O Ντόναλντ Τραμπ μηνύει την Γενική Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης- Την κατηγορεί για πολιτική βεντέτα

Ό Ντόναλντ Τραμπ μηνύει την Γενικής Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης- Την κατηγορεί για πολιτική βεντέτα Facebook Twitter
AP
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε μήνυση κατά της Γενικής Εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίθια Τζέιμς, κατηγορώντας την για πολιτική βεντέτα και κατάχρηση του αξιώματός της.

Ο λόγος είναι η έναρξη ερευνών για τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο, την εταιρεία του και την οικογένειά του.

Η μήνυση, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, κατηγορεί την Δημοκρατική Τζέιμς, ότι είναι μεροληπτική και αναφέρει ότι σκοπεύει να την εμποδίσει από οποιαδήποτε ανάμειξη σε αστικές ή ποινικές έρευνες στον Οργανισμό Τραμπ και τις σχετικές επιχειρήσεις του Τραμπ.

Η Τζέιμς, η οποία εξελέγη γενική εισαγγελέας το 2018, σύμφωνα με την μήνυση έκανε εκστρατεία με την υπόσχεση ότι θα ερευνούσε τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο και τις επιχειρήσεις του για φερόμενη διαφθορά.

Υπέβαλε τις κατηγορίες της παρόλο που δεν είχε καμία εικόνα για τον Οργανισμό Τραμπ ή τις επιχειρήσεις ακινήτων του κ. Τραμπ, όπως αναφέρει η αγωγή.

«Η αποστολή της καθοδηγείται αποκλειστικά από την πολιτική εχθρότητα και την επιθυμία να παρενοχλήσει, να εκφοβίσει και να αντεκδικήσει έναν ιδιώτη τον οποίο θεωρεί πολιτικό αντίπαλο», αναφέρει η μήνυση, η οποία επίσης αναφέρει τον Οργανισμό Τραμπ ως ενάγοντα.

Η μήνυση επιδιώκει να απαγορεύσει τη συμμετοχή της σε οποιαδήποτε αστική ή ποινική έρευνα εναντίον του Τραμπ και της εταιρείας του.

Η Alina Habba, δικηγόρος του Τραμπ, ανέφερε σε δήλωση ότι με την κατάθεση της μήνυσης, «σκοπεύουμε όχι μόνο να αναγκάσουμε (την Τζέιμς) να λογοδοτήσει για τις κατάφωρες συνταγματικές παραβιάσεις της, αλλά για να σταματήσει την πικρή της σταυροφορία για να τιμωρήσει τον πολιτικό της αντίπαλο».


Η Τζέιμς ανέφερε σε δήλωσή της σήμερα ότι ο Οργανισμός Τραμπ προσπαθούσε συνεχώς να καθυστερήσει την έρευνά της.

«Η έρευνά μας θα συνεχιστεί απτόητη γιατί κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε καν κάποιος με το όνομα Τραμπ» ανέφερε η Τζέιμς σε σημερινή της δήλωση.

Το γραφείο της γενικής εισαγγελίας της Νέας Υόρκης είπε ότι η έρευνά για τον Οργανισμό Τραμπ και τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο ξεκίνησε το 2019, αφού ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ Μάικλ Κοέν κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι ο Τραμπ άλλαζε τα περιουσιακά του στοιχεία για να εξασφαλίσει φορολογικές απαλλαγές και δάνεια.

Οι δικηγόροι που εργάζονται στην έρευνα της Τζέιμς ανέφεραν στα δικαστικά αρχεία ότι το γραφείο εξετάζει οικονομικές συναλλαγές γύρω από τα ακίνητα του Οργανισμού Τραμπ.


Η μήνυση της Δευτέρας ανέφερε ακόμη ότι το γραφείο της γενικής εισαγγελίας απέστειλε κλήση στο Ίδρυμα Έρικ Τραμπ, μια φιλανθρωπική οργάνωση που διευθύνεται από τον γιο του Τραμπ, σχετικά με δωρεές που έκανε. Αυτές οι έρευνες δεν οδήγησαν σε ποινικές διώξεις, όπως αναφέρεται στα έγγραφα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Τζέιμς συνέχισε να κάνει σχόλια σε ομιλίες, στα μέσα ενημέρωσης ή σε αναρτήσεις στο Twitter που ορκίζονταν να πολεμήσει τον πρώην πρόεδρο, αναφέρει η μήνυση.

Αναφέρει επίσης ότι σε ένα βίντεο το φθινόπωρο, όπου η Τζέιμς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για κυβερνήτης της Νέας Υόρκης η ίδια λέει ότι είχε μηνύσει την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ 76 φορές, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η Τζέιμς τερμάτισε την υποψηφιότητά της για κυβερνήτης νωρίτερα αυτό το μήνα, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει άλλη μια θητεία ως γενική εισαγγελέας.

Ενώ το γραφείο της διεξάγει πολιτική έρευνα, ορισμένοι από τους δικηγόρους της εργάζονται σε μια ξεχωριστή ποινική έρευνα που διεξάγεται από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Σε αυτή την περίπτωση συνεχίζει να εξετάζει εάν ο Τραμπ διόγκωσε παράνομα ορισμένες αξίες ιδιοκτησίας και μείωσε άλλες για να κερδίσει φορολογικά, ασφαλιστικά και δάνεια.

Σε δικαστική υπόθεση στο Μανχάταν γίνονται επίσης ακροάσεις επί του παρόντος με αποδεικτικά στοιχεία για αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Με πληροφορίες της Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ