Νέο διάταγμα Τραμπ αναιρεί τα μέτρα του Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή

Νέο διάταγμα Τραμπ αναιρεί τα μέτρα του Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
1

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα με το οποίο διατάσσει να επανεξεταστούν και να αναθεωρηθούν διάφορα από τα «ανώφελα» –κατ' αυτόν– μέτρα, που είχε λάβει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα για το κλίμα. Στο στόχαστρο τίθεται ιδιαίτερα το «Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια», που επέβαλε μεταξύ άλλων στις μονάδες παραγωγής ενέργειας με την καύση άνθρακα να μειώσουν ως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 32% από το επίπεδο του 2005.


Σε μια σύντομη ομιλία του στην έδρα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αναφέρθηκε παρά μία φορά στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ο Τραμπ διεμήνυσε ότι βούλησή του είναι να «τερματίσει τον πόλεμο εναντίον του άνθρακα». Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου διατείνεται ότι τα μέτρα που είχε λάβει ο Ομπάμα πλήττουν άδικα τις εταιρείες των κλάδων του πετρελαίου και του άνθρακα.

Το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο Τραμπ προκαλεί την έντονη αντίδραση οικολογικών οργανώσεων, που έχουν καταστήσει σαφές πως προτίθενται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.


Ο βασικός στόχος του διατάγματος, το Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια, επέβαλε στις Πολιτείες να μειώσουν τις εκπομπές αερίου από τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, κάτι που χαρακτηριζόταν κρίσιμο προκειμένου οι ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν 190 χώρες στο Παρίσι το 2015.


Το αποκαλούμενο διάταγμα του Τραμπ για την «Ενεργειακή Ανεξαρτησία» καταργεί ακόμη διατάξεις που προέβλεπαν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και αερίου και το βάρος που έχει γενικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε ό,τι αφορά τη χάραξη πολιτικής και την αδειοδότηση εξοπλισμού.


«Κάνω ιστορικά βήματα για να αρθούν οι περιορισμοί για την αμερικανική ενέργεια, την διακοπή των κυβερνητικών παρεμβάσεων και την ακύρωση διατάξεων οι οποίες σκοτώνουν θέσεις εργασίας», διατράνωσε ο Τραμπ στην ομιλία του στην EPA, πλαισιωμένος από ανθρακωρύχους.


Το διάταγμα είναι η πιο τολμηρή κίνηση του Τραμπ ώστε να άρει μεγάλο μέρος των κανονιστικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες των κλάδων του πετρελαίου, του αερίου και της εξόρυξης άνθρακα, λιγνίτη κ.λπ., όπως υποσχέθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Όμως αναλυτές για ενεργειακά θέματα και στελέχη εταιρειών αμφισβητούν κατά πόσον η κίνηση του Τραμπ θα βοηθήσει τις βιομηχανίες, ενώ οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος καταγγέλλουν τις αποφάσεις του.


Η κίνηση του Τραμπ με στόχο την ενίσχυση των εταιρειών του κλάδου των ορυκτών καυσίμων εγείρει πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ουάσινγκτον θα τηρήσει τη συμφωνία του Παρισιού. 


Η διαδικασία επανεξέτασης των υπαρχουσών διατάξεων αναμένεται πάντως να «πάρει κάποιο καιρό», παραδέχεται η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς θα πρέπει να υπάρξει δημόσια διαβούλευση.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είχε κόψει επαφές με τον στον Τζέφρι Έπσταϊν: Του είπε «είμαστε μαζί σε αυτό» σε email του 2011

Διεθνή / Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είχε κόψει επαφές με τον Τζέφρι Έπσταϊν: Του είπε «είμαστε μαζί σε αυτό» σε email του 2011

Ο πρίγκιπας Άντριου έστειλε email μετά την εμφάνιση της φωτογραφίας της Βιρτζίνια Τζουφρέ, αλλά αργότερα ισχυρίστηκε ότι είχε διακόψει την επικοινωνία του με τον Επστάιν το 2010.
LIFO NEWSROOM
ΛΕΚΟΡΝΙ ΓΑΛΛΙΑ

Διεθνή / Γαλλία: Η νέα κυβέρνηση διορίστηκε για να προωθήσει έναν προϋπολογισμό «πριν από το τέλος της χρονιάς»

Αποτελείται από πολιτικούς και τεχνοκράτες- μάλλον άγνωστους στο ευρύ κοινό- «προερχόμενους από την κοινωνία των πολιτών», σε μια προσπάθεια να εξέλθει η Γαλλία από την πολιτική αστάθεια
LIFO NEWSROOM
ΟΜΗΡΟΙ ΧΑΜΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Διεθνή / Δείτε live: Στις 10:00 η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων της Χαμάς - Η λίστα με τα ονόματα

Ελεύθεροι οι πρώτοι 7 όμηροι - Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους ίδιους 20 ομήρους των οποίων τα ονόματα είχαν ήδη δοθεί στο Ισραήλ νωρίτερα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Διεθνή / Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 300.000 πηγές δεδομένων, καταγράφει ανησυχητικές τάσεις: οι θάνατοι νέων αυξάνονται, ενώ οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχικά νοσήματα επιδεινώνονται
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM