Ο πρόεδρος της Τσεχίας ζήτησε συγνώμη από τον σερβικό λαό - Για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999

Ο πρόεδρος της Τσεχίας ζήτησε συγνώμη από τον σερβικό λαό - Για του βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999 Facebook Twitter
EPA
0

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν ζήτησε σήμερα συγνώμη για την υποστήριξή του στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999 στη Σερβία.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από το σερβικό έθνος», δήλωσε ο 76χρονος πολιτικός κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ζέμαν για την κίνησή του αυτή. Το 1999, ο Ζέμαν υποστήριξε τις αεροπορικές επιθέσεις όταν ήταν πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος είπε ότι αυτό αποτελεί ένα τραύμα για τον ίδιο, από το οποίο θέλει να απελευθερωθεί ζητώντας συγγνώμη.

«Με αυτή την συγνώμη και την έκκληση για συγχώρεση προσπαθώ να ξεπεράσω ένα τραύμα που με βασανίζει για πολλά χρόνια. Η μεταμέλεια απελευθερώνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίλος Ζέμαν συμπληρώνοντας την λατινική φράση "Dixi et salvavi animam meam", δηλαδή "Είπα και έσωσα την ψυχή μου.

Ανέφερε ότι ήταν μαρτυρικές οι στιγμές που έζησε όταν έπρεπε να αποφασίσει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την στάση της χώρας του.

«Αναζητούσαμε απεγνωσμένα τουλάχιστον μία χώρα που θα συνταχθεί μαζί μας και θα ψηφίσει κατά των βομβαρδισμών, δυστυχώς δεν υπήρξε, μείναμε μόνοι. Όπως και να 'χει αποτελούσε πράξη έλλειψης θάρρους η στάση μας» επισήμανε ο Ζεμαν και ανέφερε ότι η Τσεχία ήταν η τελευταία χώρα που έδωσε την συγκατάθεση της για τους βομβαρδισμούς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον χαρακτήρισε «γενναίο άνθρωπο», υπογραμμίζοντας ότι ο σερβικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τα λόγια του.

«Η συγνώμη του προέδρου Ζέμαν αποτελεί ένδειξη γενναιότητας ενός ανθρώπου, που δεν προσπαθεί να κολακέψει κανέναν. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτά τα λόγια, τα οποία κανείς μέχρι σήμερα δεν μας είπε. Από σήμερα, για τους Σέρβους, ο λαός της Τσεχίας δεν είναι μόνο φιλικός αλλά και αδελφικός λαός» τόνισε ο Βούτσιτς ευχαριστώντας τον πρόεδρος της Τσεχίας για την στάση του.

Οι επιδρομές του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν λίγο μετά την ένταξη της Τσεχικής Δημοκρατίας στη στρατιωτική συμμαχία τον Μάρτιο του 1999.

Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στην τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας για να επιταχύνει το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Η αξιολόγηση της αποστολής είναι ακόμη και σήμερα αμφιλεγόμενη, καθώς δεν καλύπτεται από εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM