Νότια Αφρική: Nέες ταραχές και επιθέσεις κατά μεταναστών

Νότια Αφρική: Nέες ταραχές και επιθέσεις κατά μεταναστών Facebook Twitter
0

Περίπου 100 άτομα λεηλάτησαν καταστήματα μεταναστών στο Γιοχάνεσμπουργκ το βράδυ της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στο κύμα των ταραχών που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στις μεγάλες πόλεις της Νότιας Αφρικής.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το πλήθος έσπασε πόρτες και παράθυρα στα καταστήματα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε μετανάστες στο Τζέπεσταουν, μια περιοχή στο κέντρο της πόλης.

«Κλειστήκαμε μέσα μέχρι να έρθει η αστυνομία», είπε ο Αμπντούλ Εμπραχίμ, ένας Σομαλός καταστηματάρχης. Άλλοι συνάδελφοί του είχαν επίσης κρυφτεί μέσα στα μαγαζιά τους. «Κανείς δεν μας είπε τι ήθελαν», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο το πλήθος επιτέθηκε στο κατάστημά του.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος συνελήφθη ενώ η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ματαπέλο Πέτερς είπε ότι αναμένονται και άλλες συλλήψεις. Η Πέτερς διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει την υπηκοότητα των καταστηματαρχών και η αστυνομία αναμένει να εμφανιστούν και να κάνουν καταγγελίες ώστε οι αρχές να ξεκινήσουν έρευνες για τις ζημιές που υπέστησαν οι ιδιοκτησίες τους.

Παρόμοια επεισόδια έχουν σημειωθεί και στην Πρετόρια αλλά οι αστυνομικές αρχές απέφυγαν να χαρακτηρίσουν τις επιθέσεις αυτές ξενοφοβικές.

Η βία κατά των μεταναστών αναζωπυρώνεται κατά περιόδους στη Νότια Αφρική, με φόντο την ανεργία που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αλλοδαποί κατηγορούνται συχνά για εγκληματική δραστηριότητα και ότι παίρνουν τις θέσεις εργασίας από τους ντόπιους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μαλούσι Γκιγκάμπα παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει ενταθεί η βία σε βάρος των αλλοδαπών λέγοντας ότι «δυστυχώς η ξενοφοβική βία δεν είναι κάτι καινούριο για τη Νότια Αφρική».

Την Παρασκευή η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει μια διαδήλωση κατά των μεταναστών στην Πρετόρια, αφού το πλήθος λεηλάτησε καταστήματα αλλοδαπών. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Διεθνή / Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέτρεψε αμφιλεγόμενο νόμο που υπονόμευε τις ανεξάρτητες αρχές κατά της διαφθοράς, μετά από μαζικές διαδηλώσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-σοκ για την Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών, εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Διεθνή / Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών και εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Νέα έρευνα καταγράφει συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου στο Τιγκράι: βιασμοί χιλιάδων γυναικών και παιδιών, εγκυμοσύνες υπό πίεση και μυριάδες τραυματισμοί
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM