Ο Μπολσονάρου απείλησε τον Υπουργό Υγείας πως θα καρατομηθεί αν τον κριτικάρει για τον κορωνοϊό

Ο Μπολσονάρου απείλησε τον Υπουργό Υγείας πως θα καρατομηθεί αν τον κριτικάρει για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
O Mπολσονάρου και ο υπουργός Υγείας που απειλήθηκε
0

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη πως ο Ζαΐχ Μπολσονάρου απείλησε τον υπουργό υγείας πως θα τον καρατομήσει, εάν τολμήσει να επικρίνει το χειρισμό του για την κρίση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, η εφημερίδα Estado de São Paulo αναφέρει πως η απειλή του προέδρου της Βραζιλίας διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφαίου επιπέδου το Σάββατο, καθώς ο αριθμός επιβεβαιωμένων υποθέσεων στη χώρα αυξήθηκε σε πάνω από 3.900 και ο αριθμός των θανάτων σε 114.

Ο υπουργός Υγείας, Luiz Henrique Mandetta, ενημέρωσε τον ηγέτη της Βραζιλίας ότι δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να τον επικρίνει δημοσίως αν ο πρόεδρος επέμενε να βγει έξω δημοσίως παρά τις προειδοποιήσεις να παραμείνει στο εσωτερικό. Ο Μπολσονάρου φέρεται να απάντησε  ότι, αν το έκανε, θα τον απομάκρυνε από τη θέση του.

Η υποβάθμιση της πανδημίας από τον πρόεδρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ ο κυνισμός του σόκαρε καθώς την Παρασκευή ο Μπολσονάρου σήκωσε τους ώμους και σε ερώτηση για τους θανάτους είπε «Κάποιοι θα πεθάνουν. Συγγνώμη. Έτσι είναι η ζωή»

Η εφημερίδα Estado de São Paulo δήλωσε ότι κατά τη σύσκεψη την οποία παρακολούθησαν και οι υπουργοί δικαιοσύνης και άμυνας της Βραζιλίας, ο υπουργός προσπάθησε μάταια να πείσει τον Μπολσονάρου για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Χθες, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας απαγόρευσε  στην κυβέρνηση του προέδρου  να διαδίδει μηνύματα που έρχονται σε αντίθεση με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που έχουν ληφθεί σε τοπικό επίπεδο για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας Covid-19.

Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Ρίο ντε Zανέιρο ελήφθη μετά την προσφυγή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας η οποία ζητούσε να σταματήσει η κυβερνητική εκστρατεία που τιτλοφορείται «Η Βραζιλία δεν μπορεί να σταματήσει». Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας θα κυκλοφορούσε ένα βίντεο διάρκειας περίπου δύο λεπτών που ενθαρρύνει τους Βραζιλιάνους να μην σταματήσουν τις δραστηριότητές τους, παρά την επιδημία. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, 3.417 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 και 97 πέθαναν.

Η προεδρία επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού του διαφημιστικού σποτ, όμως υποστήριξε ότι επρόκειτο για ένα «πειραματικό» βίντεο. Ο γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρου, γιος του προέδρου, ανήρτησε το βίντεο στη σελίδα του στο Facebook την Πέμπτη, απ' όπου μπορούσε να το δει ο καθένας μέχρι και σήμερα το απόγευμα.

Με την απόφασή του, το δικαστήριο απαγορεύει τη μετάδοση όχι μόνο του συγκεκριμένου σποτ αλλά και «κάθε άλλου που ενθαρρύνει τον πληθυσμό να ακολουθεί συμπεριφορές που δεν βασίζονται αυστηρά στις οδηγίες του υπουργείου Υγείας». Ζητά επίσης από όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να μην διαδίδουν «πληροφορίες που δεν βασίζονται αυστηρά σε επιστημονικές αποδείξεις».

Η δικαστής Λάουρα Μπάστος Καρβάλιο ζήτησε εξάλλου να μεταδοθεί μέσα σε διάστημα 24 ωρών μια οδηγία που θα εξηγεί ότι η εκστρατεία «Η Βραζιλία δεν μπορεί να σταματήσει» δεν ανταποκρίνεται σε επιστημονικά κριτήρια και ότι η έκκλησή της δεν πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο Μπολσονάρου προσπαθεί συστηματικά να υποβαθμίσει την επιδημία της ασθένειας Covid-19, την οποία χαρακτηρίζει «γριπούλα» και επικρίνει με δριμύτητα τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται από διάφορες Πολιτείες και τοπικές αρχές, ιδίως από τους κυβερνήτες του Σάο Πάουλο και του Ρίο ντε Zανέιρο. Μιλώντας σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, ζήτησε «να επιστρέψει η ομαλότητα» στη χώρα ενώ τακτικά ανεβάζει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν διαδηλώσεις κατά της καραντίνας.

Φ.Γ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ