9,24 εκατ. λίρες και ο Rob Perrins της Berkeley με 8,03 εκατ. λίρες.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ