Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν τουλάχιστον 39 παιδιά από αγρόκτημα

Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν τουλάχιστον 39 παιδιά από αγρόκτημα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου.
0

Ομάδα κακοποιών απήγαγε τουλάχιστον 39 παιδιά που εργάζονταν σε αγρόκτημα στη βορειοδυτική Νιγηρία προκειμένου να αποσπάσει λύτρα, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν χθες Τετάρτη η αστυνομία, τοπικός αξιωματούχος και κάτοικοι.

Η απαγωγή έγινε την Κυριακή, όταν δεκάδες ένοπλοι, κινούμενοι με μοτοσικλέτες, εισέβαλαν στο αγρόκτημα, έξω από το χωριό Μαϊρούα, στην πολιτεία Κατσίνα, και άρπαξαν τα παιδιά, κατά τις πηγές αυτές.

Βαριά οπλισμένες συμμορίες, στις οποίες οι αρχές αναφέρονται γενικά χρησιμοποιώντας τον όρο bandits («κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»), κατατρομοκρατούν εδώ και πάνω από μια δεκαετία τους κατοίκους στην κεντρική και στη βορειοδυτική Νιγηρία, διαπράττοντας ζωοκλοπές, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα και φόνους. Οι επιθέσεις τους έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Γενικά, οι όμηροι αφήνονται ελεύθεροι από τους κακοποιούς αφού λάβουν λύτρα. Οι συμμορίες αυτές δρουν με ορμητήρια καταυλισμούς κυρίως στο αχανές δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται σε τμήματα των πολιτειών Ζαμφαρά, Νίγηρας, Κατσίνα και Καντούνα.

«Οι bandits εισέβαλαν στο αγρόκτημα στο Μαϊρούα και πήραν ομήρους ανήλικους που δούλευαν», συνόψισε ο Γκάμπο Ίσα, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Κατσίνα.

Αστυνομικοί «έχουν κινητοποιηθεί στην περιοχή» για να «διασώσουν τους ομήρους και να συλλάβουν τους εγκληματίες», πρόσθεσε ο κ. Ίσα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αξιωματούχος στην περιφέρεια Φασκάρι, όπου υπάγεται το χωριό Μαϊρούα, είπε πως απήχθησαν δεκάδες εργάτες γης. Οι περισσότεροι ενήλικοι εργάτες, δεδομένου πως «μπορούσαν να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα», κατάφεραν να ξεφύγουν, «όμως 39 παιδιά, που δεν μπόρεσαν να τους ξεφύγουν, αιχμαλωτίστηκαν» από τους κακοποιούς, είπε η ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Κατά τον αξιωματούχο αυτό, στο παρελθόν ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος είχε κλείσει συμφωνία με κακοποιούς, προκειμένου να μπορεί να γίνεται ομαλά η συγκομιδή με αντάλλαγμα την καταβολή χρημάτων, εν είδει «προστασίας» από τις συμμορίες. Όμως οι bandits δεν έλαβαν τα χρήματα που τους είχαν υποσχεθεί, πρόσθεσε.

Προφανώς οι κακοποιοί «ήταν έξαλλοι που ξανάρχισε η δραστηριότητα στο αγρόκτημα χωρίς να έχουν πληρωθεί» το ποσό που τους είχαν υποσχεθεί, πρόσθεσε. Η περιφέρεια Φασκάρι, στα σύνορα με την πολιτεία Ζαμφαρά, ζει υπό τη διαρκή απειλή των απαγωγών από τους bandits, σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο.

Κάτοικος της περιοχής είπε ότι τα περισσότερα από τα παιδιά που απήχθησαν είναι «κορίτσια κάτω των 14 ετών». Δυο από τα παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν, ακόμη ένα αφέθηκε ελεύθερο επειδή ήταν άρρωστο.

Σύμφωνα με αυτοδιοικητικό αξιωματούχο, οι κακοποιοί απαιτούν 30 εκατ. νάιρα (σχεδόν 68.500 δολάρια ΗΠΑ) για λύτρα. Η απασχόληση ανήλικων παιδιών σε αγροκτήματα είναι συνηθισμένη σε πολιτείες της βόρειας Νιγηρίας, όπου καταγράφονται οι υψηλότεροι αριθμοί παιδιών που δεν πάνε σχολείο, σύμφωνα με την UNESCO.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, που οδεύει να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του, δέχεται οξύτατες επικρίσεις για τη γενίκευση της ανασφάλειας στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα. Ο κ. Μπουχάρι ως εκ του Συντάγματος δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε τέσσερις μήνες.

Πέραν της δράσης των bandits, η Νιγηρία είναι επίσης αντιμέτωπη με τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων στο βορειοανατολικό της τμήμα και αυτονομιστών στο νοτιοανατολικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM