Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα του πέτυχε ένα «θαύμα», με την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας.

 

Η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σε μια περίοδο οχτώ ετών σχεδόν 100 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν από τις συνθήκες φτώχειας. Μιλώντας σε τελετή στο Πεκίνο ο Σι Τζινπίνγκ μίλησε για μια «απόλυτη νίκη» η οποία «θα μείνει στην ιστορία.

 

Όμως, κάποιοι ειδικοί αμφισβητούν τον τρόπο που υπολογίζεται αυτά. Στην Κίνα, η ακραία φτώχεια ορίζεται με αποδοχές κάτω των 620 δολαρίων τον χρόνο.

 

Στην ομιλία του σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι «η κοπιαστική αποστολή της εξάλειψης της ακραίας φτώχειας ολοκληρώθηκε». Σύμφωνα με τα τρέχοντα κριτήρια, συνέχισε, ο φτωχός αγροτικός πληθυσμός των 98,99 εκατομμυρίων βγήκε από τη φτώχεια. Επίσης ανέφερε ότι 832 κομητείες που είχαν πληγεί από τη φτώχεια όπως και 128.000 χωριά αφαιρέθηκαν από τη σχετική λίστα.

 

Η εξάλειψη της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές αποτελούσε βασική πρωτοβουλία της θητείας του Σι Τζινπίνγκ. Πέρυσι η Κίνα ανακοίνωσε ότι είχε αφαιρέσει και τις τελευταίες κομητείες που απέμεναν στη λίστα των φτωχών περιοχών. Κάτι που σύμφωνα με αξιωματούχους σήμαινε ότι η χώρα πέτυχε τον στόχο της εξάλειψης της ακραίας φτώχειας έως τα τέλη του 2020.

 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τελετής ο Κινέζος πρόεδρος απένειμε μετάλλια σε βασικούς συντελεστές της μάχης κατά της φτώχειας. Όμως, κάποιοι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χώρα είχε βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη στον ορισμό της φτώχειας, τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στις φτωχότερες περιοχές της Κίνας.

 

Το όριο που έχει θέσει η χώρα για την ακραία φτώχεια αντιστοιχεί σε 1,69 δολάρια την ημέρα, ενώ το παγκόσμιο όριο που έχει θέσει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι 1,90 δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. Επίσης στη χώρα παραμένουν μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr