Μεξικό: Αγώνας με το χρόνο να σωθεί 12χρονο κορίτσι, εγκλωβισμένο στο σχολείο που κατέρρευσε

Μεξικό: Αγώνας με το χρόνο να σωθεί 12χρονο κορίτσι, εγκλωβισμένο στο σχολείο που κατέρρευσε Facebook Twitter
0

Μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν σήμερα την αυγή τη μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση ενός 12χρονου κοριτσιού και άλλων επιζώντων που μπορεί να έχουν παγιδευθεί κάτω από τα ερείπια των κτιρίων στο κεντρικό Μεξικό μετά τον πιο φονικό σεισμό που σημειώθηκε στη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια.

 

 

Περισσότεροι από 50 επιζώντες έχουν ανασυρθεί από πολλά σημεία καταστροφής μετά τον σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών που έπληξε την περιοχή την Τρίτη, προκαλώντας κραυγές χαράς, «Ναι, μπορούμε», από τους πρώτους διασώστες, εθελοντές και παρατηρητές που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τα ερείπια.

Τουλάχιστον άλλοι 237 σκοτώθηκαν και 1.900 τραυματίστηκαν.

 

Με τις πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες να μειώνονται όσο περνούν οι ώρες, αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης όπως εκείνην σε ένα σχολείο που κατέρρευσε στην Πόλη του Μεξικού όπου μέλη των σωστικών συνεργείων με την καθοδήγηση του Πολεμικού Ναυτικού κατάφεραν να επικοινωνήσουν με ένα 12χρονο κορίτσι αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να την ανασύρουν.

 

Άλλα έντεκα παιδιά διασώθηκαν από το σχολείο Enrique Rebsamen, όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας από έξι έως 15 ετών, όμως 21 μαθητές και τέσσερις ενήλικες σκοτώθηκαν.

 

Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν προηγουμένως ότι είδαν ένα χέρι να προεξέχει από τα ερείπια και το κορίτσι κούνησε τα δάχτυλά της όταν ρωτήθηκε αν είναι ακόμη ζωντανή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa, οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι του οποίου είχαν ειδική πρόσβαση στο σημείο για να παράσχουν συνεχή απευθείας κάλυψη.

Αλλά έπειτα από 15 ώρες προσπάθειας, ο ναύαρχος Χοσέ Λουίς Βεργκάρα δήλωσε πως οι διασώστες δεν μπορούν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται.

 

«Υπάρχει ένα κορίτσι που είναι ζωντανό εκεί, είμαστε σχεδόν σίγουροι γι΄αυτό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς να φθάσουμε κοντά της», δήλωσε ο Βεργκάρα στο Televisa.

 

«Οι ώρες που πέρασαν περιπλέκουν τις πιθανότητες να βρεθεί ζωντανό ή καλά στην υγεία του το πρόσωπο που μπορεί να είναι παγιδευμένο», είπε.

 

Την ώρα που μιλούσε ο Βεργκάρα μια ανθρώπινη αλυσίδα από μέλη σωστικών συνεργείων απομάκρυνε ένα μεγάλο κομμάτι τσιμέντο από τη φωτισμένη άπλετα σκηνή.

 

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ζητούσαν κατά καιρούς «απόλυτη σιγή» από τους περαστικούς που πάγωναν στη θέση τους και παρέμεναν σιωπηλοί ώστε να μπορούν να ακούσουν τυχόν εκκλήσεις για βοήθεια.

Όπως και σε άλλα σημεία που έπληξε ο Εκγκέλαδος στο κεντρικό Μεξικό, οι αξιωματούχοι δεν αποτολμούν να χρησιμοποιήσουν βαρύ εξοπλισμό ανύψωσης από τον φόβο ότι μπορεί να συνθλίψουν κάποιον από κάτω.

 

Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, τα μέλη των σωστικών συνεργείων βοηθούν εθελοντές και πολίτες επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί. Περίπου 52 κτίρια κατέρρευσαν μόνο στην Πόλη του Μεξικού και περισσότερα στις γειτονικές πολιτείες.

Εκατόν δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό στην Πόλη του Μεξικού και άλλοι 135 σε πέντε γειτονικές πολιτείες, δήλωσαν αργά χθες αξιωματούχοι.

 

Τουλάχιστον εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής δεσμεύθηκαν να στείλουν ομάδες διάσωσης ή να προσφέρουν τεχνική βοήθεια, με συνεργεία από τον Παναμά και το Σαλβαδόρ να βρίσκονται ήδη επιτόπου, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM