Μαλαισία: Ο πρώην πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ στη φυλακή για το σκάνδαλο 1MDB

Μαλαισία: Ο πρώην πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ οδηγήθηκε στη φυλακή για το σκάνδαλο 1MDB Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ οδηγήθηκε σήμερα στη φυλακή μετά την επικύρωση από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας της καταδίκης του σε κάθειρξη 12 ετών για διαφθορά, στο πλαίσιο του οικονομικού σκανδάλου 1MDB.

«Μας είπαν ότι οδηγήθηκε στη φυλακή του Καζάνγκ, νότια της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η νύφη του, η Νουρ Σαρμίλα Σαχίν.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου βάζει τέλος στις ελπίδες του Ραζάκ να επιστρέψει στην πολιτική.

Κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο 69χρονος πρώην πρωθυπουργός ήταν σκυθρωπός και έμοιαζε καταπτοημένος. Είχε δίπλα του τη σύζυγό του Ροσμάχ και τα δύο παιδιά του.

«Εκτιμάμε πως η έφεση δεν έχει καμία βάση. Εκτιμάμε ότι η καταδίκη και η ποινή είναι δίκαιες», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μαϊμούν Τουάν Ματ.

«Στη βάση των όσων έχουν προηγηθεί, εκτιμάμε ομοφώνως πως οι αποδείξεις που παρουσιάσθηκαν στη διάρκεια της δίκης δείχνουν αναντίρρητα πως είναι ένοχος για επτά κατηγορίες».

Ο Μαϊμούν δήλωσε πως «θα ήταν σημαντικότατη παρωδία της δικαιοσύνης, αν ένα λογικό δικαστήριο, αντιμέτωπο με τέτοιες αποδείξεις, (...) κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το πρόσωπο που άσκησε έφεση δεν είναι ένοχο των επτά κατηγοριών σε βάρος του».

Ο Νατζίμπ Ραζάκ είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο 2020 σε κάθειρξη 12 ετών και πρόστιμο 210 εκατ. ρινγκίτ (47 εκατ. ευρώ) για την υπόθεση 1MDB, μια απάτη με παγκόσμιες διακλαδώσεις που αφορούσε δισεκατομμύρια δολάρια.

Το μεγάλο αυτό σκάνδαλο είχε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εκλογική ήττα του συνασπισμού του Ραζάκ το Μάιο 2018.

Ο Νατζίμπ Ραζάκ και συνεργοί κατηγορούνταν ότι χρησιμοποίησαν για αγορές ειδών πολυτελείας, από ακίνητα μέχρι έργα τέχνης και ένα γιωτ, χρήματα που φέρεται ότι υπεξαίρεσαν από το ταμείο 1MDB, που είχε δημιουργηθεί αρχικά για να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της Μαλαισίας.

Παρά την καταδίκη του σε πρώτο βαθμό, ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε τεθεί υπό κράτηση πριν αποφανθεί το Εφετείο.  

Σύμφωνα με αναλυτές, η επικύρωση της καταδίκης του διαλύει πιθανότατα οποιαδήποτε σχέδια του πρώην πρωθυπουργού για να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή.

«Αν ο κ. Νατζίμπ κριθεί ένοχος, θα του απαγορευθεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Όλα δείχνουν πως η πολιτική σταδιοδρομία του έχει τελειώσει», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο Τζέιμς Τσιν, καθηγητής ασιατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

Εκλογές δεν προβλέπεται να διεξαχθούν στη χώρα πριν από το Σεπτέμβριο 2023.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM