Νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας εν μέσω κόντρας Τραμπ-Ερντογάν για τον Αμερικανό πάστορα

Νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας εν μέσω κόντρας Τραμπ-Ερντογάν για τον Αμερικανό πάστορα Facebook Twitter
EPA/ERDEM SAHIN
0

H τουρκική λίρα υποχωρεί έναντι του δολαρίου σήμερα, εν μέσω χαμηλών συναλλαγών λόγω αργίας, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, απέκλεισε να δεχθεί οποιαδήποτε απαίτηση της Τουρκίας για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στις 6,16 λίρες ανά δολάριο στις 10.07 (ώρα Ελλάδας) από 6,0865 χθες, όταν άρχισε η εβδομαδιαία αργία των τουρκικών αγορών για τη μουσουλμανική γιορτή Άιντ αλ- Άντχα. Πριν λίγο, η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 6,1222 λίρες ανά δολάριο.

Σε συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στο Reuters στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ ανέφερε ότι νόμιζε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση στην Άγκυρα για να πετύχει τον στόχο αυτό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι, αφού βοήθησε να πεισθεί το Ισραήλ να απελευθερώσει έναν κρατούμενο Τούρκο πολίτη, θεωρούσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα απελευθέρωνε στη συνέχεια τον πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος αρνείται τις τουρκικές κατηγορίες για συμμετοχή του στη συνωμοσία κατά του Ερντογάν πριν από δύο χρόνια.

«Νομίζω ότι είναι πολύ λυπηρό αυτό που κάνει η Τουρκία. Νομίζω ότι κάνουν ένα φρικτό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις», είπε.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, εγείροντας ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η κίνηση αυτή στην Ευρώπη. «Δεν με νοιάζει. Δεν με νοιάζει. Αυτό ήταν το σωστό πράγμα που έπρεπε να γίνει», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για τις ενδεχόμενες ζημίες σε άλλες οικονομίες, λέγοντας ότι δεν ανησυχεί γι αυτό.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος που είναι σε συμμαχία με το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχουμε καμία δουλειά με αυτούς που αγαπούν τον Μπράνσον πιο πολύ από εμάς».

Ο Ερντογάν, που αναμενόταν να μιλήσει σε δημοσιογράφους μετά τις πρωινές προσευχές, μίλησε τηλεφωνικά με στρατιώτες που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ για να τους στείλει χαιρετισμούς για τον Άιντ αλ-Άντχα.

«Πιστεύω ότι όσο εσείς είστε υπερήφανοι η σημαία μας δεν θα πέσει, το κάλεσμά μας για προσευχή δεν θα σιγήσει και αυτή η χώρα δεν θα διασπασθεί», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του Τούρκου κληρικού που ζει στις ΗΠΑ, για τον οποίο η 'Αγκυρα λέει ότι ενορχήστρωσε τη συνωμοσία για το πραξικόπημα, αλλά η Ουάσιγκτον δεν το δέχθηκε. Χθες, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι οι Τούρκοι δεν θα γονατίσουν από την κρίση που έχει πλήξει τη λίρα.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου και συζήτησαν την υπόθεση του Μπράνσον και το τι θα μπορούσε να γίνει για να απελευθερωθεί ο πάστορας, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Η Τουρκία είχε ζητήσει την αμερικανική βοήθεια ώστε να πειστούν οι Ισραηλινοί να απελευθερώσουν την Τουρκάλα.

Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα απελευθέρωνε τον Μπράνσον και άλλους Αμερικανούς υπηκόους.

Ο Τραμπ είπε ότι ο ίδιος τήρησε τη δική του πλευρά της συμφωνίας. «Έβγαλα αυτό το πρόσωπο έξω (από τη φυλακή). Ανέμενα από εκείνον (σ.σ. τον Ερντογάν) ότι θα άφηνε αυτόν τον αθώο και θαυμάσιο άνθρωπο και θαυμάσιο πατέρα και θαυμάσιο Χριστιανό».

Το Ισραήλ, που επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ είχε ζητήσει την αποφυλάκιση της Εμπρού Οζκάν, την απέλασε στις 15 Ιουλίου. Η Άγκυρα διαψεύδει ότι είχε συμφωνήσει ποτέ να απελευθερώσει τον Μπράνσον σε αντάλλαγμα.

Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Συμπαθώ την Τουρκία. Συμπαθώ πάρα πολύ τον τουρκικό λαό. Μέχρι τώρα είχα πολύ καλή σχέση, όπως γνωρίζετε, με τον πρόεδρο. Τα πηγαίναμε πολύ καλά. Είχα μια πολύ καλή σχέση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Δεν είναι πλέον μονόδρομος για τις ΗΠΑ», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM