Ο Μπολσονάρου μπλοκάρει νομοσχέδιο για δωρεάν ταμπόν και σερβιέτες σε ευάλωτα οικονομικά κορίτσια

Ο Μπολσονάρου μπλοκάρει νομοσχέδιο για δωρεάν ταμπόν και σερβιέτες σε ευάλωτες οικονομικά μαθήτριες Facebook Twitter
AP
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου να μπλοκάρει το νομοσχέδιο δωρεάν διανομής σερβιετών και ταμπόν στα φτωχότερα κορίτσια και τις γυναίκες.

Τονίζεται ότι λόγω της φτώχειας στην χώρα, εκτιμάται ότι τέσσερα στα δέκα κορίτσια αδυνατούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο σχολείο.

Ο Μπολσονάρου άσκησε βέτο σε μέρος ενός νομοσχεδίου που θα έδινε δωρεάν προϊόντα υγιεινής σε ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των αστέγων, των κρατουμένων και των εφήβων κοριτσιών στα κρατικά σχολεία.

Το νομοσχέδιο αυτό αναμενόταν να ωφελήσει 5,6 εκατομμύρια γυναίκες και ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου.

Η Ταμπάτα Αμαράλ, από το σοσιαλιστικό κόμμα της Βραζιλίας (PSB) και μία από τους 34 κομματικούς ομοσπονδιακούς βουλευτές που συνέγραψαν το νομοσχέδιο, είπε ότι ο πρόεδρος έδειξε την «περιφρόνησή του για την αξιοπρέπεια των ευάλωτων γυναικών».


«Ο Μπολσονάρου λέει ότι αυτό το έργο είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Εγώ λέω ότι αυτό που είναι αντίθετο με το δημόσιο συμφέρον είναι ότι τα κορίτσια χάνουν περίπου έξι εβδομάδες σχολείου το χρόνο επειδή έχουν έμμηνο ρύση», δήλωσε η Αμαράλ στον Guardian.

«Το βέτο είναι παράλογο και απάνθρωπο», δήλωσε η Ροζάνα Μπαρόζο, πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ένωσης Δευτεροβάθμιων Φοιτητών (UBES). «Πολλές μαθήτριες δεν μπορούν να φοιτήσουν στα σχολεία. ο λόγος είναι ότι σταματούν να πηγαίνουν καθώς δεν έχουν αυτά τα είδη προσωπικής φροντίδας».

«Έχετε φανταστεί ποτέ να χρησιμοποιείτε χαρτί, εφημερίδα ή ακόμα και φρυγανιά για να περιορίσετε την έμμηνο ρύση; Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα, ειδικά μεταξύ των νεαρών κοριτσιών. Εν μέσω της πανδημίας και της επιδείνωσης της κοινωνικής ανισότητας, αυτή η κατάσταση έχει γίνει ακόμη χειρότερη» σημείωσε.

Τον Μάιο, μια έκθεση της Unicef ​​και του UNFPA, διαπίστωσε ότι 713.000 κορίτσια στη Βραζιλία ζουν χωρίς πρόσβαση σε μπάνιο. Περίπου 4 εκατομμύρια κορίτσια δεν έχουν επαρκείς παροχές υγιεινής στο σχολείο, όπως σερβιέτες και σαπούνι, και τουλάχιστον 200.000 κορίτσια στερούνται ακόμη και τις ελάχιστες εγκαταστάσεις υγιεινής στο σχολείο, όπως είναι τα μπάνια.

Η Αμαράλ αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η πηγή των 84 εκατ. ρεάλ ετησίως για την κάλυψη του σχεδίου ήταν ασαφής, λέγοντας ότι υπάρχει η διευκρίνιση ότι θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Υγείας και το εθνικό ταμείο σωφρονισμού. Η ίδια ηγείται της εκστρατείας για την ανατροπή του βέτο.

Σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας καλείται να πληρώσει για δαπανηρές θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις που προκύπτουν από επιπλοκές, αφού οι γυναίκες χρησιμοποιούν αντικείμενα όπως πετσέτες και παλιά ρούχα κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Οι μισές γυναίκες της Βραζιλίας ανέφεραν ότι κατέφυγαν σε τέτοιες εναλλακτικές λύσεις, όπως είπε.

Η Μπαρόζο κινητοποιεί τους μαθητές να συλλέγουν προϊόντα για να τα δώσουν στα σχολεία. «Αυτή δεν είναι η χώρα που θέλουμε και γι' αυτό μέσω του UBES, που αντιπροσωπεύει περισσότερους από 40 εκατομμύρια φοιτητές, βοηθήσαμε στην κατασκευή αυτού του νομοσχεδίου και θα καταπολεμήσουμε αυτό το βέτο».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Διεθνή / Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Η λίστα για πρώτη φορά κυριαρχείται από καλλιτέχνες οι οποίοι δεν δημιουργούν απλώς έργα για μουσεία και γκαλερί αλλά χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να υπερασπιστούν και να επιφέρουν ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ