NYT: Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεν προτίθενται να πιέσουν επίσημα κατά της αποπομπής Τραμπ

NYT: Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεν προτίθενται να πιέσουν επίσημα κατά της αποπομπής Τραμπ Facebook Twitter
NYT: Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεν προτίθενται να πιέσουν επίσημα κατά της αποπομπής Τραμπ (EPA)
0

Οι επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Σώματος αποφάσισαν να μην ασκήσουν επίσημη πίεση στα μέλη του κόμματος τους στην ψηφοφορία κατά του Τραμπ, αναφέρουν οι New York Times.

Σε ένα σιωπηρό διάλειμμα από την κεφαλή του κόμματός τους στην προεδρία των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, λίγο πριν την ψηφοφορία του άρθρου κατηγορίας κατά του Τραμπ, με το οποίο οι Δημοκρατικοί του επιρρίπτουν ευθύνες για υποκίνηση βίας κατά της χώρας.

Ενώ ο εκπρόσωπος από την Καλιφόρνια και ηγέτης της μειοψηφίας, Κέβιν ΜαΚάρθι, έχει πει ότι «προσωπικά» θα αντιταχθεί στην απομάκρυνση και προσπάθησε να κατευθύνει τους Ρεπουμπλικάνους σε διαφορετική κατεύθυνση, η απόφασή του να μην επιχειρήσει να πείσει επισήμως στους συναδέλφους του να ταχθούν κατά της κίνησης των Δημοκρατικών, αποτέλεσε μια λεπτή μετατόπιση από τον απερχόμενο Πρόεδρο.

Στο παρελθόν - συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας απόπειρας αποπομπής του Τραμπ - ο Μακάρθι και οι ηγέτες του Σώματος έχουν ασκήσει πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους να σταθούν δίπλα στον Τραμπ για όλα σχεδόν τα ζητήματα, απαιτώντας τον ίδιο βαθμό απόλυτης πίστης με εκείνη, που ζητά και ο ίδιος.

Ο γερουσιαστής του Κεντάκι και ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, έχει επίσης αρνηθεί εμφανώς να υπερασπιστεί τον Τραμπ με οποιονδήποτε τρόπο ή να μιλήσει ενάντια στην προώθηση του άρθρου της κατηγορίας, η οποία εάν έχει καταδικαστική απόφαση στην Γερουσία, θα μπορούσε να απαγορεύσει στον Τραμπ να διεκδικήσει κάποιο δημόσιο αξίωμα ξανά στο μέλλον.

Δύο Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας έχουν ήδη καλέσει τον πρόεδρο να παραιτηθεί ενώ οι σύμβουλοι εικάζουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι περίπου 12 ή ακόμα και παραπάνω από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές θα μπορούσαν τελικά να ευνοήσουν την καταδίκη του προέδρου και την παραπομπή του σε δίκη.

Αν ψήφιζαν όλοι οι Γερουσιαστές, τότε θα χρειαζόταν 17 Ρεπουμπλικάνοι να ενώσουν τη φωνή τους - και τις ψήφους του- με τους Δημοκρατικούς προκειμένου να περάσει η παραπομπή Τραμπ για σοβαρά εγκλήματα και κακοδιαχείριση.

Εάν το έκαναν, θα απαιτούνταν μόνο η πλειοψηφία για να του αφαιρεθεί το δικαίωμα να ξαναδιεκδικήσει την εκλογή του.

Ωστόσο, ο Τραμπ έχει προσφέρει στους Ρεπουμπλικάνους ελάχιστους λόγους για συσπείρωση. Αναφερόμενος νωρίτερα σήμερα για πρώτη φορά, στην εισβολή στο Καπιτώλιο, δεν εξέφρασε λύπη και είπε ότι η ομιλία του, όπου ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να βαδίσουν στο Καπιτώλιο και να αντιμετωπίσουν το Κογκρέσο ήταν «εντελώς κατάλληλη».

Ήταν το φάντασμα της κατηγορίας εναντίον του, είπε, «που προκαλούσε τεράστιο θυμό».

Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο είχαν διαφορετική οπτική.

Η εκπρόσωπος του Ουαϊόμινγκ, Λιν Τσένεϊ το νούμερο 3 μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων του Σώματος  που σκέφτηκε να υποστηρίξει την κατηγορία εναντίον του Τραμπ, είπε ιδιωτικά στους συναδέλφους του ότι το θέμα είναι «ψήφος κατά συνείδηση».

Συμβούλευσε επίσης σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους Ρεπουμπλικάνους για το πώς να πραγματοποιήσουν μια ψηφοφορία που θα μπορούσε να διαμορφώσει τη σταδιοδρομία τους.

Δεκάδες περίπου Ρεπουμπλικάνοι στο Σώμα λέγεται ότι σκέφτονται να ψηφίσουν υπέρ του άρθρου κατηγορίας.

Ανάμεσά τους και οι μετριοπαθείς Τζον Κάτκο της Νέας Υόρκης, ο Φρεντ Άπτον του Μίσιγκαν και η Τζέιμι Χερέρα Μπάτλερ της Ουάσιγκτον, αλλά και νεότεροι, όπως ο Πίτερ Μέιερ από το Μίσιγκαν.

Ακόμα, και μετά την απόφασή του να μην χρησιμοποιήσει την πολιτική του ισχύ στο συνέδριο, ο Μακάρθι προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους να παραμείνουν ενωμένοι και σε μια επιστολή προς τους συναδέλφους του, ανέφερε πως θα καταψηφίσει την απομάκρυνση με το επιχείρημα ότι «θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το να ενώσει τη χώρα».

Ο Μακάρθι επισήμανε στους συναδέλφους του τέσσερις πιθανές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της μομφής, μιας διμερούς επιτροπής για τη μελέτη της πράξης και άλλων νομοθετικών αλλαγών που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία.

Όλες παρουσιάστηκαν έτοιμες να προσφέρουν απαντήσεις στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που ενοχλήθηκαν από τις πράξεις του Τραμπ, αλλά δεν ήταν πρόθυμοι να συνταχθούν με την πρόταση κατηγορίας των Δημοκρατικών.

Με πληροφορίες των New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ