Η μηχανικός της Microsoft που εν έτει 2019 είχε αποκαλύψει ότι στο παρελθόν διατηρούσε σχέσεις με τον Μπιλ Γκέιτς, δεν ήταν η πρώτη ερωτική υπόθεση του δισεκατομμυριούχου με γυναίκες της εταιρείας για την οποία είχε ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο. 

 

Πάνω από μια δεκαετία νωρίτερα, στελέχη της Microsoft είχαν ανακαλύψει απρεπή email μεταξύ του Γκέις και μιας υπαλλήλου στο μέσο της κλίμακας της ιεραρχίας, νεώ ο μεγιστάνας ήταν ακόμα παντρεμένος και πρόεδρος του συμβουλίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal. Στα μηνύματα ο Γκέιτς ζητούσε από την υπάλληλο του να κάνουν σεξ

 

Δύο κορυφαία στελέχη, ο γενικός σύμβουλος Μπραντ Σμιθ και η επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού Λίσα Μπρούμελ, είχαν συναντηθεί με τον Γκέιτς προειδοποιώντας τον πως η συμπεριφορά του ήταν «ακατάλληλη» και έπρεπε να σταματήσει. Ο Γκέιτς δεν αρνήθηκε τις ανταλλαγές μηνυμάτων και αφού παραδέχθηκε στα στελέχη του πως δεν ήταν καλή ιδέα, τους είπε ότι θα διακόψει. Το συμβούλιο της Microsoft είχε τότε αποφανθεί πως δεν χρειάζονταν περαιτέρω ενέργειες καθώς δεν υπήρξε φυσική επαφή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

 

Ο Γκέιτς, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ήταν διευθύνων σύμβουλος της Microsoft μέχρι το 2000 και πρόεδρος έως το 2014. Παραιτήθηκε από το Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2020. Φέτος, ο Μπιλ και και η Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσαν το διαζύγιό τους μετά από 27 χρόνια γάμου. 

 

Ο εκπρόσωπος της Microsoft, Φρανκ Σο, είπε πως το 2008, λίγο καιρό μετά την απόφαση του Gates να ρίξει ρυθμούς και να σταματήσει να εργάζεται με «πλήρες ωράριο» στην εταιρεία, έγιναν αντιληπτά τα επίμαχα email από το 2007. Κατά τον Σο, υπήρχε φλερτ αλλά όχι φανερά σεξουαλικό. Πάντως τα μηνύματα χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα. Η υπάλληλος δεν υπέβαλε ποτέ επίσημο παράπονο για το περιστατικό, σύμφωνα με τον ίδιο. 

 

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Γκέιτς, Μπριζίτ Άρνολτ διαψεύδει τα πάντα: «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εσφαλμένοι, ανακυκλωμένες φήμες από πηγές που δεν είχαν καμία άμεση γνώση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκρουόμενα συμφέροντα». 

 

Όταν ο Γκέιτς παραιτήθηκε και από την θέση του στο Διοικητικό Συμβούλιο, το ΔΣ προσέλαβε ένα δικηγορικό γραφείο για να ερευνήσει την επιστολή μίας μηχανικού που υποστήριζε ότι διατηρούσε σεξουαλικές επαφές με την Γκέιτς. Δεν ήταν η ίδια γυναίκα με εκείνη που του είχαν ζητήσει να σταματήσει να «πολιορκεί», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η WSJ. Ο Σο υποστηρίζει πως η σχέση του Γκέιτς με την μηχανικό είχε συναφθεί το 2002 αλλά η Microsoft δεν είχε πληροφορηθεί τίποτα πριν το 2019. 

 

Η Journal αποκαλύπτει πως ο νυν πρόεδρος Σμιθ και ο αντιπρόεδρος και CEO Σάτια Ναντέλα ήταν ανάμεσα στα στελέχη που είχαν διαβάσει την επιστολή. Ο τότε πρόεδρος Τζον Τόμσον είχε ζητήσει από μέλη της επιτροπής που εξέτασαν την επιστολή, να μην αποκαλύψουν σε όλο το ΔΣ πως διενεργείται έρευνα λόγω «προβληματισμών για την ευαίσθητη φύση του ζητήματος», σύμφωνα με πηγές. Από τα όσα μέλη του συμβουλίου διάβασαν την επιστολή, ζητήθηκε να επιστρέψουν το αντίγραφό τους στο γενικό σύμβουλο της Micosoft. 

 

Ο Γκέιτς εγκατέλειψε την θέση του στο ΔΣ όταν κάποιοι διευθυντές αποφάσισαν πως έπρεπε να αποχωρήσει πριν ολοκληρωθεί η έρευνα, σύμφωνα με την Journal. H εκπρόσωπος του δισεκατομμυριούχου υποστηρίζει πως ο Γκέιτς διατηρούσε μια σχέση πριν από 20 χρόνια, η οποία «τελείωσε φιλικά» και ότι η εξέταση από το Συμβούλιο δεν διαδραμάτισε κανέναν ρόλο στην αναχώρησή του.  Η Microsoft υποστηρίζει πως η επιτροπή του Συμβουλίου διεξήγαγε έρευνα εις βάθος και παρείχε υποστήριξη στην υπάλληλο που έκανε το παράπονο. 

 

Η διευθύντρια της Microsoft από το 2009 έως το 2015, Μαρία Κλάγουε, μπορεί να μην ήταν ενήμερη για προβληματισμούς σχετικά με τον Γκέιτς και γυναίκες υπαλλήλους, αλλά η ίδια αισθανόταν ότι ο Γκέιτς συχνά συμπεριφερόταν σαν μην ίσχυαν οι κανόνες για τον ίδιο, όπως λέει. 

 

Πολύ νωρίτερα από το γράμμα του 2019 και τα email του 2007, τουλάχιστον ένα μέλος του Συμβουλίου της Microsoft είχε ενημερωθεί από κορυφαίο στέλεχος για μια ερωτική σχέση του Μπιλ Γκέιτς, τότε CEO της τεχνολογικής εταιρείας, με στέλεχος της Microsoft στο μακρινό 1992, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση του θέματος και το οποίο επικαλείται η WSJ. 

 

Το συμβούλιο δεν είχε ενημερωθεί για το ζήτημα και η γυναίκα αυτή δεν ήταν η Μελίντα Γκέιτς η οποία επίσης υπήρξε υπάλληλος της Microsoft όταν πρωτογνώρισε τον Γκέιτς το 1987. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1994 και η Γκέιτς σταμάτησε να εργάζεται για την εταιρεία το 1996, την ίδια χρονιά που απέκτησαν το πρώτο του παιδί. 

 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal