Ο διάσημος αστροφυσικός Λόρενς Κράους κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μία γυναίκα ενώ έβγαζαν σελφι

Ο διάσημος αστροφυσικός Λόρενς Κράους κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μία γυναίκα ενώ έβγαζαν σελφι Facebook Twitter
0

Ο αστροφυσικός και συγγραφέας Λόρενς Κράους (Lawrence Krauss) πολλών βιβλίων βρίσκεται εδώ και μήνες στο στόχαστρο καταγγελιών περί σεξουαλικής παρενόχλησης, και πλέον το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεται είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πως οι καταγγελίες αυτές ισχύουν. 

Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο διακεκριμένος αστροφυσικός παρενόχλησε σεξουαλικά μία γυναίκα αγγίζοντας το στήθος της κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου τον Νοέμβριο του 2016 στη Μελβούρνη. 

Η γυναίκα ζήτησε από τον Κράους να βγάλουν μαζί μια «σέλφι», με τον Αμερικανό φυσικό να προβαίνει σε αυτή την άσεμνη και κατακριτέα πράξη. 

Το θύμα της παρενόχλησης σοκαρίστηκε και έσπευσε να απομακρυνθεί, αν και αργότερα δήλωσε ότι θεωρεί πως ο Κράους δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του γι΄ αυτήν την οπωσδήποτε κατακριτέα συμπεριφορά του.

Όμως το περιστατικό είδαν δύο μάρτυρες και η μαρτυρία-καταγγελία του ενός εξ αυτών είχε καθοριστική σημασία στην έρευνα.

Έτσι, σύμφωνα με το περιοδικό «Science», το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα αποφάσισε να μην ανανεώσει για άλλη μια πενταετία τη θητεία του Κράους ως διευθυντή του προβεβλημένου διεθνώς Προγράμματος Origins, που μελετά τη γέννηση του σύμπαντος.

Ο αντιπρόεδρος και κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Μαρκ Σιρλ δήλωσε ότι «λαμβάνονται μέτρα ώστε να αποτραπεί η επανάληψη οποιαδήποτε παρόμοιας συμπεριφοράς».

Ο Κράους -ο οποίος αυτή τη στιγμή ταξιδεύει στην Ισλανδία- ήδη πριν την εκδίωξή του από το πρόγραμμα Origins βρισκόταν σε υποχρεωτική άδεια μετά αποδοχών από το πανεπιστήμιό του μετά από ένα καταδικαστικό εναντίον του άρθρο στο BuzzFeed, που περιείχε και άλλες καταγγελίες από συναδέλφους και φοιτήτριές του για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Προς το παρόν, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα δεν έχει διευκρινίσει αν θεωρεί ότι, πέρα από το συμβάν στη Μελβούρνη, και οι άλλες καταγγελίες έχουν βάση. Ο ίδιος ο Κράους αρνείται τα πάντα, ενώ δεν παραδέχεται ούτε καν ότι άγγιξε το στήθος της γυναίκες στο συνέδριο της Μελβούρνης. Όμως το Πανεπιστήμιό του, τουλάχιστον γι΄ αυτή την τελευταία περίπτωση, θεώρησε πιο αξιόπιστους τους μάρτυρες.

Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Κράους «Ένα σύμπαν από το τίποτε» (2018), «Η πιο μεγαλειώδης ιστορία που ειπώθηκε ποτέ» (2012), «Σκοτεινή Ύλη» (2005), και «Η φυσική του Star Trek» (1996).

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ