Νέα, αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στις πτήσεις προς ΗΠΑ - Τι προβλέπουν

Νέα, αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στις πτήσεις προς ΗΠΑ - Τι προβλέπουν Facebook Twitter
EPA/KAMIL KRZACZYNSKI
0

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισε να επιβληθούν νέα, αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις πτήσεις με προορισμό τη χώρα, χωρίς πάντως να γενικεύσει την απαγόρευση στους επιβάτες να παίρνουν μαζί τους στα αεροσκάφη φορητούς υπολογιστές, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) Τζον Κέλι.


Τα νέα μέτρα που αποφάσισε να επιβάλλει η Ουάσινγκτον αφορούν κυρίως «πληρέστερους» ελέγχους ασφαλείας στους επιβάτες, προορισμός των οποίων είναι οι ΗΠΑ, αλλά και στις ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν μαζί τους, εξήγησε ο Κέλι κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στην αμερικανική πρωτεύουσα.


Οι αεροπορικές εταιρίες που δεν θα εφαρμόσουν τα νέα μέτρα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να επιβληθεί στο μέλλον πλήρης απαγόρευση στους επιβάτες τους να παίρνουν φορητούς υπολογιστές μαζί τους στην καμπίνα των αεροσκαφών, συμπλήρωσε ο Κέλι.


Την 21η Μαρτίου, επικαλούμενη τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε στους επιβάτες που αναχωρούν προς τις ΗΠΑ από δέκα αεροδρόμια οκτώ αραβικών χωρών και της Τουρκίας, να παίρνουν μαζί τους στην καμπίνα φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.


Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε κατά πόδας, επιβάλλοντας παρόμοια απαγόρευση για τους επιβάτες που αναχωρούν από αεροδρόμια έξι χωρών.


Οι αερομεταφορείς, αλλά και πολλοί επιβάτες, φοβούνταν ότι η Ουάσινγκτον θα προχωρούσε στη διεύρυνση αυτής της απαγόρευσης, ιδίως στις πτήσεις από κράτη της Ευρώπης.


Αντ' αυτού, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει νέα μέτρα ασφαλείας σε εταιρίες και 280 αεροδρόμια από όπου γίνονται αναχωρήσεις πτήσεων προς τις ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, διευκρίνισε ο Κέλι.


Ο Τζον Κέλι εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα λάβουν παρόμοια μέτρα για να αποφευχθούν επιθέσεις με στόχο αεροσκάφη που εκτελούν εμπορικές πτήσεις. «Εάν δεν αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας μας οι τρομοκράτες, που βλέπουν τις αερομεταφορές ως έναν ιδανικό στόχο, θα ανακαλύψουν και θα επιτεθούν στον αδύναμο κρίκο», έκρινε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.


Οι εταιρίες εκείνες οι οποίες δεν θα εφαρμόσουν τα νέα μέτρα υπόκεινται σε «απαγόρευση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών εν πτήσει», ακόμη και στην πλήρη «αναστολή των πτήσεών τους προς τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Τζον Κέλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM