Μοσκοβισί: «Φαντασίωση» Τραμπ η μεταδοτικότητα του Brexit

Μοσκοβισί: «Φαντασίωση» Τραμπ η μεταδοτικότητα του Brexit Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αμφιβάλλει για την δυνατότητα ταχείας κατάληξης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, επιθυμία για την συνομολόγηση της οποίας εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ προς μεγάλη χαρά του βρετανού υπουργού Εξωτερικών. Ακόμα, χαρακτηρίζει «φαντασίωση» την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ.


«Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι. «Η κα. Μέι δεν έχει καν ακόμη επικαλεσθεί το άρθρο 50 που ξεκινά την διαπραγματευτική διαδικασία», και «γνωρίζετε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν δύο χρόνια», τόνισε.


Στο μεταξύ διάστημα, «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού γνωρίζετε ότι η διαπραγμάτευσή της ανήκει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η εμπορική πολιτική είναι μία πολιτική που έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.


Ο Μοσκοβισί διευκρίνισε επίσης ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ «υπό σκληρούς όρους», θα χρειαστεί ένα επιπλέον χρονικό διάστημα ώστε μία τέτοια συμφωνία να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.


Ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στη συνέντευξή του στην Bild και στους Times ότι το Brexit θα είναι «επιτυχία» και ανακοίνωσε την επιθυμία του για γρήγορη υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, προς μεγάλη χαρά του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που μίλησε σήμερα για μία «πολύ καλή είδηση».


Σχετικά με την προοπτική το Brexit να ανοίξει το δρόμο και άλλων χωρών προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι το κόστος της βρετανικής εξόδου θα είναι τόσο μεγάλο που θα αποτρέψει άλλες χώρες να ακολουθήσουν. «Δεν ανησυχώ, πιστεύω ότι η ιδέα αυτή ότι το Brexit θα είναι μεταδοτικό είναι φαντασίωση. Κακή φαντασίωση», είπε.


«Το Brexit δεν είναι κάτι καλό», ανέφερε προειδοποιώντας ότι τα σχόλια του Τραμπ υπέρ της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελούν και το καλύτερο ξεκίνημα για τη διατλαντική σχέση. Η καλύτερη απάντηση της Ευρώπης μέχρι την ορκωμοσία θα είναι να τηρήσει στάση αναμονής και να παρατηρήσει ποια θα είναι τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης, σημείωσε. 


Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ για την επιβολή δασμών επί των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στα εισαγόμενα από εργοστάσια του Μεξικού στις ΗΠΑ αυτοκίνητα, ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε: «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, σε εγρήγορση και όταν έρθει η ώρα να αντιδράσουμε, εάν επιβεβαιωθεί κάποια συγκεκριμένη τάση». «Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι αφελής και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει», προειδοποίησε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ