Πρόστιμο 20.000 νορβηγικών κορώνων δηλαδή 1.9752 ευρώ επέβαλε η αστυνομία στην πρωθυπουργό της Νορβηγίας για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

 

Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ ζήτησε συγγνώμη τον περασμένο μήνα για τη διοργάνωση πάρτι προκειμένου να γιορτάσει τα 60α γενέθλιά της με 13 μέλη της οικογένειά της σε ένα ορεινό θέρετρο στα τέλη Φεβρουαρίου, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησής της για συγκεντρώσεις άνω από 10 ατόμων.

 

Ενώ η αστυνομία δεν θα είχε εκδώσει πρόστιμο στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, η πρωθυπουργός βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του έργου της κυβέρνησης για την επιβολή περιορισμών, δήλωσε η αστυνομία.

 

«Αν και ο νόμος είναι ο ίδιος για όλους, όλοι δεν είναι ίσοι μπροστά στον νόμο», πρόσθεσε δικαιολογώντας το πρόστιμο.

 

«Επομένως, είναι σωστό να εκδίδεται πρόστιμο προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στους κανόνες περί κοινωνικών περιορισμών» καταλήγει η δήλωση.

 

Η αστυνομία είπε ότι η Σόλμπεργκ και ο σύζυγός της, πήραν την απόφαση μαζί να πραγματοποιήσουν μια γιορτή και επέλεξαν το εστιατόριο.

 

Αν και η αστυνομία είπε ότι και εκείνος παραβίασε το νόμο, δεν του επιβλήθηκε πρόστιμο. Το εστιατόριο όπου πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός βρέθηκε επίσης ότι παραβίασε το νόμο αλλά ούτε σε αυτή την περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο.

 

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία στη Νορβηγία ξεκίνησε έρευνα όταν αποκαλύφθηκε η παραβίαση των μέτρων από την πρωθυπουργό.

 

Εκείνη έσπευσε να ζητήσει συγνώμη λέγοντας στον τηλεοπτικό οργανισμό NRK.ότι «Εγώ που κάθε μέρα κάθομαι και λέω στους ανθρώπους για τα μέτρα θα έπρεπε να γνωρίζω καλύτερα τους κανόνες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έλεγξα τους κανόνες καλά και δεν συνειδητοποίησα ότι όταν μια οικογένεια βγαίνει μαζί και είναι μία συγκέντρωση μεγαλύτερη από 10 άτομα, τότε χαρακτηρίζεται ως γεγονός».

 

«Λυπάμαι που η οικογένειά μου και εγώ παραβιάσαμε τους κανόνες κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί αυτό. Θα έπρεπε να ακολουθήσουμε τις συστάσεις που σας ζήτησα να ακολουθήσετε», ανέφερε η Σολμπεργκ ζητώντας συγνώμη με ανάρτησή της στο Facebook.

 

Με πληροφορίες του Reuters