Ματωμένες χριστουγεννιάτικες σοκολάτες

Ματωμένες χριστουγεννιάτικες σοκολάτες Facebook Twitter
iStock
0

Η παραγωγή κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού γίνεται με τραγικές συνθήκες εργασίας. Επιπλέον πολλοί από τους εργάτες είναι ανήλικοι που θα έπρεπε να βρίσκονται στο σχολείο και όχι να εργάζονται σκληρά στις φυτείες κακάο.


Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα η ζήτηση για σοκολάτα εκτοξεύεται. Όμως οι τελευταίοι που καρπώνονται τα κέρδη της ζήτησης είναι οι παραγωγοί κακάο στην Αφρική. Μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής κακάο είναι η Ακτή του Ελεφαντοστού. Στις φυτείες της εργάζεται μεγάλος αριθμός παιδιών, συχνά νύχτα, χρησιμοποιώντας αιχμηρά εργαλεία και επικίνδυνα χημικά.


Έκθεση καταπέλτης του αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου NORC στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο δείχνει ότι σήμερα τόσο στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όσο και στη γειτονική Γκάνα εργάζονται σχεδόν 1,6 εκατομμύρια παιδιά από τα οποία το 40% υπό τις χειρότερες συνθήκες. Εκτός αυτού η έκθεση αναφέρει ότι την τελευταία δεκαετία η παιδική εργασία αυξήθηκε στις εν λόγω χώρες.

Σύμφωνα με το ίδρυμα Fairetrade μόλις το 6% των κερδών της βιομηχανίας σοκολάτας διοχετεύεται στους παραγωγούς. Επιπλέον προβλήματα στους παραγωγούς κακάο προκαλεί η καθοδική πορεία των τιμών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση στην Ακτή του Ελεφαντοστού επέβαλε διατίμηση 1,50 ευρώ για κάθε κιλό κακάο.


Στο 10%-20% της παραγωγής καλύτερες συνθήκες

Ο παραγωγός κακάο Κόφι Ζαν Μπατίστ δηλώνει: «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Τα χρήματα δεν φθάνουν ό, τι και αν κάνουμε. Τα παιδιά μας πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και οι εργάτες να πληρωθούν. Φέτος διασφαλίσαμε κάποια χρήματα λόγω της διατίμησης. Διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να επιζήσουμε. Δυστυχώς η παραγωγή μειώνεται γιατί το έδαφος δεν είναι πια τόσο εύφορο όσο παλαιά».


Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έχουν ωστόσο διαφορετική άποψη. Ο Μπρου Αλάτιν από την οργάνωση World Cocoa Foundation στην οποία ανήκουν οι 100 κορυφαίες επιχειρήσεις κακάο τονίζει: «Η βιομηχανία κακάο υποσχέθηκε να περιορίσει την παιδική εργασία στις καλλιέργειες Υπάρχει πρόοδος. Δυστυχώς όμως σήμερα μόλις στο 10% με 20% της παραγωγής διασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες εργασίας».


Για να στηρίξουν τους παραγωγούς Ακτή του Ελεφαντοστού και Γκάνα επέβαλαν στις πωλήσεις τέλος 334 ευρώ ανά τόνο. Ήδη όμως η διεθνής βιομηχανία κακάο προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα να παρακάμψει το νέο τέλος.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

Διεθνή / Πότε μια στρατιωτική επιχείρηση θεωρείται «εισβολή»: Η υπόθεση Μαδούρο και τα στοιχήματα

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων είχαν τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αλλά η εταιρεία Polymarket υποστηρίζει ότι η επιχείρηση δεν καλύπτει τον ορισμό της αγοράς
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση των συμμάχων για την ασφάλεια της Ουκρανίας

Η τοποθέτησή του ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση Λονδίνου και Παρισιού ότι υπέγραψαν «δήλωση πρόθεσης» για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία
THE LIFO TEAM