Ο Μακρόν υπερασπίζεται την 16χρονη Μίλα: «Η βλασφημία δεν είναι έγκλημα»

Ο Μακρόν υπερασπίζεται την 16χρονη Μίλα: «Η βλασφημία δεν είναι έγκλημα» Facebook Twitter
Παρέμβαση Μακρόν υπέρ της Μίλα, της έφηβης που δέχεται απειλές και κατηγορείται για βλασφημία κατά του Ισλάμ
1

Ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε θέση στη διαμάχη που έχει προκληθεί καθώς μια μαθήτρια επιτέθηκε στο Ισλάμ με αποτέλεσμα να υπάρχει διχασμός στη Γαλλία, επιμένοντας ότι η βλασφημία δεν είναι έγκλημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε την 16χρονη Μίλα, η οποία δέχεται απειλές θανάτου και εξαναγκάστηκε φύγει από το σχολείο της, μετά το βίντεο το οποίο δημοσίευσε στα social media, στο οποίο εμφανίζεται να καταφέρεται κατά των θρησκειών και του Ισλάμ. 

Η παρέμβαση του Μακρόν έρχεται μετά την κριτική κατά της υπουργού Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπετ η οποία υποστήριξε ότι η επίθεση της Μίλα στη θρησκεία ήταν «επίθεση στην ελευθερία της συνείδησης», λέγοντας ότι οι απειλές θανάτου ήταν «απαράδεκτες». Η υπόθεση πυροδότησε μια έντονη δημόσια συζήτηση στη Γαλλία, η οποία έχει μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό. Οι εκπαιδευτικές αρχές έκτοτε βρήκαν άλλο σχολείο για την έφηβη κρίνοντας πως απειλείται η ζωή της.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται την 16χρονη Μίλα: «Η βλασφημία δεν είναι έγκλημα» Facebook Twitter
Η Μίλα εμφανίστηκε αμετανόητη για τα σχόλια που έκανε κατά του Ισλάμ

«Σε αυτήν τη συζήτηση, έχουμε χάσει το νόημα του ότι η Μίλα είναι έφηβη. Της χρωστάμε την προστασία της στο σχολείο, στην καθημερινότητά της, στα πιστεύω της», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Dauphiné Libéré. Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι καθώς βρήκε ένα νέο σχολείο για τη Μίλα, «το κράτος έχει εκπληρώσει τις ευθύνες του» και ότι τα παιδιά πρέπει να «προστατεύονται καλύτερα» από «νέες μορφές μίσους και παρενόχλησης στο διαδίκτυο που μπορεί να είναι καταστρεπτικές». «Αυτή η αναγκαιότητα είναι ξεχωριστή από την κριτική κατά της θρησκείας. Ο νόμος είναι σαφής: έχουμε το δικαίωμα στη βλασφημία, να επικρίνουμε, να γελοιοποιούμε τις θρησκείες. Αυτό που είναι εκτός νόμου είναι να υποκινούμε το μίσος», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Η Μίλα, μια 16χρονη από την Λυών, πυροδότησε αντιδράσεις τον Ιανουάριο, καθώς στο λογαριασμό της στο Instagram μίλησε για την ομοφυλοφιλία της. Μουσουλμάνος στο θρήσκευμα σχολιαστής απάντησε ότι ήταν μια «απαίσια λεσβία και πόρνη» και εκείνη απάντησε δημοσιεύοντας ένα βίντεο διαμαρτυρίας ενάντια στο Ισλάμ. Το νεαρό κορίτσι είπε μεταξύ άλλων πως το Κοράνι διαδίδει μίσος και πως το Ισλάμ είναι μια απαίσια θρησκεία.

To βίντεο της Μίλα που πυροδότησε αντιδράσεις:

 

Η έκρηξή της πυροδότησε απειλές θανάτου και οι χρήστες των social media δημοσίευσαν τα προσωπικά της στοιχεία στο διαδίκτυο, όπως το σχολείο στο οποίο φοιτούσε. Ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα για «απειλές κατά της ζωής, απειλές για διάπραξη εγκλήματος και παρενόχλησης» και ξεχωριστή έρευνα για το αν είχε «προκαλέσει θρησκευτικό μίσος», το οποίο τιμωρείται από το νόμο.

Ο Αμπντάλα Ζέκρι, γενικός εκπρόσωπος του Γαλλικού Συμβουλίου για τη Μουσουλμανική Πίστη (CFCM), είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο: «Αυτό το κορίτσι ξέρει ακριβώς τι έχει κάνει ... ό,τι σπείρεις θα θερίσεις» και πρόσθεσε ότι τα σχόλιά της δεν καλύπτονταν από την ελευθερία έκφρασης, αλλά ήταν προσβλητικά και προκλητικά.

Η Μίλα εμφανίστηκε στη συνέχεια στη γαλλική τηλεόραση για να πει ότι δεν μετανιώνει για το βίντεο και για να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη βλασφημία. Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης της ακροδεξιάς, υπερασπίστηκε την Μίλα λέγοντας ότι «όσα είπε μπορεί να θεωρηθούν χυδαία, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι, στη Γαλλία του 21ου αιώνα, ορισμένοι απειλούνται με θάνατο».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η πρώην βοηθός του Άντριου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αστυνομία

Η Σάρλοτ Μάνλεϊ φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη μιας μασέζ – φίλης της Μάξγουελ – στο Παλάτι για λογαριασμό του Άντριου, με έξοδα που χρεώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM