Ντόναλντ Τραμπ: Πρόστιμο 364 εκατομμύρια δολάρια για απάτη

Ντόναλντ Τραμπ: Πρόστιμο 364 εκατομμύρια δολάρια για απάτη Facebook Twitter
0

Πρόστιμο ύψους 364 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε σήμερα δικαστήριο της Νέας Υόρκη στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και οι γιοι του, κατηγορούνται πως διόγκωσαν την καθαρή τους αξία κατά δισεκατομμύρια δολάρια, με σκόπό να εξαπατήσουν τράπεζες και ασφαλιστές. Παράλληλα στον πρώην πρόεδρο απαγορεύτηκε να υπηρετήσει ως αξιωματούχος ή διευθυντής οποιασδήποτε εταιρείας της Νέας Υόρκης για τα επόμενα τρία χρόνια. Η απαγόρευση αυτή ωστόσο για τους γιους του Έρικ και Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ισχύει για δύο χρόνια. «Οι απάτες που βρέθηκαν εδώ σοκάρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικαστής Άρθουρ Φ Ένγκορον.

Η απόφαση αυτή μάλιστα, αν δεν καταπέσει μετά από έφεση, που πιθανότατα θα καταθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να προκαλέσει την αφαίρεση του ελέγχου του 77χρονου πάνω στον εμβληματικό Trump Tower και σε άλλα ακίνητά του στη Νέα Υόρκη. Η αυστηρή αυτή ποινή, ήταν μια νίκη για τη Γενική Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς. Η ίδια τον μήνυσε γιατί τα λεγόμενά του. «Δεν ήταν απλώς μια ακίνδυνη καυχησιολογία αλλά χρόνια παραπλανητικών πρακτικών καθώς έχτιζε την πολυεθνική συλλογή ουρανοξυστών, γηπέδων γκολφ και άλλων ακινήτων που τον εκτόξευσαν στον πλούτο, τη φήμη και τον Λευκό Οίκο».

Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους γιους του ότι «φούσκωναν» συστηματικά τις φορολογικές τους δηλώσεις για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τα ακίνητά τους ήταν πιο πολύτιμα από ό,τι στην πραγματικότητα. Μάλιστα σύμφωνα με τους δικηγόρους της Πολιτείας, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μια χρονιά υπερέβαλε για τον «πλούτο» του κατά 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κάνοντας τον εαυτό του να φαίνεται πλουσιότερος, πληρούσε τις προϋποθέσεις για καλύτερους όρους δανείου, εξοικονόμησε τόκους και μπόρεσε να ολοκληρώσει έργα που διαφορετικά ίσως να μην είχε ολοκληρώσει, δήλωσαν οι δικηγόροι της πολιτείας. Ο ίδιος ήταν ένας εκ των 40 μαρτύρων που κατέθεσαν στη δίκη αναφέροντας πως οι δηλώσεις υποτιμούσαν στην πραγματικότητα την καθαρή του αξία και ότι οι τράπεζες έκαναν τη δική τους έρευνα και ήταν ευχαριστημένες με την επιχείρησή του.

«Δεν υπήρχε θύμα. Δεν υπήρχε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Τραμπ είχε αποκαλέσει τον δικαστή «εξαιρετικά εχθρικό» και τον γενικό εισαγγελέα «πολιτικό χαφιέ». Κατά τη διάρκεια της τελικής αγόρευσης τον Ιανουάριο, δήλωσε πως είναι αθώος και χαρακτήρισε την υπόθεση μία «απάτη εις βάρος του».

Με πληροφορίες από Washington Post /Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM