Μόλις το 1% των προσφύγων που αιτήθηκαν άσυλο έλαβαν διεθνή προστασία

Μόλις το 1% των προσφύγων που αιτήθηκαν άσυλο έλαβαν διεθνή προστασία Facebook Twitter
0

Μόλις το 1% των αιτούντων άσυλο σε δεύτερο βαθμό έλαβε διεθνή προστασία από τις Επιτροπές Προσφυγών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Ελένη Κουτσουράκη.

Τα παραπάνω στοιχεία, που παρουσιάστηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου του ΕΣΠ «Θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και η εφαρμογή τους», αφορούν το χρονικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας των νέων Επιτροπών Προσφυγών (21 Ιουλίου 2016) και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017.

Συγκεκριμένα, από τις 21 Ιουλίου 2016 μέχρι το τέλος του ίδιου χρόνου, το ποσοστό διεθνούς αναγνώρισης δεν ξεπερνούσε το 0,4%, με μόλις πέντε θετικές αποφάσεις για χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος και μία για επικουρική προστασία σε 1.216 αποφάσεις σε δεύτερο βαθμό.

Επίσης, εκδόθηκαν εννιά θετικές αποφάσεις για χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος, ανεβάζοντας τελικά το ποσοστό στο 1,23%.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 το ποσοστό των θετικών αποφάσεων για χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος και επικουρικής προστασίας διαμορφώθηκε στο 0,8% (τρεις αποφάσεις για προσφυγικό καθεστώς και τέσσερις για επικουρική προστασία, σε σύνολο 868 αιτημάτων), ποσοστό που τελικά ανήλθε στο 1,26%, με τις τέσσερις θετικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για ανθρωπιστικό καθεστώς.

Η παραπάνω εικόνα αποτυπώνεται και στα περιστατικά, όπου το ΕΣΠ παρείχε νομική συνδρομή, καθώς στις 2.361 προσφυγές που υποστήριξε χορηγήθηκε προσφυγικό καθεστώς σε 16 άτομα και ανθρωπιστική προστασία σε πέντε.

Πιο πρόσφατα στοιχεία για τις αποφάσεις των Επιτροπών Προσφυγών δεν υπάρχουν, όπως διευκρίνισε η κ. Κουτσουράκη, ωστόσο «φαίνεται ότι τους επόμενους μήνες του 2017 τα παραπάνω ποσοστά αυξήθηκαν ελάχιστα».

Η ίδια σχολίασε ότι αυτό το χαμηλό ποσοστό αναγνώρισης «γεννά ανησυχίες» και, όπως εξήγησε, παρουσιάζει έντονη αντίθεση με τα αντίστοιχα ποσοστά των παλιών Επιτροπών Προσφυγών που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια: το 2014 το ποσοστό αναγνώρισης ήταν 16,1% και το 2015 15,9%. Επίσης, το 2016 ο μέσος όρος αναγνώρισης προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανερχόταν σε 17%.

Η κ. Κουτσουράκη περιέγραψε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα απόφασης Επιτροπής Προσφυγών για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, την περίπτωση Σύρου που ήταν θύμα βασανιστηρίων, απάνθρωπης μεταχείρισης και ρατσιστικών επιθέσεων στην Τουρκία και ο οποίος κατάφερε να έρθει τελικά στην Ελλάδα και να ζητήσει άσυλο.

Η Επιτροπή Προσφυγών απέρριψε την προσφυγή του κατά πλειοψηφία, παρόλο που αναγνώρισε ότι στην Τουρκία κρατήθηκε «υπό απαράδεκτες συνθήκες και αντιμετώπισε βίαιη και απάνθρωπη συμπεριφορά», με το σκεπτικό ότι οι συνθήκες αυτές, «αν και προφανώς αντιβαίνουν σε κάθε έννοια του κράτους δικαίου, δεν μπορούν να ερμηνευτούν ως δίωξη, διότι εν τέλει σκοπό είχαν την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σχετικά με την αντιμετώπιση των Σύρων προσφύγων».

Στο σημερινό συνέδριο συμμετείχε ως ομιλητής και ο πρώην συντονιστής των παλιών Επιτροπών Προσφυγών που λειτουργούσαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνος Κορδάτος, ο οποίος τόνισε, ότι από τον Ιούνιο του 2013, οπότε άρχισαν να λειτουργούν οι συγκεκριμένες επιτροπές, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017, οπότε ολοκλήρωσαν το έργο τους, κλήθηκαν να εξετάσουν 83.954 υποθέσεις backlog που εκκρεμούσαν πριν από τη σύσταση της σημερινής Υπηρεσίας Ασύλου και εξέδωσαν αποφάσεις για το 99,44% αυτών, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν μείνει εκκρεμείς 473 αποφάσεις σε δεύτερο βαθμό και καμία σε πρώτο βαθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM