ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Νέα Ζηλανδία: Ισόβια κάθειρξη σε 15χρονο για δολοφονία

Νέα Ζηλανδία: Ισόβια κάθειρξη σε 15χρονο για δολοφονία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας καταδίκασε έναν 15χρονο σε ισόβια κάθειρξη για φόνο που διέπραξε όταν ήταν 14 ετών.

Η καταδίκη ωστόσο συμπίπτει χρονικά με μια ανεξάρτητη νομική διαδικασία, που αμφισβητεί την πρακτική της χώρας να επιβάλλει ισόβια κάθειρξη σε παιδιά.

Οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι είναι «επιβλαβής και αναποτελεσματική» ποινή για να επιβληθεί σε παιδιά. Οι νόμοι περί καταδίκης της Νέας Ζηλανδίας προϋποθέτουν επί του παρόντος ποινή ισόβιας κάθειρξης για όσους κρίνονται ένοχοι για φόνο, εκτός εάν είναι «προδήλως άδικο» να γίνει κάτι τέτοιο.

Το αγόρι, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, μαχαίρωσε τον 22χρονο Bram Willems στην Paihia πέρυσι. Η επίθεση σημειώθηκε αφού θύτης και θύμα πέρασαν ένα απόγευμα μαζί, καταναλώνοντας αλκοόλ και κάνναβη.

Περιγράφοντας τα γεγονότα στο ανώτατο δικαστήριο σήμερα, ο δικαστής Timothy Brewer είπε ότι ο κατηγορούμενος τσακώθηκε και μαχαίρωσε τον Willems αφού το θύμα ενήργησε ανάρμοστα απέναντι στην ξαδέλφη του θύτη.

Το Media Stuff ανέφερε ότι η μητέρα του Willems, Christy Lacroix, είπε στο δικαστήριο πως «Αφαίρεσες μια ζωή που άξιζε να τη ζήσει, μια ζωή για την οποία πάλεψα, για 22 χρόνια. Καμία δικαιολογία δεν θα μπορούσε να αιτιολογήσει την αφαίρεση μιας ζωής».

Ο Brewer είπε ότι η ισόβια κάθειρξη ήταν κατάλληλη ποινή σε αυτή την περίπτωση, παρά την ηλικία του νεαρού. Σημείωσε δε, πως η νεότητα δεν είναι ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό σε αδικήματα σοβαρής βίας, με ελάχιστη βαρύτητα απέναντι στο δημόσιο συμφέρον. Επέβαλε ελάχιστη περίοδο έκτισης ποινής 10 ετών χωρίς δικαίωμα αναστολής.

Ο δικαστής συμφώνησε με το επιχείρημα του εισαγγελέα ότι δεν υπήρχε λόγος να αντικατασταθεί η ποινής της ισόβιας κάθειρξης για φόνο, αλλά παράλληλα ότι δεν υπήρχε λόγος να αυξηθεί η ελάχιστη έκτισης της ποινής των 10 ετών, όπως ανέφερε η New Zealand Herald.

Ανεξάρτητα, το εφετείο εξετάζει αυτή τη στιγμή τις υποθέσεις τριών νεαρών καταδικασμένων δολοφόνων που άσκησαν έφεση κατά των ισόβιας κάθειρξης.

Η υπόθεση αποτελεί τη βάση για μια ευρύτερη πρόκληση με το ερώτημα εάν είναι «προδήλως άδικο» να καταδικάζονται παιδιά και νέοι σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Aphiphany Forward-Taua, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης για τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης JustSpeak, είπε ότι το ποινικό πλαίσιο για φόνο στη Νέα Ζηλανδία, θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ώστε να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι έφηβοι και τα παιδιά δεν έχουν τη νευρολογική ανάπτυξη των ενηλίκων.

«Η ανάπτυξη του εγκεφάλου δεν επιτυγχάνεται πλήρως μέχρι την ηλικία των 24 ετών», είπε.

«Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις νεαρών παραβατών βλέπουμε ένα πρότυπο συμπεριφοράς που, κατά την άποψή μας, σχετίζεται με την έλλειψη νευρολογικής ανάπτυξης. Αυτοί οι νέοι, δυστυχώς, παίρνουν αυτές τις αποφάσεις και συχνά δεν προβλέπουν πραγματικά το αποτέλεσμα».

Ο Forward-Taua είπε ότι η ποινή, ιδιαίτερα για νεαρούς παραβάτες, θα πρέπει να επικεντρώνεται περισσότερο στον σωφρονισμό παρά στην τιμωρία.

Πέρυσι, σε κοινή δήλωση, ο επίτροπος για τα παιδιά και ακαδημαϊκοί ψυχολογίας και νομικής ζήτησαν να σταματήσει η ισόβια κάθειρξη για τα παιδιά, χαρακτηρίζοντάς την ποινή «επιβλαβή και αναποτελεσματική».

«Κανένα παιδί ή νέος δεν πρέπει να καταδικάζεται με βάση το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης των ενηλίκων», είπαν. «Τιμωρητικές ποινές ενηλίκων, όπως ισόβια κάθειρξη και ελάχιστες περίοδοι χωρίς δικαίωμα αίτησης αναστολής, δεν θα πρέπει να είναι διαθέσιμες για παιδιά και νέους».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρουροί της Επανάστασης: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Διεθνή / Φρουροί της Επανάστασης: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω “αμυντικά μέτρα” για να προστατεύσει τα συμφέροντά του από οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση
NEWSROOM