H βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε πως ο Τζούλιαν Ασανζ συνελήφθη σήμερα στο Λονδίνο αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε αίτημα από τις ΗΠΑ για την έκδοση του. 

 

Η επιβεβαίωση αφορά το ένα σκέλος της σύλληψης Ασανζ, το άλλο αφορά κατηγορίες που αντιμετωπίζει για παραβίαση των όρων της εγγύησης του στη Βρετανία. 

 

Στην ανακοίνωση της η Σκότλαντ Γιάρντ αναφέρει πως ο Ασάνζ «συνελήφθη επιπλέον για λογαριασμό των αρχών των ΗΠΑ λίγο μετά την άφιξη του σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου. Πρόκειται για ένταλμα έκδοσης βάσει του Νόμου περί Εκδόσεων 73». 

 

Ο Ασάνζ θα εμφανιστεί το συντομότερο δυνατό σε βρετανικό δικαστήριο. 

 

Ενδιαφέρον είναι τι κατηγορίες αφορά το ένταλμα για έκδοση του Ασάνζ. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η Βρετανία, βάσει της νομοθεσίας της, δεν μπορεί να εκδώσει σε άλλη χώρα άνθρωπο, ο οποίος ενδέχεται εκεί να τιμωρηθί με τη θανατική ποινή. 

 

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λένιν Μορένο, ανακοίνωσε πως «σε μια απόφαση κυρίαρχου κράτους, το Εκουαδόρ αφαίρεσε το καθεστώς ασύλου για τον Ασάνζ μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις εκ μέρους του διεθνών συμβάσει και των πρωτοκόλλων που έπρεπε να ακολουθεί σε καθημερινή βάση. 

 

Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές τη διαβεβαίωση πως ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα που μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

 

Σε βίντεο από τη σύλληψη φαίνεται ο ιδρυτής των Wikileaks, ο οποίος πλέον έχει μεγάλο μούσι, να φωνάζει και να χειρονομεί ενώ σπρώχνεται σε ένα βαν  από αστυνομικούς. Φοράει χειροπέδες. 

 

 

 

 Το χρονικό

 

Τον Αύγουστο του 2010 ξεκίνησε έρευνα εναντίον του στη Σουηδία με την κατηγορία πως είχε βιάσει μια γυναίκα στο Ένκοπινγκ και είχε παρενοχλήσει δύο μέρες αργότερα στην Στοκχόλμη.

 

Εντός 24 ωρών όμως, ο αρμόδιος Εισαγγελέας απέσυρε το ένταλμα σύλληψης καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, δεν υπήρχαν λόγοι υποψίας πως είχε διαπράξει βιασμό, ενώ και ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν εμφανίστηκαν νέες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση βιασμού.

 

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, η Σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είχε ζητήσει να παραμείνει στη Σουηδία για να ωφεληθεί από τους νόμους για τη προστασία του δημοσιογραφικού έργου.

 

Τον Νοέμβριο εκδόθηκε νέα δικαστική εντολή για να προσαχθεί σε ανάκριση και διεθνές ένταλμα σύλληψης, με το Σουηδικό εφετείο να θεωρεί πως «υπάρχουν λόγοι για να ζητηθεί η σύλληψή του».

 

Ο Ασάνζ προσπάθησε να καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας, με το δικαστήριο όμως να μην του δίνει άδεια για την άσκηση νέας έφεσης.

 

Έρευνες μετά την διαρροή διπλωματικών εγγράφων

 

Μετά την δημοσίευση 251.000 διπλωματικών εγγράφων από τα Wikileaks τον Νοέμβριο του 2010 (εκ των οποίων τα 15.000 ήταν απόρρητα) ο Γενικός Εισαγγελέας της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ρόμπερτ ΜακΚλέλαντ δήλωσε πως θα ξεκινούσε έρευνες για τις δραστηριότητες του Ασάνζ στο διαδίκτυο, προσφέροντας στήριξη στις νομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

 

Οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει ποινική έρευνα για τη διαρροή μία ημέρα αργότερα.

 

Ο τότε Υφυπουργός των Εξωτερικών του Ισημερινού, Κίντο Λούκας, δήλωσε πως η χώρα του προσφέρεται να φιλοξενήσει τον Ασάνζ δίχως όρους, ώστε να συνεχίσει ελεύθερα τις δραστηριότητες του.

 

Η πρώτη παράδοση στο Λονδίνο

 

Ύστερα από την έκδοση του εντάλματος από την Interpol για την υπόθεση βιασμού, o Ασάνζ παραδόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2010 στην Αστυνομία του Λονδίνου, ύστερα από προγραμματισμένο ραντεβού.

 

Δεν του επέτρεψαν να πληρώσει εγγύηση και κρατήθηκε προφυλακισμένος στην φυλακή Wandsworth μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Παρά την σύλληψη του Ασάνζ το WikiLeaks συνέχισε τις αποκαλύψεις του.

 

Η «αλληλεγγύη» των χάκερ

 

Μετά τη σύλληψη του Ασάνζ, η ομάδα χάκερ που φέρει την ονομασία «Anonymous» προχώρησε σε μια σειρά ηλεκτρονικών επιθέσεων στα πλάισια της «Επιχείρησης Payback» (μίας οργανωμένης επιχείρησης επιθέσεων άρνησης εξυπηρέτησης σε διαδικτυακές τοποθεσίες που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010), σε υποστήριξη του Ασάνζ.

 

Ανάμεσα σε σελίδες που δέχθηκαν επίθεση ήταν αυτή της Mastercard, της Visa, του PayPal, της εισαγγελίας της Σουηδίας, της ελβετικής τράπεζας PostFinance και άλλες.

 

Σε ανοιχτή επιστολή προς την πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία είχε τις υπογραφές γνωστών προσωπικοτήτων όπως ο Αμερικανός μελετητής Νόαμ Τσόμσκι, ο γερουσιαστής των Αυστραλών Πράσινων Μπομπ Μπράουν και πολλών Αυστραλών συγγραφέων, ζητούσαν από την Γκίλανρντ να προβεί σε μια «ισχυρή δήλωση» υποστήριξης του Ασάνζ.

 

Παράλληλα, ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ δήλωσε πως υπεύθυνη για τις διαρροές των εγγράφων ήταν η Αμερικανική πλευρά, ερχόμενος σε αντίθεση με τη θέση της Γκίλαρντ που είχε κατηγορήσει προηγουμένως τον Ασάνζ. Σε όλη τη χώρα διοργανώθηκαν διαδηλώσεις προς υποστήρηξη του Ασάνζ και της ιστοσελίδας Wikileaks.

 

Στις 14 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε απόφαση αποφυλάκισης υπό όρους, με την εγγύηση να ορίζεται σε 240.000 λίρες. Δεν αφέθηκε όμως αμέσως ελεύθερος, καθώς εκκρεμούσε η προσφυγή κατά της απόφασης που είχε το δικαίωμα να καταθέσει η σουηδική εισαγγελία.

 

Στις 16 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας επικύρωσε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης και περιοριστικούς όρους, απορρίπτοντας την έφεση.

 

Η αίτηση πολιτικού ασύλου

 

Η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του ορίστηκε για τις 8 Φεβρουαρίου 2011. Στις 7 Φεβρουαρίου η ομάδα υπεράσπισης του Ασάνζ υποστήριξε πως δεν μπορεί να έχει μια δίκαιη δίκη στη Σουηδία, καθώς οι εν λόγω υποθέσεις εκδικάζονται στα κρυφά χωρίς καμία διαφάνεια, ενώ εξέφρασαν φόβους για μια πιθανή μετέπειτα έκδοσή του στις ΗΠΑ.

 

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2011 το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ θα εκδοθεί στην Σουηδία.

 

Λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Μαρτίου 2011, ο Ασάνζ κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης έκδοσης του, η οποία εκδικάστηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

 

Στις 2 Νοεμβρίου 2011 το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεσ, με την πλευρά του Ασάνζ να καταθέτει προσφυγή κατά της απόφασης.

 

Τον Ιανουάριο του 2012 το αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με τον Ασάνζ, ο οποίος παρέμενε ακόμα σε κατ' οίκον περιορισμό στη Βρετανία αναμένοντας την απόφαση της προσφυγής του, για μια σειρά εκπομπών συνεντεύξεων.

 

Στην πρεσβεία

 

Στις 19 Ιουνίου του 2012 ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο υποβάλλοντας αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε πως η απόπειρα του να ζητήσει άσυλο σε ξένη πρεσβεία αποτελούσε παραβίαση των όρων της εγγύησής του και μπορούσε να επιφέρει σύλληψη.

 

Στις 16 Αυγούστου 2012, ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας να παραχωρήσει τελικά πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, ο οποίος παρέμενε, μέχρι σήμερα, στους χώρους της πρεσβείας στο Λονδίνο.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «Ο Ασάνζ αντιμετώπιζε μία υπαρκτή απειλή πολιτικής δίωξης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης στις ΗΠΑ».

 

Πέρυσι όμως, οι σχέσεις του Ασάνζ με τον Ισημερινό διαταράχθηκαν μετά από σχόλια του στο Twitter, και η πρεσβεία του έκοψε την πρόσβαση το Διαδίκτυο. Η κατάσταση χειροτέρευσε μέσα στους επόμενους μήνες και, πριν λίγες ώρες, ο Ασάνζ συνελήφθη τελικώς από τη βρετανική αστυνομία.