Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας παίρνει δύο μήνες άδεια πατρότητας- Εν μέσω της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας παίρνει δύο μήνες άδεια πατρότητας- Εν μέσω της ένταξης στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας, Άντι Καϊκόνεν, θα πάρει άδεια πατρότητας για σχεδόν δύο μήνες στις αρχές του επόμενου χρόνου, εν μέσω της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. 

Ο Καϊκόνεν- που ανακοίνωσε τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του τον περασμένο Ιούλιο- θα πάρει άδεια από τις 6 Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου. «Τα παιδιά είναι μικρά για μια στιγμή και θέλω να το θυμάμαι αυτό, όχι απλά από φωτογραφίες», έγραψε στο Twitter. 

Το κόμμα του Κέντρου, στο οποίο ανήκει ο Καϊκόνεν, εξήρε αυτή την κίνησή του. «Υπερήφανα υποστηρίζουμε την απόφαση του Άντι Καϊκόνεν», δήλωσε η Ανίκα Σααρίκο, επικεφαλής του κόμματος και υπουργός Οικονομικών. «Η ευκαιρία για οικογενειακή άδεια ανήκει σε όλους», συμπλήρωσε η Σααρίκο. 

Στη Φινλανδία, οι πατεράδες παιδιών που γεννήθηκαν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2022 δικαιούνται 54 ημέρες άδεια πατρότητας. Περίπου το 80% των μπαμπάδων της χώρας παίρνουν κάποιο ποσοστό της άδειας, ανέφερε πέρυσι η κυβέρνηση. 

Αν και αρκετές υπουργοί έχουν πάρει άδεια μητρότητας όσο είναι στην τωρινή κυβέρνηση, ο Καϊκόνεν είναι ένας από τους πρώτους που παίρνουν άδεια πατρότητας. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 ο τότε πρωθυπουργός Πάαβο Λιπόνεν πήρε άδεια πατρότητας, μια πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή. 

Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, ο Καϊκόνεν θα αντικατασταθεί από τον κεντρώο βουλευτή Μίκο Σάβολα. «Έχει μακρά και ευρεία εμπειρία και γνώσεις στην αμυντική πολιτική», επεσήμανε ο Καϊκόνεν για τον αντικαταστάτη του. 

Η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι τα μόνα μέλη της Συμμαχίας που δεν έχουν επικυρώσει έως τώρα την ένταξη των δύο χωρών. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Διεθνή / ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Πράκτορες της υπηρεσίες μετανάστευσης, ορισμένοι με καλυμμένα πρόσωπα, περικύκλωσαν τον δήμαρχο και τον έβαλαν με τη βία σε ένα μαύρο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM