O Πούτιν συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μεγάλο Πέτρο: Όπως εκείνος, δεν κατακτούμε, παίρνουμε πίσω ό,τι μας ανήκει

O Πούτιν συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μεγάλο Πέτρο: Δεν κατακτούμε, παίρνουμε πίσω ό,τι μας ανήκει Facebook Twitter
Πούτιν όπως... Μέγας Πέτρος στην εκδήλωση με τους νέους επιστήμονες - Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο θαυμασμός του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον Μεγάλο Πέτρο της Ρωσίας είναι γνωστός. Ωστόσο, τώρα παραλλήλισε τον εαυτό του και την πολιτική που χαράσσει με τον Ρώσο Τσάρο, συγκρίνοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τους επεκτατικούς πολέμους του Μεγάλου Πέτρου περίπου τρεις αιώνες πριν. 

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη συνάντησή του με νέους επιστήμονες. Αναφερόμενος στην πολιτική ισχύ, ο ίδιος σημείωσε πως η νέα μάχη που βλέπει, γίνεται για γεωπολιτική κυριαρχία. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως ο Μέγας Πέτρος ήταν πρότυπο. 

«Ο Μέγας Πέτρας διεξήγε τους Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο για 21 χρόνια. Ίσως θεωρείτε πως πολεμούσε τη Σουηδία, καταλαμβάνοντας τα εδάφη της» σημείωσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στους Βόρειους πολέμους που διεξήγε ο Μέγας Πέτρος το 18ο αιώνα καθώς χάραζε τη νέα ρωσική αυτοκρατορία. «Όμως, δεν κατέλαβε τίποτα: Το ανέκτησε» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως οι Σλάβοι έζησαν στην περιοχή για αιώνες. 

«Φαίνεται πως επαφίεται σε εμάς, επίσης, να ανακτήσουμε και να ενισχύσουμε τη Ρωσία» κατέληξε ο ίδιος με ένα μειδίαμα, κάτι που -κατά πολλούς- δεν άφησε περιθώρια παρά να εννοηθεί πως μιλούσε για την Ουκρανία και τους εκεί στόχους του.

Η διακυβέρνηση του Μεγάλου Πέτρου, υποστήριξε, ήταν απόδειξη πως η επέκταση της Ρωσίας την ισχυροποίησε. 

Ο Πούτιν, πλέον στον 23ο χρόνο της εξουσίας του, έχει επανειλημμένως επιχειρήσει να δικαιολογήσει τις πολεμικές ενέργειες στην Ουκρανία -όπου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, Ρώσοι, Ουκρανοί και άμαχοι, και εκατομμύρια άλλοι έχουν εξαναγκαστεί σε βίαιη φυγή από τη χώρα τους- υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία δεν έχει πραγματική εθνική ταυτότητα, παρά αποτελεί μέρος της Ρωσίας. 

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να αφαίρεσε από τον μικρότερο αδελφό του όλους τους βασιλικούς τίτλους και τις διακρίσεις, αλλά παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφορυράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφρουράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του φερόμενου ως δράστη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπά εναντίον της μετανάστευσης, που λέει ότι αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια»
LIFO NEWSROOM
ΑΡΚΤΙΚΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Αρκτική: «Μετατρέπεται σε στρατηγικό θέατρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού» προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής, επισημαίνοντας την εκτεταμένη στρατιωτική αναδιάρθρωση της Ρωσίας και το ενδιαφέρον της Κίνας
LIFO NEWSROOM