Την ώρα που η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός της χώρας Γιοσιχίντε Σούγκα εμφανίστηκε να αψηφά τις οδηγίες προστασίας, δειπνώντας με παρέα.

 

Ο Σούγκα δείπνησε σε πολυτελές εστιατόριο στο Τόκιο με 7-8 ανθρώπους, σύμφωνα με τα γιαπωνέζικα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, πρόεδρος ομάδας μπέιζμπολ και ηθοποιός. Όλοι οι παριστάμενοι ήταν άνδρες άνω των 70 ετών. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo από την άλλη ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός πήγε σε άλλο δείπνο, με 15 άτομα.

 

Οι αρχές έχουν κάνει έκκληση στους πολίτες να πηγαίνουν για φαγητό σε παρέες πέντε ατόμων και έχουν ζητήσει ιδιαίτερα από τους ηλικιωμένους να εφαρμόζουν πιστά αυτή την οδηγία, καθώς είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον κορωνοϊό.

 

«Τηρήθηκαν επαρκείς αποστάσεις με τους άλλους μετέχοντες, αλλά είμαι σοβαρά μετανιωμένος γιατί προκάλεσα αμφιβολίες», δήλωσε ο Σούγκα. «Παίρνουμε σοβαρές προφυλάξεις, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλό επίπεδο, 3.000 νέες μολύνσεις επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο σαββατοκύριακο. Το παίρνουμε πολύ σοβαρά αυτό. Οι ειδικοί έχουν πει ότι τα ομαδικά δείπνα ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

 

Ακόμη, ο Σούγκα δήλωσε ότι έφτασε αργοπορημένος στο δείπνο και σκόπευε να χαιρετίσει τους παριστάμενους και να φύγει, αλλά έμεινε για περίπου 40 λεπτά.

 

Λίγες ώρες πριν από το δείπνο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων. Μεταξύ άλλων ανέστειλε ένα πρόγραμμα κινήτρων για ταξίδια στη χώρα, το οποίο είχε υιοθετήσει με στόχο να αποτελέσει μια «τονωτική ένεση» για τον εγχώριο τουρισμό, παρότι οι ειδικοί διαφωνούσαν λόγω της κατάστασης.

 

Καθώς η Ιαπωνία πασχίζει με τη νέα έξαρση, η δημοτικότητα του Γιοσιχίντε Σούγκα είναι σε πτώση. Από το 60%, που ήταν τον Σεπτέμβριο όταν διαδέχθηκε τον Σίνζο Άμπε, αυτό τον μήνα έχει πέσει στο 40%.

 

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία στο Τόκιο

 

Στο μεταξύ σήμερα οι αρχές του Τόκιο ανακοίνωσαν ότι το σύστημα υγείας της πρωτεύουσας δέχεται έντονες πιέσεις και ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο από τα τέσσερα επίπεδα, για πρώτη φορά, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έφτασε σε νέο ρεκόρ.

 

Στη διάρκεια σύσκεψης της επιτροπής που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο Τόκιο ένας υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε ότι έχει γίνει πλέον δύσκολο να παρέχεται θεραπεία στα νοσοκομεία σε ασθενείς που δεν έχουν μολυνθεί από ιό, καθώς οι νοσοκομειακές κλίνες γεμίζουν.

 

«Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει εξαντλήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους», τόνισε ο Μασατάκα Ινοκούτσι, αντιπρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης του Τόκιο απευθυνόμενος στην επιτροπή. «Η μείωση του αριθμού ων ασθενών με κορωνοϊό είναι ο μόνος δρόμος», πρόσθεσε. Σήμερα, οι αρχές του Τόκιο ανακοίνωσαν 822 νέα κρούσματα, ξεπερνώντας το ημερήσιο ρεκόρ που είχε καταγραφεί μία ημέρα νωρίτερα (678).

 

Με πληροφορίες από CNN, WP, ΑΠΕ/ Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr