Μεξικό: Ομοσπονδιακό δικαστήριο ζήτησε να ανοίξει και πάλι η υπόθεση της εξαφάνισης των 43 φοιτητών το 2014

Μεξικό: Ομοσπονδιακό δικαστήριο ζήτησε να ανοίξει και πάλι η υπόθεση της εξαφάνισης των 43 φοιτητών το 2014 Facebook Twitter
EPA/SASHENKA GUTIERREZ
0

Μεξικανικό δικαστήριο ζήτησε να επαναληφθεί η έρευνα για την εξαφάνιση 43 φοιτητών το 2014 και τη σύσταση μιας επιτροπής αλήθειας,  μετά την προσφυγή δύο προσώπων που κατηγορούνται για αυτή την υπόθεση, ανακοίνωσε σήμερα το ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο ζήτησε τη σύσταση μιας Ερευνητικής Επιτροπής Αλήθειας και Δικαιοσύνης, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των θυμάτων, την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

«Η έρευνα για την "υπόθεση Αγιοτζινάπα" δεν ήταν γρήγορη, ανεξάρτητη ούτε αμερόληπτη από την πλευρά του ομοσπονδιακού εισαγγελέα», όπως απαιτεί το διεθνές πρωτόκολλο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι ομολογίες και οι κατηγορίες εναντίον των κατηγορούμενων ελήφθησαν μέσω βασανιστηρίων», πρόσθετε.

Το κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Miguel Agustin Pro Juarez, που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων, τονίζει ότι η έρευνα του εισαγγελέα χειραγωγήθηκε από την κυβέρνηση του Μεξικού προκειμένου να μπορεί να επιβεβαιώσει την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.

Τη νύχτα της 26ης προς 27η Σεπτεμβρίου του 2014, φοιτητές της παιδαγωγικής σχολής της Αγιοτζινάπα, στη βορειοδυτική πολιτεία Γκερέρο, επιβιβάστηκαν σε πέντε λεωφορεία για να πάνε στο Μεξικό να συμμετάσχουν σε διαδήλωση.

Στην Ιγουάλα δέχθηκαν επίθεση από δημοτικούς αστυνομικούς έπειτα από εντολή του δημάρχου της πόλης.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, οι διεφθαρμένοι αυτοί αστυνομικοί τους παρέδωσαν στο καρτέλ Guerreros Unidos, τα μέλη του οποίου τους μπέρδεψαν με μέλη ενός αντίπαλου καρτέλ και τους σκότωσαν. Στη συνέχεια έκαψαν τα πτώματά τους και τα πέταξαν σε μια χωματερή.

Όμως ανεξάρτητοι ερευνητές της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έθεσαν εν αμφιβόλω την εκδοχή αυτή σε έκθεση που δημοσιοποίησαν το 2015, επισημαίνοντας ελλείψεις στην επίσημη έρευνα. Επίσης απέρριψαν τον βασικό ισχυρισμό των αρχών ότι τα θύματα κάηκαν σε μια χωματερή στην Κοκούλα, πόλη της πολιτείας Χαλίσκο.

Η απόφαση του δικαστηρίου «επιβεβαιώνει ότι δεν έχει αποκαλυφθεί η αλήθεια για την υπόθεση Αγιοτζινάπα, ότι το σημείο που βρίσκονταν οι φοιτητές δεν είναι ξεκάθαρο και ότι η νυν ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέπραξε πολλές παρατυπίες στη διάρκεια της έρευνας», επεσήμανε το κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Miguel Agustin Pro Juarez.

Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο ανέφερε ότι υπάρχουν «ισχυρά στοιχεία» για τη διάπραξη βασανιστηρίων ή για την αυθαίρετη κράτηση τουλάχιστον 34 προσώπων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας.

Η εξαφάνιση των φοιτητών αποτελεί μελανή κηλίδα για την κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτα και αποκάλυψε τις σχέσεις μεταξύ των αρχών και μελών του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Τι σηματοδοτεί η άφιξη του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στον κόσμο στη Λατινική Αμερική

Το αεροπλανοφόρο, το πιο προηγμένο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, μεταφέρει μεταξύ άλλων τέσσερις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και συνοδεύεται από τρία πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Διεθνή / Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Οι IDF ανέφεραν πως στρατιώτες έσπευσαν σε δύο χωριά, όπου δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους, ενώ έβαλαν φωτιά σε σπίτια και οχήματα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Εμπόδιο στην επίτευξη εκεχειρίας οι μαχητές της Χαμάς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα

Διεθνή / Γάζα: Οι μαχητές της Χαμάς που είναι εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της εκεχειρίας

Η Χαμάς έχει δηλώσει πως οι μαχητές της δεν πρόκειται να παραδοθούν και απαιτεί να τους επιτραπεί ασφαλής αποχώρηση, αίτημα που το Ισραήλ έχει απορρίψει
LIFO NEWSROOM
Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Διεθνή / Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Η οργάνωση Ταλιμπάν του Πακιστάν δήλωσε ότι στόχος ήταν «δικαστές και αξιωματούχοι των μη ισλαμικών νόμων» και απειλώντας με νέες επιθέσεις έως την επιβολή της σαρία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Η μάχη για τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ μεταφέρεται στο Κάτω Σώμα του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί επιχειρούν να περάσουν τον προϋπολογισμό με οριακή πλειοψηφία
LIFO NEWSROOM