Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας χαιρέτισε, σήμερα, την απόφαση του Facebook να απαγορεύσει κάθε έκφραση υποστήριξης ή εξύμνησης της ρατσιστικής θεωρίας της «λευκής υπεροχής» στην πλατφόρμα του, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, μετά τη σφαγή σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς, που κόστισαν τη ζωή σε 50 ανθρώπους.

 

Την Τετάρτη, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η εταιρεία αφορούν και το Instagram.

 

Το Facebook, το Twitter και το YouTube δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις για να αφαιρέσουν το νεοναζιστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο από τις ιστοσελίδες τους. Ο δράστης του μακελειού στα δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας είχε μεταδώσει την πράξη του ζωντανά μέσω του Facebook.

 

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτές οι κατηγορίες θα έπρεπε να περιέχονται εξ αρχής στους κανονισμούς του Facebook για τη ρητορική μίσους», σχολίασε η Τζασίντα Άρντερν. «Όμως είναι καλό που υπήρξε αυτή η διευκρίνιση μετά τις επιθέσεις στο Κράισττσερτς», πρόσθεσε.

 

Ωστόσο η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός τόνισε ότι «μένει να γίνει πολλή δουλειά», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα της θα συμμετάσχει ενεργά στη συζήτηση για το αν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους.

 

«Υπάρχουν μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από το Κράισττσερτς και δεν θέλουμε κανείς να χρειαστεί να τα ξαναμάθει ποτέ», κατέληξε η Άρντερν.

 

Σύμφωνα με την ίδια, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εξτρεμιστικού περιεχομένου στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και γι' αυτό χρειάζεται μια διεθνής προσέγγιση στο ζήτημα.

 

«Μπορούμε να προωθούμε σε τοπικό επίπεδο σωστή νομοθεσία, όμως αυτές οι πλατφόρμες είναι διεθνείς και πιστεύω ότι ανάλογες θα πρέπει να είναι και οι απαντήσεις», υπογράμμισε.

 

Από την πλευρά της η Αυστραλία αναφέρθηκε την Τρίτη στο ενδεχόμενο να επιβάλλονται ποινές φυλάκισης σε στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών, αν οι πλατφόρμες τους δεν αφαιρούν γρήγορα ακραίο περιεχόμενο.

 

Εξάλλου, βάσει των νέων μέτρων που θα θέσει σε εφαρμογή το Facebook, οι χρήστες που αναζητούν περιεχόμενο το οποίο σχετίζεται με τη «λευκή υπεροχή» θα παραπέμπονται στη σελίδα της οργάνωσης Life After Hate, η οποία βοηθά ανθρώπους να φύγουν από ομάδες που στηρίζουν το μίσος.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ