Λουξεμβούργο: «Όχι» σε τελωνειακή ένωση της ΕΕ με την Τουρκία όσο ο Ερντογάν συνεχίζει την «αυταρχική εκτροπή»

Λουξεμβούργο: «Όχι» σε τελωνειακή ένωση της ΕΕ με την Τουρκία όσο ο Ερντογάν συνεχίζει την «αυταρχική εκτροπή» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να εμπλακεί στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, ούτε να καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, εάν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει την αυταρχική εκτροπή του.

Αυτό εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η πορεία που ακολουθεί η Τουρκία είναι πολύ ανησυχητική. Ο πρόεδρος Ερντογάν οδεύει κατευθείαν προς τον αυταρχισμό και δεν είναι έτοιμος να εξομαλύνει τις σχέσεις με την ΕΕ», είπε ο Άσελμπορν, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο.

«Πρέπει να προσέχουμε τις λέξεις», έκρινε ο Άσελμπορν, προτιμώντας να χαρακτηρίσει «αυταρχικό» τον Ερντογάν.

Ο Άσελμπορν, γνωστός για την ευθύτητά του, είναι υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου από το 2004 και συνέβαλε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το 2005.

Διαβεβαίωσε ότι τη δική του άποψη για την Άγκυρα τη συμμερίζονται πολλοί Ευρωπαίοι ομόλογοί του. Το καθεστώς «χλευάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα, εξοντώνει πολιτικά τους Κούρδους και όλους εκείνους που δεν σκέφτονται όπως αυτό, αρνείται στις γυναίκες την προστασία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την οποία ψήφισε το 2011 η τουρκική Βουλή. Η εξέλιξη της Τουρκίας με οδηγεί να πω, προσοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει προς το παρόν να κάνει το πολιτικό λάθος να μιλάει για τελωνειακή ένωση και βίζες», τόνισε.

«Για να παραμείνει ισχυρός, ο Ερντογάν χρειάζεται την ΕΕ, την οικονομία της», εκτίμησε εξάλλου ο υπουργός.

«Δεν μπορούμε να χορηγούμε βίζες σε Τούρκους επιχειρηματίες για να έρθουν να εμπορευθούν στην ΕΕ και να δεχόμαστε τη βία σε βάρος των γυναικών. Θα ήταν μια καταστροφική ένδειξη», εξήγησε.

Αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει, «η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί την προσέγγιση», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπάρξει ρήξη: «Δεν πρέπει να κόψουμε τις γέφυρες με την Τουρκία, γιατί δεν σκέφτονται όλοι οι Τούρκοι σαν τον Ερντογάν και δεν δέχονται την πολιτική του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία έκανε «εκτεταμένη» χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, δηλώνει ο Ολλανδός ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Ρωσία έκανε «εκτεταμένη» χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, δηλώνει ο Ολλανδός ΥΠΕΞ

Ολλανδικές και γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που τεκμηριώνουν την ευρεία χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων από τις ρωσικές δυνάμεις 
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ σχεδιάζει αγώνα UFC στον Λευκό Οίκο για τα 250 χρόνια των ΗΠΑ

Διεθνή / «Fight! Fight! Fight!»: Ο Τραμπ σχεδιάζει αγώνα UFC στον Λευκό Οίκο για τα 250 χρόνια των ΗΠΑ

O Τραμπ αποκάλυψε πως ο πρόεδρος του UFC, Ντάνα Γουάιτ, θα αναλάβει τη διοργάνωση, η οποία θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, «αγώνα τίτλου» μπροστά σε κοινό 20.000 με 25.000 θεατών
LIFO NEWSROOM