Νέα αντωνυμία, ουδέτερη ως προς το φύλο, αναμένεται να εισαχθεί επίσημα στα νορβηγικά λεξικά

Μία νέα αντωνυμία με ουδέτερο φύλο αναμένεται να εισαχθεί επίσημα στα νορβηγικά λεξικά Facebook Twitter
Non-Binary Drag performer Gabriel Angel/getty Image
0

Μια νέα ουδέτερη ως προς το φύλο αντωνυμία είναι πιθανό να εισαχθεί στην επίσημη νορβηγική γλώσσα εντός του έτους, όπως επιβεβαίωσε το Γλωσσικό Συμβούλιο της Νορβηγίας.

Το «hen» αναμένεται να γίνει η εναλλακτική στις υπάρχουσες αντωνυμίες τρίτου ενικού μετά το θηλυκό «hun» και το αρσενικό «han».

«Με την πάροδο του χρόνου, είδαμε ότι η πραγματική χρήση τους έχει αυξηθεί», δήλωσε στα νορβηγικά Μέσα ο Daniel Ims, εκπρόσωπος του συμβουλίου.

Ο Ims είπε ότι ενώ για αρκετό καιρό υπήρχε η συζήτηση στη γλωσσική και γραμματική κοινότητα της Νορβηγίας που αφορούσε στις αντωνυμίες με ουδέτερο φύλο, τα επιχειρήματα για τη χρήση τους δεν αντικατοπτρίστηκαν σε πρώτη φάση από τα νορβηγικά μοτίβα του προφορικού λόγου.

Ωστόσο, παρόμοιες συζητήσεις έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο. Πιο πρόσφατα, ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Jean-Michel Blanquer, κατηγόρησε ένα λεξικό ότι συμπεριέλαβε ένα λήμμα για τη λέξη «iel», που χρησιμοποιείται από ορισμένους στη Γαλλία ως αντωνυμία ουδέτερη ως προς το φύλο.

Στις ΗΠΑ, το λεξικό Merriam-Webster από το 2019 έχει συμπεριλάβει το «they» ως αντωνυμία ουδέτερη ως προς το φύλο, για τη χρήση του και στον ενικό αριθμό.

Η χρήση της αντωνυμίας «they» καλύπτει στην περίπτωση ενός non binary Νορβηγού, το αντίστοιχο ισοδύναμο «de».

«Πριν από εκατό χρόνια ήταν φυσιολογικό να χρησιμοποιούμε τον ενικό de για να απευθυνόμαστε σε ανώτερα άτομα, ως πληθυντικός ευγενείας», ανέφερε το 18χρονο παιδί, Carl-Oscar Vik, από το Skien στη νοτιοανατολική Νορβηγία.

Ως non binary, έχει πειραματιστεί με αντωνυμίες τον τελευταίο χρόνο και το de ακούγεται πιο φυσικό στα νορβηγικά. «Τελικά είναι απλώς θέμα προτίμησης», λέει.

H συζήτηση που πυροδότησε τα σχέδια για την αναγνώριση της νέας αντωνυμίας hen είναι ωστόσο, ένας θετικός τρόπος για να αυξηθεί η προβολή των non binary ατόμων στη δημόσια ζωή.

«Αλλά ελπίζω ότι με την εισαγωγή του hen στο λεξικό θα μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη ιδέα, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν αισθάνονται άνετα με ορισμένες αντωνυμίες, αλλά δεν έχουν τις λέξεις να το περιγράψουν».

Ελπίζει επίσης ότι η επίσημη αναγνώριση αντωνυμιών που δεν έχουν φύλο, θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα για τη νομική αναγνώριση του τρίτου φύλου.

Το hen θα μπορούσε να μπει στα νορβηγικά λεξικά ήδη από την άνοιξη ή τις αρχές του φθινοπώρου, είπε ο Ims, μετά από μια φάση διαβούλευσης που είναι ανοιχτή σε «όλη στη νορβηγική γλωσσική κοινότητα».

Με πληροφορίες τoυ Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ