Μπουρκίνα Φάσο: 35 άμαχοι σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές στην Αρμπιντά

Μπουρκίνα Φάσο: 35 άμαχοι σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές στην Αρμπιντά Facebook Twitter
Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές στην Μπουρκίνα Φάσο (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου δεκάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση τζιχαντιστών στην Αρμπιντά. 

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της χώρας, στους νεκρούς συγκαταλέγονται 31 γυναίκες και 4 άνδρες άμαχοι, 7 στρατιωτικοί και 80 «τρομοκράτες» .

Το πρωί της Τρίτης, «μεγάλος αριθμός τρομοκρατών επιτέθηκε ταυτόχρονα εναντίον στρατιωτικού αποσπάσματος και αμάχων στην Αρμπιντά», στην επαρχία Σουμ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του επιτελείου. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης «σπάνιας σφοδρότητας», η οποία διήρκεσε «πολλές ώρες», η «αποφασιστικότητα και η τόλμη των στοιχείων του αποσπάσματος, που αποτελείτο από δυνάμεις του στρατού ξηράς και της χωροφυλακής επέτρεψαν να εξουδετερωθούν 80 τρομοκράτες», συνεχίζει το κείμενο του επιτελείου.


Κατασχέθηκαν περίπου εκατό μοτοσικλέτες καθώς και μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Μετά τη μάχη ακολούθησε καταδίωξη των τρομοκρατών, οι οποίοι τράπηκαν σε υποχώρηση, σε συντονισμό με αεροπορικές δυνάμεις, σύμφωνα πάντα με το επιτελείο.

Ο πρόεδρος της χώρας Ροκ Μαρκ Καμπορέ κήρυξε διήμερο πένθος μετά την επίθεση, σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.
Τη 16η Δεκεμβρίου, ο στρατός είχε ανακοινώσει πως εξουδετέρωσε τέσσερις «τρομοκράτες» στην Μπελουρό, επίσης στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο.


Από τις αρχές Νοεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας της χώρας έχουν ανακοινώσει πως σκότωσαν περίπου εκατό τζιχαντιστές σε διάφορες επιχειρήσεις. Οι απολογισμοί που δημοσιοποιεί το επιτελείο στην Ουαγκαντούγκου είναι αδύνατο να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.


Η Μπουρκίνα Φάσο, η οποία γειτονεύει με το Μαλί και τον Νίγηρα, έχει μετατραπεί σε θέατρο συχνών επιθέσεων τζιχαντιστών από το πρώτο τρίμηνο το 2015, όπως και οι γειτονικές χώρες στο Σαχέλ. Πλήττονται κυρίως το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ στην πρωτεύουσα έχουν διαπραχθεί τρεις επιθέσεις.


Από το 2015, οι επιθέσεις τζιχαντιστών στη Μπουρκίνα Φάσο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 700 ανθρώπους, ενώ έχουν μετατρέψει περίπου 560.000 πολίτες σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κατά στοιχεία του ΟΗΕ. Σπανίως αναλαμβάνεται η ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές. Οι αρχές προσάπτουν την ευθύνη σε διάφορες τζιχαντιστικές οργανώσεις, που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).


Αναλυτές εκτιμούν ότι τουλάχιστον εν μέρει η κλιμάκωση της βίας στην Μπουρκίνα Φάσο οφείλεται στη «διάχυση» της σύγκρουσης στο γειτονικό Μαλί, όπου η δράση τζιχαντιστικών και εγκληματικών οργανώσεων έχει δημιουργήσει χαοτική κατάσταση. Τμήματα της Μπουρκίνα Φάσο, άλλοτε συγκριτικά σταθερής χώρας, είναι πλέον πέραν κάθε ελέγχου της κυβέρνησης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM