Ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας καλεί την ΕΕ να αναλάβει δράση στο θέμα της Καταλονίας

Ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας καλεί την ΕΕ να αναλάβει δράση στο θέμα της Καταλονίας Facebook Twitter
1

Ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας, της περιφέρειας του Βελγίου που έχει γνωρίσει και η ίδια στο παρελθόν αποσχιστικές τριβές, κατήγγειλε σήμερα τις ισπανικές αρχές επειδή συνέλαβαν καθαιρεθέντες καταλανούς αξιωματούχους και κάλεσε την ΕΕ να μεσολαβήσει στη διένεξη.


Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος παύθηκε από τη Μαδρίτη ως ηγέτης της Καταλονίας μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, ταξίδεψε στο Βέλγιο και δεν εμφανίσθηκε χθες ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου για να λογοδοτήσει κατηγορούμενος για στάση. Όμως εννέα πρώην υπουργοί του προφυλακίσθηκαν στη Μαδρίτη εν αναμονή ενδεχόμενης δίκης.


«Το να κλείνονται στη φυλακή δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες πάει πολύ», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας Γκέερτ Μπουρζουά.


«Είμαι σαστισμένος που κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβαίνει στη σημερινή Ευρώπη».


Η Φλάνδρα, στην οποία ζουν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Βελγίου, είχε επίσης γνωρίσει αυτονομιστικές εκστρατείες κατά τις περασμένες δεκαετίες, όμως μια σειρά συνταγματικών αναθεωρήσεων έδωσε ευρεία αυτονομία στις περιφέρειες και κατεύνασε τις εντάσεις.


Ο Μπουρζουά, ο οποίος ανήκει στο φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA που συμμετέχει επίσης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μεσολαβήσουν -- μια πρόταση που η ΕΕ έχει ήδη απορρίψει.


«Καλώ και πάλι επειγόντως όλες τις ευρωπαϊκές οντότητες να αναλάβουν τελικά δράση και να αναζητήσουν δημοκρατικές λύσεις τόσο για την Ισπανία όσο και για την Καταλονία», πρόσθεσε.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε σήμερα ότι σέβεται πλήρως την εσωτερική πολιτική και δικαστική τάξη της Ισπανίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανικής προέλευσης βόμβα με βάρος 250 κιλά, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης, δεν ήταν εφικτό να μετακινηθεί και έπρεπε να εξουδετερωθεί επιτόπου
LIFO NEWSROOM
Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Διεθνή / Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Η Zara έχει ήδη αφαιρέσει τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα διέθεταν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν καλά στην υγεία τους όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες
LIFO NEWSROOM