Μπόρις Τζόνσον: Πολύ δύσκολα θα ψηφίσω τη νέα συμφωνία για το Brexit

Μπόρις Τζόνσον: Πολύ θα ψηφίσω τη νέα συμφωνία για το μετά το Brexit εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Την αντίθεσή του απέναντι στη νέα συμφωνία για το Brexit εξέφρασε ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι θα δυσκολευθεί να την στηρίξει.

Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα του είναι πολύ δύσκολο να υπερψηφίσει μια νέα συμφωνία για το μετά το Brexit εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Τζόνσον άφησε με την δήλωσή του αυτή να εννοηθεί ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ άφησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει υπερβολικά μεγάλη εξουσία.

Σε ομιλία του στην Global Soft Power Summit 2023, ο Τζόνσον έσπασε τη σιωπή του για τη νέα συμφωνία που ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε ιστορική, μια συμφωνία που δίνει την ευκαιρία στην Βρετανία να προχωρήσει από τις διαμάχες του Brexit.

Ο Τζόνσον δήλωσε πως μπορεί να καταλάβει αυτούς που θέλουν να προχωρήσουν, αλλά ξεκαθάρισε ότι το Brexit άξιζε να γίνει μόνο εάν η Βρετανία άλλαζε ριζικά την οικονομία της και πως μια συμφωνία συμβιβασμού για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία θα αφήσει την ΕΕ να έχει υπερβολικά μεγάλο έλεγχο.

Τζόνσον: Θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό 

«Θα δυσκολευτώ πολύ να ψηφίσω κάτι τέτοιο διότι πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι συμβαίνει εδώ. Αυτό δεν αφορά το να πάρει πίσω τον έλεγχο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ ευγενικά προχωρά σε χαλάρωση για να μας επιτρέψει να κάνουμε αυτό που θέλουμε στη χώρα μας. Όχι με βάση τους δικούς μας νόμους, αλλά τους δικούς τους».

Ο Σούνακ κατέληξε σε μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Δευτέρα για τη χαλάρωση των εμπορικών περιορισμών στη Βόρεια Ιρλανδία, λέγοντας ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Ο Τζόνσον, του οποίου οι σύμμαχοι κατηγορούν τον Σούνακ ότι βοήθησε στην αποπομπή του από την πρωθυπουργία, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι το μεγαλύτερο ενωτικό κόμμα της περιοχής αυτής μπορεί να συμφιλιωθεί με την πρόταση ούτως ώστε να μπορεί να επιστρέψει στο Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Ελπίζω ότι (ο ηγέτης του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον) μπορεί να βρει έναν τρόπο για να συμφιλιωθεί ο ίδιος και το κόμμα του με αυτή την έκβαση, το οποίο είναι ουσιαστικά αυτό που έχουμε, και να επιστρέψει στο Στόρμοντ».

Τζόνσον για το μέλλον του στην πολιτική 

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι είναι απίθανο να κάνει ξανά κάτι μεγάλο στην πολιτική. «Νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ απίθανο να χρειαστεί να κάνω κάτι μεγάλο στην πολιτική ξανά. Έχω κάνει πολλά», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση μετά το πέρας της ομιλίας του.

Με πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM