Μετάλλαξη Όμικρον: Τα 4 σενάρια της Goldman Sachs - To αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι αποτύπωμα θα έχει στην παγκόσμια οικονομία; - Τα τέσσερα σενάρια της Goldman Sachs Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images.
0

Τις τέσσερις εκδοχές για τις ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να έχει η μετάλλαξη Όμικρον στην παγκόσμια οικονομία παρουσίασε ο επενδυτικός οίκος της Goldman Sachs. 

Σε κάθε περίπτωση, παρά τα σενάρια που διατυπώνονται ξεκαθαρίζεται πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζει κανείς ποιο θα επιβεβαιωθεί. Συνεπώς, σύμφωνα με το Bloomberg, ο οίκος δεν κάνει ακόμα αλλαγές στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία. 

Το πολύ αρνητικό σενάριο: H σοβαρότητα της νόσου αλλά και η προστασία έναντι της νοσηλείας χειροτερεύουν σημαντικά σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Στο πλαίσιο αυτό, η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται βαρύ πλήγμα, ενώ οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι και πάλι ασαφείς. 

Το αρνητικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται γρηγορότερα από τη Δέλτα. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί  με ανάπτυξη 2% σε τριμηνιαία βάση ή περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις σημερινές προβλέψεις του οίκου. 

Το 2022 συνολικά, η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει ανάπτυξη 4,2%, δηλαδή 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τη σημερινή πρόβλεψη. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού σε αυτό το σενάριο, είναι προς το παρόν, ασαφείς. 

Το θετικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερο σοβαρή νόσο. Σε αυτή την περίπτωση, της «ομαλοποίησης», η συνολική μείωση του βάρους από την ασθένεια αφήνει την παγκόσμια ανάπτυξη σε υψηλότερα επίπεδα από το κεντρικό σενάριο της Goldman Sachs.

Ο πληθωρισμός είναι πιθανότατα χαμηλότερος, καθώς η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας επιταχύνεται. 

Το σενάριο «λανθασμένου συναγερμού»: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πιο αργά από τη Δέλτα. Ως εκ τούτου, δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM