Νέα Ζηλανδία: Για 50 ανθρωποκτονίες και 39 απόπειρες κατηγορείται ο δράστης της επίθεσης

Νέα Ζηλανδία: Για 50 ανθρωποκτονίες και 39 απόπειρες κατηγορείται ο δράστης της επίθεσης Facebook Twitter
EPA
0

Κατηγορίες για 50 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 39 απόπειρες ανθρωποκτονίας, που συνδέονται με τις τρομοκρατικές ενέργειες σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, απαγγέλθηκαν στον  28χρονο Αυστραλό Μπρένταν Τόραντ.

Το γεγονός γνωστοποίησε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας.

Ο άνδρας, που θεωρείται οπαδός της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής, πρόκειται να εμφανιστεί αύριο ενώπιον δικαστηρίου της Κράιστσερτς, μέσω βιντεοσύνδεσης με το Όκλαντ όπου κρατείται, στη μοναδική φυλακή υψίστης ασφαλείας της Νέας Ζηλανδίας.

Η νεοζηλανδική αστυνομία ανέφερε ότι «εξακολουθούν να εξετάζονται» κι άλλες κατηγορίες, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θα σχολιάσει τη δικογραφία που σχηματίζεται, διότι η υπόθεση βρίσκεται πλέον στη δικαιοσύνη.

Ο Μπρέντον Τάραντ θα εμφανιστεί για δεύτερη φορά ενώπιον δικαστηρίου αφότου σκότωσε 50 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 48 στα δύο τεμένη στα μέσα του Μαρτίου. Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, την επομένη του μακελειού, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για μόνο έναν φόνο, καθώς οι αρχές ήθελαν να κινηθούν γρήγορα, αλλά νέες κατηγορίες προστέθηκαν κατόπιν. Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις αρχές εάν θα του ασκηθεί δίωξη για τρομοκρατία.

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα εθνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης να τραβήξουν τηλεοπτικά πλάνα, ή φωτογραφίες, ή να ηχογραφήσουν την αυριανή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο κατηγορούμενος δεν απαιτείται να δηλώσει αθώος ή ένοχος στην αυριανή διαδικασία, αλλά θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη νομική εκπροσώπησή του.

Στην πρώτη διαδικασία, ο 28χρονος είπε ότι δεν θέλει συνήγορο και θα χειριστεί ο ίδιος την υπεράσπισή του.

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες πως ο Τάραντ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη δίκη του σαν πλατφόρμα για να διαδώσει τις ρατσιστικές του απόψεις, όπως ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο νορβηγός ακροδεξιός τρομοκράτης που δολοφόνησε 77 ανθρώπους το 2011.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM