Ο Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» πέντε σημείων για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» πέντε σημείων για την Ουκρανία Facebook Twitter
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε το πολυαναμενόμενο «σχέδιο νίκης» στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε το πολυαναμενόμενο «σχέδιο νίκης» στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, αφού απέτυχε να συγκεντρώσει πρόσθετη, απτή υποστήριξη την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συναντήσεων με Ευρωπαίους συμμάχους.

Το σχέδιο, το οποίο αποτελείται από πέντε σημεία και τρία πρόσθετα «μυστικά» σημεία που αφορούν μόνο ορισμένους εταίρους, θα αποτελέσει γέφυρα προς μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ζελένσκι στο ουκρανικό κοινοβούλιο, καθώς στοχεύει να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας αρκετά ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Αν αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτό το σχέδιο νίκης τώρα, μπορεί να είμαστε σε θέση να τερματίσουμε τον πόλεμο το αργότερο το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μια έκκληση προς τους δικούς του βουλευτές και κυρίως προς τους υποστηρικτές της Ουκρανίας στο εξωτερικό. Αλλά πολλές από τις διατάξεις του σχεδίου έχουν ήδη προωθηθεί από το Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε για πρώτη φορά το σχέδιο νίκης στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν διέταξε ένα κύμα πρόσθετης βοήθειας για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης και παρουσίασε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 375 εκατ. δολαρίων, αλλά σταμάτησε να ικανοποιεί τα αιτήματα του Κιέβου για άδεια να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία. Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα πει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι «πρέπει να υποστηρίξουν την Ουκρανία στην πορεία της προς την ένταξη τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ και να συνεχίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς», αλλά καμία πρόσκληση για ένταξη δεν έχει δοθεί στο Κίεβο. 

«Σχέδιο νίκης» πέντε σημείων για την Ουκρανία

Το πρώτο σημείο του ειρηνευτικού σχεδίου του Ζελένσκι είναι η έκκληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση - δύο συμμαχίες στις οποίες το Κίεβο πιέζει εδώ και καιρό να ενταχθεί.

Δεύτερον, το σχέδιό του περιγράφει προτάσεις για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των συστημάτων αεράμυνας και επαναλαμβάνοντας την πίεση προς τους συμμάχους να χαλαρώσουν τους περιορισμούς γύρω από τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία - κάτι που οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αρνηθεί.

Οι προτάσεις έρχονται καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση στο ανατολικό μέτωπο, με τη Ρωσία να ισχυρίζεται ότι σημειώνει σταδιακή πρόοδο στην περιοχή του Ντονέτσκ και να συνεχίζει να επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις με drones και πυραύλους. Η Ουκρανία επικεντρώνεται στην προετοιμασία για τον χειμώνα, καθώς αντιμετωπίζει νέες ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της.

O Ζελένσκι ζήτησε επίσης «κοινές αμυντικές επιχειρήσεις με τους γείτονές μας στην Ευρώπη για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων και drones εντός του βεληνεκούς της εναέριας ασπίδας των εταίρων μας». Ωστόσο, ο τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απέρριψε την πρόταση λέγοντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν θα γίνει μέρος της σύγκρουσης.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη συνέχιση των επιχειρήσεων της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, την οποία οι εμπειρογνώμονες έχουν χαρακτηρίσει σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για το Κίεβο, καθώς απορρίπτει τις εκκλήσεις να παραχωρήσει το έδαφός του.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν θα δεχτεί «πάγωμα» ή παραχωρήσεις «που ανταλλάσσουν το έδαφος ή την κυριαρχία της Ουκρανίας», ενόσω η η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Ακούμε τη λέξη "διαπραγματεύσεις" από τους εταίρους μας και η λέξη "δικαιοσύνη" χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο. Η Ουκρανία είναι ανοιχτή στη διπλωματία, αλλά στην ειλικρινή διπλωματία», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε τη Φόρμουλα Ειρήνης. Είναι μια εγγύηση για διαπραγματεύσεις χωρίς να εξαναγκαστεί η Ουκρανία να αποδεχθεί την αδικία. Οι Ουκρανοί αξίζουν μια αξιοπρεπή ειρήνη» συνέχισε. 

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια νέα πρόταση για την ανάπτυξη ενός «ολοκληρωμένου μη πυρηνικού στρατηγικού αποτρεπτικού πακέτου στο έδαφός της, το οποίο θα είναι επαρκές για να προστατεύσει την Ουκρανία από οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι μια ισχυρή αποτροπή θα αναγκάσει τη Ρωσία να «συμμετάσχει σε μια ειλικρινή διπλωματική διαδικασία για να οδηγήσει τον πόλεμο σε ένα δίκαιο τέλος».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Οι απελάσεις φτάνουν σε υψηλό πενταετίας παρά τις ανησυχίες των οργανώσεων για τα δικαιώματα

Διεθνή / Βρετανία: Οι απελάσεις φτάνουν σε υψηλό πενταετίας παρά τις ανησυχίες των οργανώσεων για τα δικαιώματα

Η κυβέρνηση αναφέρει πως βρίσκεται σε τροχιά να επιτύχει τον υψηλότερο αριθμό απελάσεων των τελευταίων πέντε ετών, ενώ περιλαμβάνονται και τέσσερις μεγάλες πτήσεις επιστροφής
LIFO NEWSROOM
Το ABC News καταλήγει σε διακανονισμό $15 εκατ. με τον Τραμπ για υπόθεση δυσφήμισης

Διεθνή / Το ABC News καταλήγει σε διακανονισμό $15 εκατ. με τον Τραμπ για υπόθεση δυσφήμισης

Η αγωγή κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2024 μετά από δηλώσεις του παρουσιαστή George Stephanopoulos κατά τη διάρκεια συνέντευξης, όπου αναφέρθηκε εσφαλμένα ότι ο Τραμπ κρίθηκε υπεύθυνος για βιασμό σε υπόθεση με την αρθρογράφο E. Jean Carroll
LIFO NEWSROOM
Η κρίση στη Γεωργία βαθαίνει με την εκλογή πρώην ποδοσφαιριστή στην προεδρία

Διεθνή / Βαθαίνει η κρίση στη Γεωργία- Εξελέγη πρώην ποδοσφαιριστής για την προεδρία

Η εκλογή Καβελασβίλι και η γενικότερη πολιτική αστάθεια έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που κατηγορούν τη γεωργιανή κυβέρνηση για οπισθοδρόμηση στη δημοκρατία
LIFO NEWSROOM