Μιανμάρ: Η στιγμή της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος- Σε διαμαρτυρίες καλεί η Αούνγκ Σαν Σου Τσι

Μιανμάρ: Η στιγμή της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος- Σε διαμαρτυρίες καλεί η Αούνγκ Σαν Σου Τσι Facebook Twitter
Μιανμάρ: Η στιγμή της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος- Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι καλεί σε διαδηλώσεις (EPA)
0

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι καλεί σε δημόσιες διαμαρτυρίες κατά του πραξικοπήματος που έγινε στη Μιανμάρ, λίγες μόλις ώρες μετά τη σύλληψή της ίδιας και και άλλων κυβερνώντων από τον στρατό.

Η εκλεγμένη ηγέτιδα, συγγραφέας και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1991, είπε ότι ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει εκ νέου δικτατορία.

«Προτρέπω τους ανθρώπους να μην το αποδεχτούν αυτό. Να απαντήσουν και ολόψυχα να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα», ανέφερε δήλωσή της.

Μιανμάρ: Η στιγμή της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος- Σε διαμαρτυρίες καλεί η Αούνγκ Σαν Σου Τσι Facebook Twitter
(EPA)

Η στρατιωτική τηλεόραση ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πρωί ότι ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας για ένα έτος, με την εξουσία να περνά στα χέρια του στρατηγού Min Aung Hlaing. Πρόσθεσε δε ότι ο στρατός κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει θέσει υπό κράτηση ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Το πραξικόπημα ήταν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απάντηση στην «απάτη» που συνέβη κατά τη διάρκεια των  εκλογών του περασμένου έτους.


Όλες οι τηλεφωνικές υπηρεσίες στο Γιανγκόν παρέλυσαν τη Δευτέρα το πρωί και στρατιωτικά φορτηγά, με συρματοπλέγματα, στάθμευσαν έξω από το Δημαρχείο. Η κρατική τηλεόραση MRTV δήλωσε ότι σταματά τη μετάδοση. Οι τράπεζες έκλεισαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Η στιγμή που ανακοινώνεται το πραξικόπημα θα παραμείνει στην ιστορία της χώρας.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα καταδίκασαν ηγέτες και διεθνείς οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε «οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών ή παρεμπόδιση της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ, και θα αναλάβουν δράση εναντίον των υπευθύνων εάν δεν αντιστραφεί η κατάσταση».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε επίσης την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και των υπολοίπων κρατουμένων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι οι εξελίξεις αντιπροσωπεύουν «ένα σοβαρό πλήγμα στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Μιανμάρ»

Ο David Mathieson, ανεξάρτητος αναλυτής στη Μιανμάρ, δήλωσε ότι είναι πιθανό αρκετοί να λάβουν υπόψη τους τις εκκλήσεις για διαμαρτυρίες από την Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι λατρεύεται εξάλλου από μεγάλη μερίδα κόσμου στη χώρα.

Μιανμάρ: Η στιγμή της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος- Σε διαμαρτυρίες καλεί η Αούνγκ Σαν Σου Τσι Facebook Twitter
(EPA)

«Δεν παραβλέπεις ένα εθνικό είδωλο. Τη στιγμή που η Αούνγκ Σαν Σου Τσι βγαίνει και δίνει την εντολή, οι άνθρωποι πιθανώς θα την ακολουθήσουν. Δεν θέλουν να επιστρέψουν (στο στρατιωτικό καθεστώς του παρελθόντος)», είπε

Ο συγγραφέας και ιστορικός Thant Myint-U έγραψε στο Twitter: «Οι πόρτες μόλις άνοιξαν σε ένα πολύ διαφορετικό μέλλον. Έχω την αίσθηση ότι κανείς δεν θα μπορέσει να ελέγξει ό,τι ακολουθήσει. Και να θυμάστε ότι η Μιανμάρ είναι μια χώρα γεμάτη όπλα, με βαθύ διχασμό σε εθνικό και θρησκευτικό επίπεδο, όπου εκατομμύρια άνθρωποι μετά βίας μπορούν να εξασφαλίσουν τροφή».

Τι οδήγησε στο πραξικόπημα 

 

Η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σου Τσι κέρδισε με συντριπτική διαφορά στις εκλογές του Νοεμβρίου, εξασφαλίζοντας 396 από τις 476 έδρες, οι οποίες της έδωσαν άλλα πέντε χρόνια στην κυβέρνηση.

Το Στρατιωτικό Κόμμα Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης που υποστηρίζεται από το στρατό κέρδισε μόλις 33 έδρες.

Η στρατιωτική αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, ενώ ισχυρίστηκε ότι βρήκε 8,6 εκατομμύρια περιπτώσεις απάτης. Η εκλογική επιτροπή αρνήθηκε την απάτη, παρόλο που παραδέχτηκε ότι υπήρχαν «ελαττώματα» στις λίστες των ψηφοφόρων.

Την περασμένη εβδομάδα, υπήρχε διάχυτη ανησυχία ότι ο στρατός, ο οποίος διοικούσε τη Μιανμάρ - πάλαι ποτέ Βιρμανία - για περίπου 50 χρόνια μέχρι το 2011, ετοιμαζόταν να ανακτήσει την εξουσία.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές ξένες αποστολές στη χώρα να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους.

Ο στρατός αργότερα υποχώρησε, ισχυριζόμενος ότι τα σχόλια είχαν παρερμηνευθεί. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις περιπολούσαν σε κατοικίες όπου βουλευτές είχαν τεθεί σε καραντίνα πριν από το άνοιγμα του κοινοβουλίου αυτήν την εβδομάδα.

Μιανμάρ: Η στιγμή της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος- Σε διαμαρτυρίες καλεί η Αούνγκ Σαν Σου Τσι Facebook Twitter
(EPA)

Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το εθνικό είδωλο

 

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι πέρασε σχεδόν 15 χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό ως μέρος μιας πολυετούς πάλης ενάντια στη στρατιωτική κυριαρχία, πριν οδηγήσει την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD) σε μια σαρωτική νίκη στις πρώτες ελεύθερες εκλογές της Μιανμάρ το 2015.

Αν και η διεθνής φήμη της έχει υπονομευθεί σοβαρά από τη μεταχείριση των Ροχίνγκια και την απόφασή της να υπερασπιστεί τη Μιανμάρ σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς για γενοκτονία, θεωρείται σεβαστή από πολλούς στην πλειοψηφία του Μπαμάρ, ως μητέρα του έθνους.

Ο στρατός, ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά ισχυρός λόγω του συντάγματος που υποστηρίζεται από τη χούντα, δίνοντάς του τον έλεγχο σε βασικά υπουργεία. Έτσι, εγγυάται το ένα τέταρτο των κοινοβουλευτικών εδρών.

«Η στρατιωτική χούντα που κυβέρνησε τη Μιανμάρ για δεκαετίες ποτέ δεν αποχώρησε από την εξουσία», δήλωσε τη Δευτέρα ο John Sifton, διευθυντής υπεράσπισης της Ασίας στο Human Rights Watch.

«Ποτέ δεν υποτάχθηκε στην πολιτική αρχή, οπότε τα σημερινά γεγονότα κατά κάποιον τρόπο αποκαλύπτουν απλώς μια πολιτική πραγματικότητα που υπήρχε ήδη».

Με πληροφoρίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM