Ο διαβόητος ισλαμιστής ιεροκήρυκας μίσους Τσάουνταρι κρίθηκε ένοχος για υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος

Ο διαβόητος ισλαμιστής ιεροκήρυκας μίσους Τσάουνταρι κρίθηκε ένοχος για υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος Facebook Twitter
O Τσάουνταρι αποχωρεί από μια συνέντευξη τύπου του Islam4UK στο Λονδίνο το 2010. Στην ομάδα του και στον ίδιο απαγορεύθηκε να πραγματοποιήσει πορεία που σκοπό είχε να τιμήσει τους Μουσουλμάνους που έπεσαν θύματα στη μάχη του Αφγανιστάν (φωτό. Dan Kitwood/Getty Images¨)
0

Ο 49χρονος Αντζέμ Τσάουνταρι, ένας από τους πιο γνωστούς ισλαμιστές ιεροκήρυκες της Βρετανίας  με μεγάλη επιρροή και διάσημος για το κήρυγμα μίσους με οπαδούς που φέρονται να συνδέονται με διάφορες συνωμοσίες για τη διάπραξη επιθέσεων σε διεθνές επίπεδο, κρίθηκε ένοχος για υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Έχοντας αποφύγει τη σύλληψη επί σειρά ετών παρά την εμφανή συμπάθεια του για τον εξτρεμισμό και τις διασυνδέσεις που είχε με μερικούς από τους πιο διαβόητους τρομοκράτες της Βρετανίας, ο Τσάουνταρι καταδικάστηκε αφού οι ένορκοι άκουσαν πως είχε δώσει όρκο πίστης και υποταγής στο Ισλαμικό Κράτος ενώ όπως μεταδίδει ο Guardian έχει προτρέψει αρκετές φορές τους οπαδούς να στηρίξουν την τζιχαντιστική οργάνωση σε μια σειρά από συνομιλίες που μεταδίδονταν στο YouTube.

Μαζί με τον Τσάουνταρι, καταδικάστηκε και ο στενός του συνεργάτης Μίζανουρ Ραχμάν, 33 ετών. Το δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι του Λονδίνου πήρε την απόφαση για καταδίκη καθώς οι ομιλίες και τα μηνύματα που διανεμήθηκαν μέσω διαδικτύου ενθάρρυναν ομόθρησκούς τους να υποστηρίξουν της εκτός νόμου τζιχαντιστική οργάνωση η οποία ελέγχει μεγάλα τμήματα του εδάφους της Συρίας και του Ιράκ.

Το προφίλ του Τσάουνταρι σε ένα βίντεο του Guardian:


Εισαγγελείς επισήμαναν πως με αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι Τσάουνταρι και Ραχμάν επιδίωκαν να νομιμοποιήσουν το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» την ίδρυση του οποίου ανακήρυξε ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και πως υποστήριζαν πως οι μουσουλμάνοι γενικά έχουν υποχρέωση να επιδεικνύουν υπακοή ή να προσφέρουν υποστήριξη στο ΙΚ και στον Μπαγκντάντι.


Οι δύο άνδρες, που αρνήθηκαν τις κατηγορίες για τρομοκρατία και υποστήριξαν ότι η δίκη τους είχε πολιτικά κίνητρα, καταδικάστηκαν τον περασμένο μήνα, αλλά η σε βάρος τους απόφαση δημοσιοποιήθηκε μόλις σήμερα για νομικούς λόγους. Οι ποινές τους θα αποφασιστούν στις 6 Σεπτεμβρίου αλλά όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα αντιμετωπίζουν έως και 10 χρόνια φυλάκιση για την πρόσκληση υποστήριξης στη τρομοκρατική οργάνωση.

 

Mε πληροφορίες από Guardian/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Παλαιστινίους να μην ταξιδεύουν στους δρόμους που οδηγούν στα κέντρα παροχής βοήθειας στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τους «ζώνες μάχης

Διεθνή / Γάζα: Μη χρησιμοποιείτε δρόμους προς τα κέντρα βοήθειας, λέει το Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους

Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραηλινού στρατού κοντά σε κέντρα διανομής τροφίμων της GHF - Ο ΟΗΕ μιλά για εγκλήματα πολέμου, ενώ συνεχίζεται η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας.
LIFO NEWSROOM
«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM