Ο Licra καταγγέλλει σεξιστικά και ρατσιστικά παραδείγματα σε μεταφραστικό ιστότοπο

Ο Licra καταγγέλλει σεξιστικά και ρατσιστικά παραδείγματα σε μεταφραστικό ιστότοπο Facebook Twitter
1

Ο γαλλικός ιστότοπος δωρεάν διαδικτυακών μεταφράσεων Reverso κατηγορείται από μια διεθνή οργάνωση ενάντια στον ρατσισμό πως δίνει ως παραδείγματα στους χρήστες του φράσεις που εντοπίζει στο Ίντερνετ που συχνά έχουν αντισημιτικό ή σεξιστικό χαρακτήρα.

Μεταφράζοντας την αγγλική λέξη «nicer» (ευγενικότερος) το Reverso δίνει ως παράδειγμα χρήσης την εξής φράση: «Ο Χίτλερ ήταν πολύ πιο ευγενικός με τους Εβραίους απ' όσο θα τους άξιζε».

Ο Διεθνής Σύνδεσμος κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού (Licra) κατήγγειλε το γεγονός, ζητώντας από τη διεύθυνση του ιστοτόπου να διορθώσει τάχιστα το πρόβλημα. «Κάναμε και άλλες αναζητήσεις και διαπιστώσαμε ότι αυτό συνέβαινε σταθερά», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τεό Χόφενμπεργκ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η υπηρεσία Contexte του ιστοτόπου βοηθά στη μετάφραση από και προς περίπου δέκα γλώσσες, βασιζόμενη σε σώματα κειμένων που συλλέγονται αυτόματα στο διαδίκτυο, για παράδειγμα από υποτίτλους ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

«Εκεί θα βρούμε την καθομιλουμένη, την ιδιωματική γλώσσα, διάφορες εκφράσεις που αναζητούν οι χρήστες», υπογράμμισε. Τα δισεκατομμύρια παραδείγματα που περιλαμβάνει η Contexte συλλέγονται με βάση έναν αλγόριθμο και όχι από ανθρώπινο χέρι.

Ο Χόφενμπεργκ υποσχέθηκε ότι θα διορθωθεί «εντός της ημέρας» το «λυπηρό, τρομερό» λάθος που εντόπισε ο Licra. «Δεν είχαμε ποτέ παραδείγματα τόσο σοκαριστικά που να απαιτούν τόσο γρήγορη διόρθωση», είπε, επισημαίνοντας ότι σε μηνιαία βάση 45 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ιστοτόπου.

Ωστόσο, ο ιστότοπος Pixels της εφημερίδας Le Monde παρατήρησε ότι υπάρχει πρόβλημα και με άλλες λέξεις και εκφράσεις, όπως με τους «Μαύρους». Τα παραδείγματα που έδωσε το Reverso όταν ζητήθηκε η μετάφραση της λέξης στα αγγλικά ήταν: «Όταν εγκαθίστανται οι Μαύροι η εγκληματικότητα αυξάνεται» ή «Τα περισσότερα ζώα απεχθάνονται τους Μαύρους».

Με τις λέξεις «women should» (οι γυναίκες θα έπρεπε) το παράδειγμα που εμφανίστηκε προερχόταν από το θεατρικό έργο «Ιδιωτικές ζωές» του Νόελ Κάουαρντ αλλά δεν έπαυε να είναι σοκαριστικό: «Τις γυναίκες θα έπρεπε να τις χτυπάς σαν τα γκονγκ».

Μεταφράζοντας τη λέξη «Εβραίος» στα ιταλικά, ο ιστότοπος δίνει ως παράδειγμα χρήσης την εξής φράση: «Θα χτυπήσουμε τις πόρτες των τζαμιών με τα κρανία των Εβραίων». Η μετάφραση της λέξης «μουσουλμάνος» στα γερμανικά συνοδεύεται από το παράδειγμα: Ένας καλός μουσουλμάνος βγάζει τον σκασμό».

Ο Licra ενημερώθηκε για την υπόθεση από έναν άνδρα, ο γιος του οποίου χρησιμοποίησε το Reverso για μια σχολική εργασία και είδε αυτά τα παραδείγματα. Δεν σκοπεύει όμως να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, γιατί θεωρεί ότι ο ιστότοπος δεν το έκανε σκόπιμα, ούτε είχε την πρόθεση να υποκινήσει το μίσος, στοχοθετώντας μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια