Ο Ερντογάν προκαλεί ξανά: Ζητά την απομάκρυνση 10 πρέσβεων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χρυσό τοίχο Facebook Twitter
Timothy A. Clary/Pool Photo via AP
0

Τεταμένο παραμένει το κλίμα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των 10 χωρών που ζητούν την αποφυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ο οποίος παραμένει εδώ και τέσσερα χρόνια στη φυλακή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, με νέες του δηλώσεις, κλιμακώνει την ένταση, ζητώντας την απομάκρυνσή και την κήρυξη των πρεσβευτών των 10 χωρών ως persona non grata. Πρόκειται για τους πρέσβεις των ΗΠΑ, Γερμανίας, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Καναδά, Νορβηγίας και Νέας Ζηλανδίας.

«Είπα στον Υπουργό Εξωτερικών μας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους φιλοξενήσουμε στη χώρα μας», είπε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη στην Αφρική, όπως μεταδίδει η τουρκική έκδοση της DW. «Εχετε το δικαίωμα να δώσετε ένα τέτοιο μάθημα στην Τουρκία; Ποιοι είστε; Λένε, αφήστε τον Καβάλα. Εσείς αποφυλακίζετε τους τρομοκράτες, τους δολοφόνους στις δικές σας χώρες; ΗΠΑ, Γερμανία, ποια έχει κάνει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής; Δεν το έχουν κάνει και ούτε πρόκειται», τόνισε ο Ερντογάν.

Νέες βολές Ερντογάν σε Μακρόν: Δεν συγκρίνεται με Σιράκ, Σαρκοζί -Ατυχής η κυβέρνηση στη Γαλλία

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος εκτόξευσε τα πυρά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία «περνά μια σοβαρή κρίση». Προέβη, δε, σε σύγκριση του Γάλλου πρόεδρου με τους πρώην επικεφαλής της Γαλλίας, σε μια απόπειρα να καταδείξει ότι ο Μακρόν υστερεί.

«Η Γαλλία περνά πραγματικά μια πολύ σοβαρή κρίση με τον Μακρόν. Ειδικά στη Γαλλία των τελευταίων χρόνων, αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο ατυχής κυβέρνηση για τη Γαλλία. Γνώρισα τον Σαρκοζί στη Γαλλία, γνώρισα τον Σιράκ. Δεν συγκρίνεται με κανέναν από αυτούς. Ήταν κρατικός λειτουργός ο Σιράκ. Ο λόγος του ήταν λόγος. Είναι πολύ ενδιαφέρον, για παράδειγμα, ότι υπήρξαν τρεις άνδρες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που δεν άφησαν να καταπιεστεί  η Τουρκία. Σιράκ, Σρέντερ, Μπερλουσκόνι… Η Τουρκία συμμετείχε σε όλες τις Συνόδους Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ ανεξαιρέτως εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, αφού ήρθαν ο Σαρκοζί και η αγαπημένη μου φίλη Μέρκελ, η στάση για την πρόσκληση της Τουρκίας στη Σύνοδο των Ηγετών άλλαξε», είπε, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ.

«Φυσικά, αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διαδικασία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετική άποψη για την Τουρκία. Αν ανοίξουν το δρόμο για την Τουρκία, γνωρίζουν ότι η Τουρκία θα έχει γρήγορη άνοδο. Θέλουν να προχωρήσει η Τουρκία ή να την αποδεχτούν; Προς το παρόν, συνεχίζουμε τον δρόμο μας εξ ολοκλήρου, με τα δικά μας μέσα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM