Ο πόλεμος του Αφγανιστάν σε αριθμούς- Η ανάλυση του Politico

Ο πόλεμος του Αφγανιστάν σε αριθμούς Facebook Twitter
0

Το κόστος μετά από δύο δεκαετίες πολέμου στο Αφγανιστάν είναι δύσκολο να κατανοηθεί.

Από την αμερικανική εισβολή το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έχει καταβληθεί ένα τεράστιο τίμημα σε δεκάδες χιλιάδες αμάχων και μαχητών.

Αυτός ο ζοφερός λογαριασμός αφορά σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, με το μεγαλύτερο βάρος να το έχει επωμιστεί ο ίδιος ο Αφγανός λαός, αναφέρει το Politico.

Οι μάχες εκτόπισαν εκατομμύρια ανθρώπων και κόστισαν πολύ ακριβά, με τρισεκατομμύρια δολάρια να προορίζονται για στρατιωτικές δαπάνες και ανθρωπιστική βοήθεια.

Με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν να έχει πλέον τελειώσει και τους Ταλιμπάν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας, το Politico επιχειρεί να κάνει έναν πρώτο απολογισμό της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν.

Στην κορύφωση της πολεμικής προσπάθειας το 2011, περίπου 130.000 αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα είχαν τοποθετηθεί στο Αφγανιστάν.

Το 2014 σηματοδότησε το τέλος της αποστολής σωμάτων ασφαλείας υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, με πλήρη μεταφορά της ευθύνης στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και απότομη μείωση των ξένων στρατευμάτων.

Εκτιμώμενη στρατιωτική παρουσία αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν από το 2001 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

 

Η Ουάσιγκτον ξόδεψε πάνω από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αυτός ο αριθμός ωστόσο, δεν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τον μελλοντικό σχεδιασμό για τυχόν έξοδα σε παροχή βοήθειας για τους βετεράνους του πολέμου.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις συνέβαλαν επίσης σε διεθνή funds και ιδρύματα που λειτουργούν στο Αφγανιστάν, αλλά - τουλάχιστον για τις ΗΠΑ - αυτές οι δωρεές ωχριούν μπροστά στο στρατιωτικό κόστος που διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Το πραγματικό οικονομικό κόστος του πολέμου είναι δύσκολο να εξακριβωθεί για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δαπανήσει περίπου 21 δισεκατομμύρια λίρες από το 2001 έως το 2014 - πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δεν είναι διαθέσιμες.

 

Το ανθρώπινο κόστος - για τους Αφγανούς, για τους εργαζόμενους των ΜΚΟ και τους δημοσιογράφους, για τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους - είναι ανυπολόγιστο.

Υπάρχουν εκτιμήσεις για τα άμεσα θύματα του πολέμου, αλλά ελάχιστα έχουν ειπωθεί για τις έμμεσες απώλειες της σύγκρουσης: τη φτώχεια, την πείνα, τις ψυχικές ασθένειες και τις δια βίου επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία.

Μεταξύ των δυνάμεων του συνασπισμού, το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Βρετανοί ήταν αυτοί που υπέστησαν τις περισσότερες απώλειες σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι ίδιοι οι Αφγανοί, ωστόσο, έχουν πληρώσει ακόμη υψηλότερο τίμημα. Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Michelle Bachelet χαρακτήρισε πρόσφατα το Αφγανιστάν «ένα από τα πιο θανατηφόρα μέρη στον κόσμο» για τους πολίτες.

Πάνω από 50.000 θύματα αμάχων, συμπεριλαμβανομένων τραυματιών και νεκρών, έχουν καταγραφεί από το 2009, όταν η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν άρχισε να τηρεί συστηματικά αρχεία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μείωση, αλλά καθώς η βία ξέσπασε ξανά στο τέλος του 2020 και το 2021, οι απώλειες αμάχων αυξήθηκαν εκ νέου.

Άμαχοι και τοπικές δυνάμεις ασφαλείας αποτελούν πάνω από το ήμισυ των εκτιμώμενων θυμάτων στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν.

 

Αντιμέτωποι με τη βία και μια συνεχή απειλή για τη ζωή τους, πολλοί Αφγανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, είτε για να μετακινηθούν σε ασφαλέστερα μέρη της χώρας είτε στο εξωτερικό.

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας λόγω της σύγκρουσης στα τέλη του 2020.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τους πρώτους επτά μήνες του έτους, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια. Περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά.

Επιπλέον, υπήρξαν σχεδόν 2,6 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο το 2020. Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε διεθνής προστασία. Εξαιρούνται οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, ή εκείνοι που εγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό για οικονομικούς λόγους και επέλεξαν να μην ζητήσουν ή δεν τους χορηγήθηκε άσυλο.

Η πτώση της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τη μετανάστευση στην Ευρώπη, με ορισμένους πολιτικούς να προειδοποιούν για μια νέα «μεταναστευτική κρίση» όπως αυτή που προκάλεσε ο πόλεμος στη Συρία το 2015.

Ωστόσο, οι γειτονικές χώρες, ειδικά το Ιράν και το Πακιστάν. είναι εκείνες που έχουν δεχτεί τους περισσότερους Αφγανούς αιτούντες άσυλο.

Επί του παρόντος, το Πακιστάν φιλοξενεί 1,4 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες και άλλοι 780.000 βρίσκονται στο Ιράν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Άλλες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι δύο χώρες είναι συνολικά πατρίδα περίπου 5 εκατομμυρίων Αφγανών.

 

Με πληροφορίες του Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σελίν Ντιόν: Παγκόσμια συγκίνηση από την ερμηνεία της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Παγκόσμια συγκίνηση από την ερμηνεία της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Η ερμηνεία της κέρδισε το θερμό χειροκρότημα των δεκάδων χιλιάδων παρευρισκομένων που την παρακολούθησαν δακρυσμένοι στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Πολιτικές προεκτάσεις αποκτούν τα ερωτήματα του FBI για τον τραυματισμό

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Πολιτικές προεκτάσεις αποκτούν τα ερωτήματα του FBI για τον τραυματισμό

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, το FBI επιθυμεί να πάρει κατάθεση από τον Τραμπ για να ληφθεί δήλωση θύματος, μια συνήθη διαδικασία για έρευνες εγκληματικών ενεργειών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Σε φυλάκιση 2,5 ετών καταδικάστηκαν δύο πρόσωπα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 80 νεκρούς το 2013

Διεθνή / Ισπανία: Σε φυλάκιση 2,5 ετών καταδικάστηκαν δύο πρόσωπα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 80 νεκρούς το 2013

Το βράδυ της 24ης Ιουλίου 2013, το τρένο υψηλής ταχύτητας Alvia 04155 εκτροχιάστηκε λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσει στη Σαντιάγο δε Κομποστέλα και κατέπεσε σε τοιχίο εκτός πόλης
LIFO NEWSROOM
Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντετοκούνμπο και Εθνική Μπάσκετ με πούλμαν στο Παρίσι λόγω του σαμποτάζ στα τρένα

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντετοκούνμπο και Εθνική Μπάσκετ με πούλμαν στο Παρίσι λόγω του σαμποτάζ στα τρένα

Λίγες ώρες πριν την Τελετή Έναρξης - Η Εθνική Μπάσκετ εδρεύει στη Λιλ όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του ομίλου της και βρίσκεται ήδη καθ' οδόν για Παρίσι
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Θύελλα αντιδράσεων μετά τα σχόλια του Τζέι Ντι Βανς για τις «άτεκνες κυριούλες»

Διεθνή / ΗΠΑ: Θύελλα αντιδράσεων μετά τα σχόλια του Τζέι Ντι Βανς για τις «άτεκνες κυριούλες»

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις, με πολλούς να κατηγορούν τον Βανς για μια αναχρονιστική, σεξιστική νοοτροπία που δεν έχει θέση στη σύγχρονη εποχή
LIFO NEWSROOM