Νεκρός ακόμη ένας 17χρονος Παλαιστίνιος που δέχθηκε ισραηλινά πυρά στη Γάζα

Νεκρός ακόμη ένας 17χρονος Παλαιστίνιος που δέχθηκε ισραηλινά πυρά στη Γάζα Facebook Twitter
Φωτογραφία από παλαιότερα επεισόδια κατά μήκος του τείχους. EPA/MOHAMMED SABER
0

Ένας 17χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος είχε δεχθεί ισραηλινά πυρά στη Γάζα, υπέκυψε στα τραύματά του το Σάββατο. 

Ο Άχμαντ Αμπουτογιούρ είχε τραυματιστεί το απόγευμα της Παρασκευής ανατολικά της Ράφας, στο νότιο τμήμα του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο τραυματισμός του σημειώθηκε στα επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και στρατιώτες κατά μήκος του τείχους που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. 

Άλλος ένας 17χρονος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν όταν πολλές χιλιάδες διαδηλωτές πλησίασαν το τείχος την Παρασκευή.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, διαδηλωτές κύλησαν ελαστικά αυτοκινήτων στα οποία είχαν βάλει φωτιά, πέταξαν πέτρες, κοκτέιλ μολότοφ και μια χειροβομβίδα εναντίον ανδρών του που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διενεργείται έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν οι δύο έφηβοι.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου τη σύλληψη το Σάββατο «τεσσάρων υπόπτων που αποπειράθηκαν να περάσουν τον φράκτη ασφαλείας» και την κατάσχεση ενός μαχαιριού και ενός τσεκουριού που βρέθηκαν πάνω τους.

Από τις 30 Μαρτίου, στις περιοχές κατά μήκος του τείχους στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας σημειώνονται επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις εναντίον του αποκλεισμού που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στον θύλακα καθώς και για να διατρανωθεί το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία ξεριζώθηκαν όταν εγκαθιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ και ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, το 1948.

Ο νέος θάνατος το Σάββατο αύξησε στους 175 τον αριθμό των Παλαιστίνιων της Γάζας που έχουν σκοτωθεί από την 30ή Μαρτίου.

Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε την 20ή Ιουλίου. Επρόκειτο για την πρώτη απώλεια την οποία υπέστη ο ισραηλινός στρατός σε αυτόν τον τομέα από το 2014.

Η Λωρίδα της Γάζας, ο παλαιστινιακός θύλακας που περικλείεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, υφίσταται εδώ και πάνω από δέκα χρόνια αυστηρό αποκλεισμό από το Ισραήλ. Οι περίπου δύο εκατ. κάτοικοί της εξαρτώνται από την ξένη ανθρωπιστική βοήθεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM