Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα επιχείρησε (και απέτυχε) να το σκάσει από τη χώρα

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα επιχείρησε (και απέτυχε) να το σκάσει από τη χώρα Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Σρι ΛάνκαGotabaya Rajapaksa, επιχείρησε να το σκάσει από τη χώρα, αλλά εργαζόμενοι του αεροδρομίου τον εμπόδισαν, αναγκάζοντας τον σε υπαναχώρηση από τα πλάνα του. 

Ο Rajapaksa, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί επισήμως την Τετάρτη, ύστερα από μήνες διαδηλώσεων, φέρεται να επιχείρησε να το σκάσει για το Ντουμπάι το πρωί της Δευτέρας. 

Αλλά, το προσωπικό της υπηρεσίας μετανάστευσης αρνήθηκε να τον αφήσει να περάσει από την πτέρυγα για τους VIP και θα έπρεπε να στηθεί στην κανονική ουρά, κάτι που, φυσικά, δεν επιθυμούσε, φοβούμενος επίθεση. 

Έχασε τέσσερις πτήσεις για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τελικώς αναγκάστηκε να επιστρέψει, μαζί με τη σύζυγό του, στη στρατιωτική βάση όπου έχουν βρει κατάλυμα. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, πλέον σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα δια θαλάσσης με περιπολικό σκάφος. 

Όσο διάστημα διατηρεί το αξίωμα χαίρει και της σχετικής αμνηστίας, μετά την παραίτησή του, όμως, αλλάζουν τα δεδομένα και μπορεί να βρεθεί κρατούμενος. Καταγγέλλεται για κακοδιαχείριση, που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας, και προκάλεσε τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει καταγραφεί ποτέ. Επίσης, έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο οι υποθέσεις αυτές δεν έφτασαν ποτέ στα δικαστήρια - έως σήμερα. 

Πλην του προέδρου, και ο αδελφός του Basil Rajapaksa, ο οποίος διατελούσε υπουργός Οικονομικών, επιχείρησε να το σκάσει από τη χώρα - και αυτός ανεπιτυχώς. Ο ΥΠΟΙΚ, που κατηγορείται για υποθέσεις διαφθοράς, δεν κατάφερε να διαφύγει στις ΗΠΑ, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες επιβατών.

Το προσωπικό του αεροδρομίου αρνήθηκε να επιταχύνει τη διαδικασία του ελέγχου και καθώς η ένταση αυξήθηκε ο Rajapaksa, που έχει και αμερικανική υπηκοότητα, αποφάσισε να αποχωρήσει. 

Μετά την ενημέρωση πως ο πρόεδρος επιχείρησε να φύγει, κατατέθηκε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αυτού, του πρωθυπουργού Ranil Wickremesinghe, και αρκετών άλλων αξιωματούχων. 

Ο Rajapaksa αρνούνταν να παραιτηθεί, παρά το αυξανόμενο κύμα διαδηλώσεων σε βάρος του, αλλά μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου, δεν του έμεινε άλλη επιλογή. 

Το κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα θα συνέλθει την Παρασκευή και ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από τους βουλευτές στις 20 Ιουλίου. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να κυβερνήσει για έξι έως οκτώ μήνες μέχρι η χώρα να μπορέσει να συγκεντρώσει τους πόρους για τη διενέργεια εκλογών.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Ιράν: «Θα κάψουμε» αμερικανικά στρατεύματα σε περίπτωση χερσαίας εισβολής - Kλιμάκωση και στο μέτωπο του Λιβάνου

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ, δήλωσε ότι οι ιρανικές δυνάμεις «περιμένουν την άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Διεθνή / Το Ισραήλ δεν επέτρεψε τη λειτουργία των Βαΐων - «Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες», λέει το Πατριαρχείο

Η αστυνομία σταμάτησε στον δρόμο προς τον Ναό της Αναστάσεως δύο ανώτατους καθολικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον καρδινάλιο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, και τους ανάγκασε να επιστρέψουν
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πετρέλαιο: Καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην ιστορία εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πορεία του χρυσού, ο οποίος αντί να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο, υποχωρεί κατά σχεδόν 15% μέσα στον Μάρτιο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2008
THE LIFO TEAM