Μπομπ Μενέντεζ : Πώς η στρατηγική να κατηγορήσει τη σύζυγό του για δωροδοκία μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ

Πώς η στρατηγική του Μπομπ Μενέντεζ να κατηγορήσει τη σύζυγό του για δωροδοκία μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ Facebook Twitter
Μπομπ και Νάντια Μενέντεζ/Φωτ.: EPA
0

Κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων εβδομάδων της δίκης για δωροδοκία του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, οι δικηγόροι του έκαναν ερωτήσεις στους μάρτυρες της κυβέρνησης με στόχο να μεταθέσουν τις ευθύνες στη σύζυγο του, Ναντίν. 

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η στρατηγική του Μενέντεζ δεν είναι μοναδική, αλλά θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στους ενόρκους.  «Η υπεράσπιση με άδεια καρέκλα όταν εμπλέκεται σύζυγος είναι κάπως επικίνδυνη, επειδή ορισμένοι ένορκοι μπορεί να δουν δυσμενώς τον κατηγορούμενο να κατηγορεί τη σύζυγό του και αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει τη συνολική αντίληψη της υπεράσπισης», δήλωσε ο Λουκ Κας, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που χειρίστηκε έρευνες διαφθοράς σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. 

Ο Σκοτ Χάλσι, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, δήλωσε ότι η επίρριψη ευθυνών στη σύζυγό του «φέρει διαφορετικά δεδομένα» για τον Μενέντεζ από ό,τι αν κατηγορούσε κάποιον άλλο. 

«Το να κατηγορείς το πρόσωπο με το οποίο είσαι παντρεμένος για κάτι που πήγε στραβά θα μπορούσε να προσβάλει την αντίληψη ορισμένων ανθρώπων για το τι είναι ο γάμος και τι σημαίνει», δήλωσε ο Χάλσι. 

Τόσο ο γερουσιαστής όσο και η σύζυγός του έχουν δηλώσει αθώοι σε περισσότερες από δώδεκα κατηγορίες που σχετίζονται με ένα εκτεταμένο σχέδιο δωροδοκίας. Η δίκη της Ναντίν Μενέντεζ μετατέθηκε για τον Αύγουστο, επειδή αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού. Οι ένορκοι δεν έχουν ενημερωθεί για τη διάγνωση, την οποία ο γερουσιαστής αποκάλυψε στο κοινό μία ημέρα αφότου οι δικηγόροι του επέρριψαν την ευθύνη στη σύζυγό του. 

Πώς η στρατηγική του Μπομπ Μενέντεζ να κατηγορήσει τη σύζυγό του για δωροδοκία μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ Facebook Twitter
Μπομπ Μενέντεζ και Νάντια Μενέντεζ/ Φωτ.: EPA

Το σχέδιο των δικηγόρων του Μπομπ Μενέντεζ 

Οι δικηγόροι του Μενέντεζ προσπάθησαν να παρουσιάσουν το ζευγάρι σαν να ζουν χωριστές ζωές, υποστηρίζοντας ότι ο γερουσιαστής δεν γνώριζε τις οικονομικές προκλήσεις της συζύγου του και τις συναλλαγές της με τους τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι τους δωροδόκησαν με μετρητά, ράβδους χρυσού, υποθήκες και μια Mercedes-Benz Cabrio σε αντάλλαγμα για την πολιτική του επιρροή. Το ζευγάρι δεν μοιράζεται τραπεζικούς λογαριασμούς ή πιστωτικές κάρτες, και ο Μενέντεζ δεν πλήρωσε ποτέ, ούτε έλαβε δηλώσεις για την υποθήκη του παλιού σπιτιού της συζύγου του, αφού μετακόμισε μαζί της τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Άβι Γουίτζμαν. Οι δικηγόροι του δήλωσαν επίσης ότι η Ναντίν Μενέντεζ έχει ξεχωριστή -και κλειδωμένη- ντουλάπα.

«Κρατούσε πράγματα μακριά από εκείνον», είπε ο Γουίτζμαν κατά την έναρξη των δηλώσεων. «Τον κρατούσε στο σκοτάδι για το τι ζητούσε από άλλους να της δώσουν.Ήταν εξωστρεφής.Της άρεσε η διασκέδαση.Αλλά δεν επρόκειτο να αφήσει τον Μπομπ να μάθει ότι είχε οικονομικά προβλήματα». 

Ο Γουίτζμαν είπε ότι η Ναντίν Μενέντεζ προσπάθησε να «αποκτήσει μετρητά και περιουσιακά στοιχεία με οποιονδήποτε τρόπο μπορούσε» και κράτησε τον γερουσιαστή «στο περιθώριο από αυτές τις συζητήσεις».

Στις αρχές της δίκης, ένας πράκτορας του FBI κατέθεσε για την ανακάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε μετρητά και ράβδους χρυσού στο σπίτι του ζευγαριού στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο πράκτορας ήταν βέβαιος ότι υπήρχε ένα ανδρικό σακάκι κρεμασμένο μέσα σε μια κλειδωμένη ντουλάπα γεμάτη γυναικεία ρούχα, όπου βρέθηκαν οι ράβδοι χρυσού.Οι δικηγόροι του Μενέντεζ λένε ότι ο γερουσιαστής δεν είχε κλειδί για την ντουλάπα της συζύγου του και αμφισβήτησαν τη μνήμη του πράκτορα σε σχέση με μια φωτογραφία που έδειχνε το σακάκι να κρέμεται έξω από την ντουλάπα. Την επόμενη ημέρα, ο πράκτορας δήλωσε ότι ήθελε να διορθώσει την κατάθεσή του αφού εξέτασε τις φωτογραφίες της έρευνας.Το σακάκι, είπε, κρεμόταν έξω από τη ντουλάπα. 

Ο Γουίτζμαν  ρώτησε έναν άλλο πράκτορα του FBI που κατέθεσε ότι βρήκε σχεδόν 80.000 δολάρια σε μια θυρίδα που ανήκε στη Ναντίν Μενέντεζ σε μια κοντινή τράπεζα σχετικά με το ημερολόγιο επισκεπτών. 

  • «Κάθε φορά λέει πρόσβαση πελάτη με τον πελάτη να αναφέρεται ως Ναντίν Αρσλανιάν, σωστά;» είπε ο δικηγόρος, χρησιμοποιώντας το προηγούμενο επώνυμό της. 
  • «Ναι», επιβεβαίωσε ο πράκτορας του FBI. 
  • «Και κάθε φορά λέει ότι δεν υπάρχει επισκέπτης, σωστά;» ρώτησε ο Γουίτζμαν. 
  • «Αυτό λέει, ναι», είπε ο πράκτορας. 
Πώς η στρατηγική του Μπομπ Μενέντεζ να κατηγορήσει τη σύζυγό του για δωροδοκία μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ Facebook Twitter
Μπομπ Μενέντεζ/ Φωτ.: EPA

Οι στιγμές αυτές αποτέλεσαν μικρές νίκες για την υπεράσπιση. Ωστόσο,  ο βασικός μάρτυρας της κατηγορούσας αρχής, ο Χοσέ Ουρίμπε, περιέπλεξε τη στρατηγική του Μενέντεζ να κατηγορήσει τη σύζυγό του, όταν κατέθεσε αυτή την εβδομάδα ότι ζήτησε απευθείας από τον γερουσιαστή βοήθεια για να σταματήσει μια ποινική έρευνα που αφορούσε δύο άτομα του στενού του περιβάλλοντος και ο γερουσιαστής είπε ότι «θα το εξετάσει». 

Ο Ουρίμπε, ο οποίος έχει ομολογήσει την ενοχή του ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει τον γερουσιαστή και συνεργάζεται με τους εισαγγελείς, δήλωσε ότι υπέθεσε ότι ο Μενέντεζ γνώριζε ότι είχε κάνει συμφωνία με τη σύζυγό του για την αγορά μιας Mercedes με αντάλλαγμα τη βοήθεια του γερουσιαστή, επειδή η Ναντίν Μενέντεζ προσπάθησε επανειλημμένα να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ τους. Οι άνδρες δεν συζήτησαν ποτέ τις πληρωμές του αυτοκινήτου, αλλά δεν του είπαν επίσης να το κρατήσει μυστικό, κατέθεσε ο Ουρίμπε. 

«Δύσκολα τα πράγματα για τον Μενέντεζ»

«Έχετε έναν μάρτυρα που λέει, λοιπόν, δεν είχα να κάνω με τη γυναίκα σας, αλλά με εσάς», δήλωσε ο Χάλσι. «Είναι άλλο ένα πράγμα που θα πρέπει να εξηγήσει καθώς προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη σε κάποιον άλλο».

Μετά τη συνάντησή του με τον Ουρίμπε , ο γερουσιαστής συναντήθηκε με τον τότε Γενικό Εισαγγελέα του Νιου Τζέρσεϊ, Γκάρμπιλ Γκρούαλ, ο οποίος κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Μενέντεζ έδειξε ότι ήθελε να συζητήσει τις ανησυχίες του σχετικά με μια εκκρεμή ποινική υπόθεση. «Δεν μπορώ να σας μιλήσω γι' αυτό», θυμήθηκε ο Γκρούαλ να λέει στον Μενέντεζ. 

«Αν βάλεις αυτά τα πράγματα μαζί, το θέμα γίνεται, από τη δική μου οπτική γωνία, πολύ πιο περίπλοκο για τον γερουσιαστή Μενέντεζ», δήλωσε ο Χάλσι. 

Ο Τζόναθαν Κράβις, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας διαφθοράς, πιστεύει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αποτύχει η στρατηγική του Μενέντεζ με τις έξι γυναίκες ενόρκους παρά με τους έξι άνδρες. 

«Πολλά εξαρτώνται από την εκτέλεση και τον τρόπο με τον οποίο την παρουσιάζεις και από το αν είσαι σε θέση να το πετύχεις με τρόπο που να μην φαίνεται σεξιστικός ή συγκαταβατικός ή σαν να προσπαθείς απλώς να της το φορτώσει», δήλωσε ο Κράβις. 

Πώς η στρατηγική του Μπομπ Μενέντεζ να κατηγορήσει τη σύζυγό του για δωροδοκία μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ Facebook Twitter
Μπομπ Μενέντεζ με τον δικηγόρο του, Άβι Γουίτζμαν/ Φωτ.: EPA

Οι δικηγόροι του Μενέντεζ είναι πιθανό να συζητούν αν θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που θα τον καθιστούσε ευάλωτο σε γραμμές ερωτήσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον χαρακτηρισμό του για τη σχέση του με τη σύζυγό του και το πόσο εμπλεκόμενες ήταν οι ζωές τους, δήλωσε ο Κράβις.  

«Η εισαγγελία έχει αρχίσει να προσπαθεί να παρουσιάσει στοιχεία για επικοινωνίες μεταξύ του Μενέντεζ και της συζύγου του που δεν σχετίζονται άμεσα με την επίμαχη συμπεριφορά, αλλά απλώς προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι βαθιά αναμεμειγμένοι ο ένας στη ζωή του άλλου», είπε. 

Αυτές οι επικοινωνίες περιλαμβάνουν μηνύματα κειμένου σχετικά με τη Ναντίν Μενέντεζ που κάνει θελήματα για τον γερουσιαστή και πλένει τα ρούχα. Ο γερουσιαστής την έψαχνε επίσης χρησιμοποιώντας την εφαρμογή "Find My Friends" στο iPhone. 

Ένας δικηγόρος της Ναντίν Μενέντεζ αρνήθηκε να σχολιάσει τη στρατηγική του συζύγου της. 

Πώς η στρατηγική του Μπομπ Μενέντεζ να κατηγορήσει τη σύζυγό του για δωροδοκία μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ Facebook Twitter
Μπομπ Μενέντεζ/ Φωτ.: EPA

Τι θυμίζει αυτή η υπόθεση 

Πρόκειται για μια στρατηγική παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησε ο πρώην κυβερνήτης της Βιρτζίνια Μπομπ ΜακΝτόνελ, ο οποίος δικάστηκε μαζί με τη σύζυγό του πριν από μια δεκαετία με την κατηγορία ότι δέχθηκαν δάνεια και δώρα δεκάδων χιλιάδων δολαρίων από ένα στέλεχος του κλάδου των συμπληρωμάτων διατροφής με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. 

Κατηγορώντας τη σύζυγό του, ο ΜακΝτόνελ ισχυρίστηκε ότι ο γάμος του ήταν τόσο δυσλειτουργικός που δεν θα μπορούσαν να έχουν συνωμοτήσει για να δεχθούν τις δωροδοκίες. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την καταδίκη του ΜακΝτόνελ το 2016, περιορίζοντας τον ορισμό των ειδών συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για κατηγορίες δημόσιας διαφθοράς. Ο ΜακΝτόνελ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου το 2019.

Ο Κας δήλωσε ότι οι υποθέσεις δημόσιας διαφθοράς είναι από τις πιο δύσκολες υποθέσεις που μπορούν να αποδειχθούν. Αλλά στην περίπτωση του Μενέντεζ, είπε, ορισμένοι ένορκοι "μπορεί να δυσκολευτούν να πιστέψουν ότι ένας εν ενεργεία γερουσιαστής των ΗΠΑ δεν γνώριζε τα γεγονότα κάτω από τη δική του στέγη". 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ