Η NASA, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου αποτυπώνονται οι αλλαγές στους παγετώνες της Αλάσκας τα τελευταία 50 χρόνια, όπως φαίνονται από το διάστημα.


Ειδικότερα, στο νέο αυτό time-lapse βίντεο που έδωσε η NASA στη δημοσιότητα καταγράφονται φωτογραφικά οι αλλαγές τόσο στους παγετώνες όσο και στις παγωμένες περιοχές της γης, όπως φαίνονται από το διάστημα. Οι δορυφορικές φωτογραφίες που ξεκινούν από το 1972 και συνεχίζουν μέχρι το 2019 μαρτυρούν την επιτάχυνση της «υποχώρησης» των παγετώνων από το 2000 αλλά και τη δημιουργία «λιμνών» από το λιώσιμο των πάγων σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

 

NASA: Βίντεο από δορυφόρο δείχνει πώς λιώνουν οι πάγοι στην Αλάσκα τα τελευταία 50 χρόνια


«Τώρα έχουμε αυτό μεγάλο και λεπτομερές αρχείο που μας επιτρέπει να δούμε τι συνέβη στην Αλάσκα », σχολιάζει ο Mark Fahnestock από το πανεπιστήμιο της Alaska Fairbanks, ο οποίος έχει συρράψει μαζί έξι δευτερόλεπτα βίντεο από κάθε παγετώνα της Αλάσκας. «Όταν παίζεις αυτές τις ταινίες, έχεις μία αίσθηση του πόσο δυναμικά είναι αυτά τα συστήματα και πόσο ασταθής είναι ο πάγος που ρέει», λέει.

 

NASA: Βίντεο από δορυφόρο δείχνει πώς λιώνουν οι πάγοι στην Αλάσκα τα τελευταία 50 χρόνια

 

Το νέο βίντεο της NASA απεικονίζει τι συμβαίνει στους παγετώνες της Αλάσκας σε ένα κλίμα που ανεβάζει θερμοκρασία υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι διάφοροι παγετώνες αντιδρούν. Για παράδειγμα, ο παγετώνας της Κολομβίας ήταν σχετικά σταθερός το 1972, αλλά ξεκινώντας στα μέσα της δεκαετίας του '80, το μέτωπό του άρχισε να υποχωρεί γρήγορα. Συγκριτικά ο παγετώνας Hubbard έχει προχωρήσει 5 χιλιόμετρα τα τελευταία 48 χρόνια.

 

NASA: Βίντεο από δορυφόρο δείχνει πώς λιώνουν οι πάγοι στην Αλάσκα τα τελευταία 50 χρόνια

 

Τα τελευταία 50 χρόνια, οι παγετώνες «γεννούν» περισσότερους πάγους στον ωκεανό από ποτέ άλλοτε μέσω των λιμνών που δημιουργούνται από το λιώσιμο των πάγων. «Είδαμε πόσες τέτοιες λίμνες υπάρχουν ετησίως και παρατηρήσαμε μια αυξανόμενη τάση τα τελευταία 20 χρόνια: Μια αύξηση 27% στις λίμνες», δήλωσε ο James Lea του πανεπιστημίου του Liverpool στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Έχουμε επίσης όλο και περισσότερες λίμνες σε υψηλότερα υψόμετρα - περιοχές που δεν περιμέναμε να δούμε τις λίμνες μέχρι το 2050 ή το 2060».

 

 

 

Με πληροφορίες από designboom