Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα επιχείρησε (και απέτυχε) να το σκάσει από τη χώρα

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα επιχείρησε (και απέτυχε) να το σκάσει από τη χώρα Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Σρι ΛάνκαGotabaya Rajapaksa, επιχείρησε να το σκάσει από τη χώρα, αλλά εργαζόμενοι του αεροδρομίου τον εμπόδισαν, αναγκάζοντας τον σε υπαναχώρηση από τα πλάνα του. 

Ο Rajapaksa, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί επισήμως την Τετάρτη, ύστερα από μήνες διαδηλώσεων, φέρεται να επιχείρησε να το σκάσει για το Ντουμπάι το πρωί της Δευτέρας. 

Αλλά, το προσωπικό της υπηρεσίας μετανάστευσης αρνήθηκε να τον αφήσει να περάσει από την πτέρυγα για τους VIP και θα έπρεπε να στηθεί στην κανονική ουρά, κάτι που, φυσικά, δεν επιθυμούσε, φοβούμενος επίθεση. 

Έχασε τέσσερις πτήσεις για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τελικώς αναγκάστηκε να επιστρέψει, μαζί με τη σύζυγό του, στη στρατιωτική βάση όπου έχουν βρει κατάλυμα. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, πλέον σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα δια θαλάσσης με περιπολικό σκάφος. 

Όσο διάστημα διατηρεί το αξίωμα χαίρει και της σχετικής αμνηστίας, μετά την παραίτησή του, όμως, αλλάζουν τα δεδομένα και μπορεί να βρεθεί κρατούμενος. Καταγγέλλεται για κακοδιαχείριση, που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας, και προκάλεσε τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει καταγραφεί ποτέ. Επίσης, έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο οι υποθέσεις αυτές δεν έφτασαν ποτέ στα δικαστήρια - έως σήμερα. 

Πλην του προέδρου, και ο αδελφός του Basil Rajapaksa, ο οποίος διατελούσε υπουργός Οικονομικών, επιχείρησε να το σκάσει από τη χώρα - και αυτός ανεπιτυχώς. Ο ΥΠΟΙΚ, που κατηγορείται για υποθέσεις διαφθοράς, δεν κατάφερε να διαφύγει στις ΗΠΑ, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες επιβατών.

Το προσωπικό του αεροδρομίου αρνήθηκε να επιταχύνει τη διαδικασία του ελέγχου και καθώς η ένταση αυξήθηκε ο Rajapaksa, που έχει και αμερικανική υπηκοότητα, αποφάσισε να αποχωρήσει. 

Μετά την ενημέρωση πως ο πρόεδρος επιχείρησε να φύγει, κατατέθηκε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αυτού, του πρωθυπουργού Ranil Wickremesinghe, και αρκετών άλλων αξιωματούχων. 

Ο Rajapaksa αρνούνταν να παραιτηθεί, παρά το αυξανόμενο κύμα διαδηλώσεων σε βάρος του, αλλά μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου, δεν του έμεινε άλλη επιλογή. 

Το κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα θα συνέλθει την Παρασκευή και ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από τους βουλευτές στις 20 Ιουλίου. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να κυβερνήσει για έξι έως οκτώ μήνες μέχρι η χώρα να μπορέσει να συγκεντρώσει τους πόρους για τη διενέργεια εκλογών.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM