Ο Τραμπ μπλόκαρε την πρόσβαση Μπάιντεν σε απόρρητα έγγραφα: «Τζο, απολύεσαι»

Ο Τραμπ μπλόκαρε την πρόσβαση Μπάιντεν σε απόρρητα έγγραφα: «Τζο, απολύεσαι» Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως στερεί από τον προκάτοχό του Τζο Μπάιντεν το δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένα εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα, πρακτική που επιτρέπει πρώην αρχηγοί του κράτους να παραμένουν ενήμεροι για ευαίσθητα θέματα.

«Δεν είναι ανάγκη ο Τζο Μπάιντεν να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες», έκρινε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μέσω Truth Social, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει προηγούμενο, το είχε δημιουργήσει ο Δημοκρατικός προκάτοχός του το 2021, όταν στέρησε «από τον 45ο πρόεδρο (εμένα!)» την πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα, και προσθέτοντας: «Τζο, απολύεσαι».

«Ανακαλούμε άμεσα τις άδειες χειρισμού απορρήτων του Τζο Μπάιντεν και τερματίζουμε τις ημερήσιες ενημερώσεις του από τις υπηρεσίες πληροφοριών», ξεκαθάρισε ο μεγιστάνας που επέστρεψε στην εξουσία πριν από λιγότερες από τρεις εβδομάδες.

Όταν είχε στερήσει την πρόσβαση του κ. Τραμπ στις ενημερώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και στα απόρρητα έγγραφα το 2021, ο κ. Μπάιντεν είχε επικαλεστεί την «αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά» του Ρεπουμπλικάνου κατά την έφοδο στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, λίγες ημέρες προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Ο 78χρονος μεγιστάνας πρόσαψε εξάλλου στον προκάτοχό του πως έχει «κακή μνήμη», όπως ανέφερε έκθεση που αποκαλύφθηκε πριν από έναν χρόνο.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χουρ είχε εισηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2024 να μπει στο αρχείο και να μην ασκηθεί ποινική δίωξη στον Τζο Μπάιντεν επειδή είχε διατηρήσει στην κατοχή του διαβαθμισμένα έγγραφα, κάνοντας ωστόσο εκρηκτικά από πολιτική άποψη σχόλια. Αναφέρθηκε σε «συμπαθητικό ηλικιωμένο κύριο με κακή μνήμη» που «δεν θυμόταν πότε ήταν αντιπρόεδρος» (από το 2009 ως το 2017, κατά τη διάρκεια των θητειών του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία), ούτε πότε ακριβώς πέθανε ο μεγαλύτερος γιος του Μπο.

Τα σχόλια είχαν τότε χαρακτηριστεί «άτοπα» από τον Λευκό Οίκο. Και ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με ποινική δίωξη επειδή έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια διατηρώντας σε κατοικία του έγγραφα, ανάμεσά τους στρατιωτικά σχέδια ή πληροφορίες για πυρηνικά όπλα, μετά το τέλος της θητείας του, αντί να τα επιστρέψει ως όφειλε στα Εθνικά Αρχεία.

Και η υπόθεση αυτή ωστόσο μπήκε στο αρχείο μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM