Νότια Κορέα: Προφυλακίστηκε ο επικεφαλής της Samsung

Νότια Κορέα: Προφυλακίστηκε ο επικεφαλής της Samsung Facebook Twitter
0

Ο ντε φάκτο επικεφαλής της Samsung, του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της Νότιας Κορέας, προφυλακίστηκε σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για το εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην καθαίρεση της προέδρου της χώρας, Παρκ Γκουν-Χιέ.


Αντιπρόεδρος της Samsung Electronics και γιος του προέδρου του ομίλου, ο 48χρονος Λι Τζέι-Γιονγκ κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι δωροδόκησε με σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια μια έμπιστη φίλη της Παρκ, με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Πρόκειται για ένα νέο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του ομίλου, ο οποίος εμπλέκεται σ' αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς και αθέμιτης άσκησης επιρροής που διαρκεί εδώ και μήνες.


«Αποδείχθηκε πως είναι απαραίτητο να συλληφθεί (ο Λι) με βάση ένα νέο κατηγορητήριο και νέες αποδείξεις», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου από το οποίο ζήτησαν οι ανακριτές να εκδώσει ένταλμα σύλληψης.


Ο Λι είχε εγκλειστεί σε κέντρο κράτησης εν αναμονή της απόφασης της δικαιοσύνης. Θα παραμείνει έγκλειστος μέχρι να απαγγελθούν επισήμως οι κατηγορίες σε βάρος του και να οδηγηθεί ενδεχομένως σε δίκη, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Ο όμιλος Samsung αντέδρασε μετρημένα, ενώ οι μετοχές διαφόρων θυγατρικών του υποχωρούσαν στο Χρηματιστήριο της Σεούλ. Η ναυαρχίδα του ομίλου, η Samsung Electronics, πρώτος στον κόσμο κατασκευαστής smartphones, έχασε 0,4%. 


«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.


Ο Λι είχε ήδη ανακριθεί πολλές φορές στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης. Πριν από έναν μήνα παραλίγο να συλληφθεί, αλλά η δικαιοσύνη έκρινε πως οι αποδείξεις δεν ήταν επαρκείς. Οι ανακριτές επανέλαβαν το αίτημά τους για έκδοση εντάλματος σύλληψης αφού βρήκαν νέα στοιχεία εναντίον του, σύμφωνα με τους ίδιους. Εξήγησαν πως θέλουν να τον ανακρίνουν και πάλι αύριο, Σάββατο, κάτι που σημαίνει ότι θα εμφανιστεί δημοσίως με χειροπέδες.


Το σκάνδαλο επικεντρώνεται στην επί 40 χρόνια φίλη της προέδρου Παρκ, την Τσόι Σουν-Σιλ, η οποία είναι ύποπτη ότι ανάγκασε τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους να «δωρίσουν» σχεδόν 70 εκατ. δολάρια σε ύποπτα ιδρύματα που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό της.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM
ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM