ΤΩΡΑ

O Πούτιν συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μεγάλο Πέτρο: Όπως εκείνος, δεν κατακτούμε, παίρνουμε πίσω ό,τι μας ανήκει

O Πούτιν συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μεγάλο Πέτρο: Δεν κατακτούμε, παίρνουμε πίσω ό,τι μας ανήκει Facebook Twitter
Πούτιν όπως... Μέγας Πέτρος στην εκδήλωση με τους νέους επιστήμονες - Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο θαυμασμός του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον Μεγάλο Πέτρο της Ρωσίας είναι γνωστός. Ωστόσο, τώρα παραλλήλισε τον εαυτό του και την πολιτική που χαράσσει με τον Ρώσο Τσάρο, συγκρίνοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τους επεκτατικούς πολέμους του Μεγάλου Πέτρου περίπου τρεις αιώνες πριν. 

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη συνάντησή του με νέους επιστήμονες. Αναφερόμενος στην πολιτική ισχύ, ο ίδιος σημείωσε πως η νέα μάχη που βλέπει, γίνεται για γεωπολιτική κυριαρχία. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως ο Μέγας Πέτρος ήταν πρότυπο. 

«Ο Μέγας Πέτρας διεξήγε τους Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο για 21 χρόνια. Ίσως θεωρείτε πως πολεμούσε τη Σουηδία, καταλαμβάνοντας τα εδάφη της» σημείωσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στους Βόρειους πολέμους που διεξήγε ο Μέγας Πέτρος το 18ο αιώνα καθώς χάραζε τη νέα ρωσική αυτοκρατορία. «Όμως, δεν κατέλαβε τίποτα: Το ανέκτησε» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως οι Σλάβοι έζησαν στην περιοχή για αιώνες. 

«Φαίνεται πως επαφίεται σε εμάς, επίσης, να ανακτήσουμε και να ενισχύσουμε τη Ρωσία» κατέληξε ο ίδιος με ένα μειδίαμα, κάτι που -κατά πολλούς- δεν άφησε περιθώρια παρά να εννοηθεί πως μιλούσε για την Ουκρανία και τους εκεί στόχους του.

Η διακυβέρνηση του Μεγάλου Πέτρου, υποστήριξε, ήταν απόδειξη πως η επέκταση της Ρωσίας την ισχυροποίησε. 

Ο Πούτιν, πλέον στον 23ο χρόνο της εξουσίας του, έχει επανειλημμένως επιχειρήσει να δικαιολογήσει τις πολεμικές ενέργειες στην Ουκρανία -όπου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, Ρώσοι, Ουκρανοί και άμαχοι, και εκατομμύρια άλλοι έχουν εξαναγκαστεί σε βίαιη φυγή από τη χώρα τους- υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία δεν έχει πραγματική εθνική ταυτότητα, παρά αποτελεί μέρος της Ρωσίας. 

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ