Μαγδεμβούργο: Οι σκοτεινές αναρτήσεις του Σαουδάραβα ψυχιάτρου που αγνοήθηκαν

Μαγδεμβούργο: Οι σκοτεινές αναρτήσεις του Σαουδάραβα ψυχιάτρου που αγνοήθηκαν Facebook Twitter
Μαγδεμβούργο/ Φωτ.: EPA
0

Πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των γερμανικών αρχών να αποτρέψουν την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, όπου ένας Σαουδάραβας ψυχίατρος φέρεται να σκότωσε πέντε ανθρώπους και να τραυμάτισε περισσότερους από 200. 

Οι αποκαλύψεις για τις διαδικτυακές απειλές του δράστη, Taleb al-Abdulmohsen, καθώς και για το προβληματικό παρελθόν του με τη δικαιοσύνη, εγείρουν σοβαρά ζητήματα. Ο 50χρονος ψυχίατρος είχε ιστορικό ακραίων δηλώσεων, περιλαμβανομένων απειλών κατά του γερμανικού λαού και εκφράσεων δυσαρέσκειας για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

Σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε αποκηρύξει τη μουσουλμανική πίστη του και είχε εκφράσει συμπάθεια προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κατηγορώντας τις γερμανικές αρχές για εξισλαμισμό της χώρας.

Οι σαουδαραβικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τη Γερμανία για τον ακραίο χαρακτήρα του al-Abdulmohsen από το 2007, ενώ είχαν ζητήσει την έκδοσή του, επικαλούμενες ριζοσπαστικές απόψεις. Οι γερμανικές αρχές αρνήθηκαν την έκδοση, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλειά του σε περίπτωση επιστροφής στη Σαουδική Αραβία.

Τα τελευταία χρόνια, οι διαδικτυακές αναρτήσεις του δράστη έγιναν όλο και πιο απειλητικές. Σε ανάρτηση τον Μάιο του 2024, έγραφε: «Η γερμανική τρομοκρατία θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Είναι πολύ πιθανό να πεθάνω φέτος για να αποδώσω δικαιοσύνη». Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν τον Αύγουστο, ενώ οι γερμανικές αρχές δεν προχώρησαν σε καμία ουσιαστική ενέργεια.

Το προφίλ του δράστη

Ο al-Abdulmohsen ζούσε στη Γερμανία από το 2006 και εργαζόταν ως ψυχίατρος. Παράλληλα, διατηρούσε ακτιβιστική δράση, παρέχοντας βοήθεια σε Σαουδάραβες πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες. Ωστόσο, πολλοί κατηγόρησαν τον ψυχίατρο για δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών, θέτοντας σε κίνδυνο τα άτομα που υποστήριζε.

Το 2019, η γερμανική ΜΚΟ Atheist Refugee Relief υπέβαλε καταγγελία εναντίον του, κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση και επικίνδυνη συμπεριφορά.

Αντιδράσεις και δηλώσεις

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, χαρακτήρισε τον δράστη «ισλαμοφοβικό», σημειώνοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Εν τω μεταξύ, ειδικοί ασφαλείας, όπως ο καθηγητής Πίτερ Νόιμαν, υπογραμμίζουν το ασυνήθιστο προφίλ του δράστη, ο οποίος φαίνεται να συνδυάζει αντιφατικές ιδεολογίες.

Η υπόθεση προκαλεί ανησυχίες για τις ελλείψεις στον έλεγχο ακραίων φαινομένων και για τη διαχείριση ατόμων με ιστορικό επικίνδυνης συμπεριφοράς.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM
10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Διεθνή / 10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM